ŞANLIURFA VALİLİĞİ, YEREL YÖNETİMLERİ BIR KEZ DAHA UYARDI

Şanlıurfa Valiliği, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında kurulacak hayvan bakımevleri için hazineden talep edilen arazileri yerel yönetimlere tahsis ederken, belediyelere çalışmalarını tamamlamaları için tarih vererek tekrar net bir şekilde uyardı.
Şanlıurfa Valiliği, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında sahipsiz hayvanların toplanması, yeni bakımevleri ve doğal yaşam alanları oluşturulması çalışmalarını yakından takip ediyor. Vali Hasan Şıldak’ın konu ile ilgili defalarca toplantı düzenleyip, bakımevleri için kurulacak arazileri belediyelere tahsis etmesinden bu yana geçen sürede yapılan çalışmalara değinen Şanlıurfa Valiliği, ilgili yerel yönetimlere ve kuruluşlara 19 Nisan 2025 tarihi itibariyle yeni bir yazı göndererek tüm kurumların mercek altında olduğunu iletti.
Yerel yönetimlere bakımevleri için talep ettikleri arazilerin tahsis edildiğinin altının çizildiği yazıda; bazı belediyelerin işlemlerini tamamlayarak hizmete başladığını bazılarının ise süreci sürdürdüğünü belirterek bakımevi kurma çalışmalarının tamamlanarak personel görevlendirmelerinin yapılması istendi.
5199 sayılı Kanunun ilgili maddelerinin hatırlatıldığı yazıda ilgili yerel yönetimler için şu ifadeler yer aldı.
*BİRECİK, HALFETİ VE CEYLANPINAR İLÇE BELEDİYELERİ BAKIMEVLERİNİ KURDU*
Valilik tarafından Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerince sahipsiz köpeklere yönelik yürütülen çalışmaların günlük olarak takip edildiğinin bildirildiği yazıda, “Belediyeler tarafından üzerinde bakımevi kurulmak üzere talep edilen hazine arazilerinin tahsis süreçleri çok kısa bir sürede tamamlanmıştır. Mevcut durumda Birecik, Halfeti ve Ceylanpınar Belediyeleri tarafından oluşturulan geçici bakımevlerinin yapımının tamamlandığı ve hizmete hazır hale getirildiği, buralarda az sayıda da olsa sahipsiz hayvan bulunduğu görülmektedir. Geçici bakımevlerinin kurularak faaliyete geçirilmesi için belirlenmiş olan 15 Nisan tarihi aşılmış olmakla birlikte diğer ilçe belediyeleri tarafından bakımevi oluşturulma çalışmalarının sürdürüldüğü anlaşılmaktadır.
Söz konusu belediyelerden alınan bilgiye göre; Nisan ayı sonu itibariyle geçici bakımevi kurma çalışmalarını tamamlayacaklarını bildirmişlerdir. Hilvan Belediyesi ise belirlenen hazine arazisi üzerinde bakımevi kurma çalışmasını henüz başlatmamıştır. Bu durum karşısında; Birecik, Halfeti ve Ceylanpınar Belediyelerinin kurdukları, Nisan sonunda kurulumunu tamamlayan belediyelerin geçici bakımevlerine gerekli personel görevlendirmesini bir an önce yaparak en aktif şekilde faal hale getirmeleri, toplanan ve bakımevinde bulunan hayvan sayılarını artırmaları, aşılama, kısırlaştırma ve rehabilitasyon hizmetlerini gerçekleştirmeye başlamaları, ayrıca hiç zaman kaybetmeksizin gerekli şartları taşıyan ve yeterli kapasiteye sahip kalıcı hayvan bakımevlerini kurma çalışmalarını başlatarak 30 Mayıs 2025 tarihine kadar tamamlamaları gerekmektedir.
Hilvan Belediyesi ise belirlenmiş olan geçici bakımevi kurulacak alan üzerinde gerekli çalışmaları derhal başlatarak 25.04.2025 tarihine kadar tamamlaması ve geçici bakımevini faal hale getirmesini sağlayacaktır. Ayrıca diğer belediyeler gibi 30.05.2025 tarihine kadar kalıcı bakımevini kurarak işletmeye başlatacaktır.
Akçakale, Bozova, Eyyübiye, Haliliye, Harran, Karaköprü, Siverek, Suruç ve Viranşehir Belediyeleri tarafından yukarıda belirtilen, kendi beyanlarına dayalı verilen tarihlere kadar geçici bakımevlerinin kurulması süreci tamamlanacak ve aynı tarihler itibariyle toplanan hayvanların yerleştirilmesi ve rehabilitasyonu ile ilgili çalışmalara başlanacaktır” ifadeleri yer aldı.
*VALİLİK KONUYU YAKINDAN TAKİP EDİYOR*
Yazıda belediyelerin bundan sonraki süreçte yürütecekleri çalışmaların Valiliğin takibinde olduğu hatırlatılarak “Büyükşehir Belediyesi ise yeni oluşturacağı doğal yaşam alanını en kısa sürede tamamlayarak faal hale getirecektir. Süreç çerçevesinde bütün ilçe belediyeleri belirlenen tarihlere kadar sorumlulukları bulunan çalışmaları tamamlayacaktır. Valiliğimiz tarafından izleme ve takip çalışması detaylı olarak ve titizlikle sürdürülecektir. Daha önce de ifade edildiği gibi geçici ve kalıcı bakımevlerinin, doğal yaşam alanlarının oluşturulması belediyelerin görev ve sorumluluğu olarak belirlenmiş olmakla birlikte bu tesislerin işletilmesi de mevzuat gereğince belediyelerin sorumluluğuna tevdi edilmiştir. Söz konusu bakımevlerinin kuruluşu, donanımı ve personel görevlendirmesi belirlenen tarihler itibariyle tamamlandığında aynı tarih itibariyle belediye toplanan sahipsiz hayvanlarını kendi bakım evine götürecek, burada gerekli aşılama ve tedavi süreçleri uygulanacak, aynı şekilde rehabilitasyon süreçleri gerçekleştirilecek, toplanan hayvanlar toplandıkları ortama geri bırakılmayacaktır” denildi.