Av. İzzet Doğan
11 Kasım 2024
Milyonlarca insanın her an gönlünde, yüreğinde yaşayan ve yaşayacak olan, milyonlarca insanın unutmadığı ve unutamayacağı bu “şayak kalpaklı adam” için o bir dakikalık saygı duruşu O’nu erken yitirmenin hüznünü yaşatırken, O’na vefa borcunu yerine getirebilmenin, eserlerini korumak ve yaşatmak için savaşım vermenin de mutluluğunu yaşatıyor.
Atatük’ün ölüm haberinden sonra ve O’nun için o günlerde yapılan törenlere katılan insanları izlediklerimde o insanların gerçekten babalarını, evlatlarını, canlarını yitirmiş gibi ağladıkları dikkatimi çeker. O gözyaşları içinde yürekten-gönülden olmayan tek bir yaş damlası yoktur.
Atatürk için yabancı şairlerinde şiirler-destanlar yazdıklarını belirtmeliyim. Örneğin bir İranlı şairin:
“Allah bir ülkeye yardım etmek isterse, onun elinden tutmak isterse başına Mustafa Kemal gibi bir lider getirir” dizeleri var.
Hindistan’lı Nazrul İslam 1921 yılının Eylül’ünde henüz 22 yaşındayken Sakarya Zaferi haberinin Kalküta’ya ulaşmasının ardından “Kemal Paşa” şiirini yazmıştır. Bu şiir daha sonra bir şarkıya dönüşmüştür. Türk ordularının işgalcilere karşı kazandığı zaferi coşkulu bir ifade ile anlatan “Kemal Paşa” şiiri Ekim 1921’de Kalküta’da yayımlanır ve bu şiir İngiliz sömürgesi olan Hindistan’da yaşayan Müslümanlarının özgürlük ve bağımsızlık savaşımında dillerden düşmez.
Atatürk yalnız ülkemizde değil dünyada da çok saygın bir yere, sevgiye ve saygıya sahiptir. Otuz beş ülkede heykeli vardır.
Eşsiz lider Mustafa Kemal Atatürk, tüm dünyanın yakından takip ettiği ünlü Time dergisine, 4 yıl arayla 2 kez kapak oldu. Atatürk, 21 Şubat 1927’de derginin kapağını bir kez daha süsledi.
Yunanistan’ın eski başbakanı ve ana muhalefetteki Liberal Parti’nin başkanı Elefterios Venizelos dünya siyasi tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, Mustafa Kemal Atatürk’ü 1934 yılı Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermiştir.
ABD’nin Başkenti Washington’da, Şili Başkenti Santiago, Venezuela Başkenti Karakas, Meksika Başkenti Mexico City, Küba Başkenti Havana, Yeni Zelanda Başkenti Wellingon, Avusturalya’nın Albany kenti bunlardan bazılarıdır.
Ayrıca 120 ülkenin ön önemli cadde ve meydanlarına da onun adı verilmiştir
Yıllar önce okuduğum bir yazıda bir ülkenin tarihini yabancılar daha nesnel, yerliler daha öznel anlatır deniliyordu.
Bu bakımdan yabancıların Atatürk için söyledikleri önemlidir:
Pek çok devrimci görüldü, ancak hiçbiri Atatürk’ün göze aldığı ve başardığı şeyi yapamadı. “Yunanistan, Messager D’Athenes Gazetesi”
Atatürk’ün dehası, İmparatorluğun beş yüzyılda yapamadığını yaptı. “Yugoslavya, Novosti Gazetesi”
Kadınlar başka hiçbir ülkede bu kadar hızla ilerlememişlerdir. Bir ulusun bu derece değişmesi, tarihte, gerçekten eşi olmayan bir olaydır. “İngiltere, Dailly Telegraph Gazetesi”
Atatürk Devrimi o kadar büyüktür ki, bunların yüceliği karşısında dünya hâlâ şaşkınlıktadır. Bu devrim, köhne bir İmparatorluktan batılı ve modern bir Türkiye yaratmıştır. “Belçika, Soir Gazetesi”
Tarih çok büyükler gördü. İskender’leri, Napolyon’lar, Washington’ları gördü. Ancak, yirminci yüzyılda büyüklük rekorunu, Atatürk, bu Türk oğlu Türk kırdı. “Fransa, I’Illustration Dergisi”
Atatürk gibi insanlar bir kuşak için doğmadıkları gibi belli bir devre için de doğmazlar. O’nlar önderlikleriyle yüzyıllarca uluslarının tarihinde yargı sürecek insanlardır. “İran, Tahran Gazetesi”
Tarih silinmez harflerle bu devlet adamının ismini kazıyacaktır. Atatürk bir halk adamıdır. Kırılmaz azmi, keskin zekası ve kudreti, kendisini yendiği alın yazısının önüne getirmiş, böylece yeni Türkiye’nin yaratıcısı olmuştur. “Yugoslavya, Politika Gazetesi”
Uzun bir yol aşılmış, yüce bir eser ortaya konulmuş, birçok zaferler elde edilmiştir. Bütün bunlar Atatürk’ün eseridir. “Polonya, Kurjer Warzawski Gazetesi”
Atatürk, yüzyılımızın yetiştirdiği en büyük kişilerden ve en eşsiz deha ve erdemi kendisinde toplamış önderlerden birisi idi. O, savaşımının, çalışmasının, ahlâkının ve yaratıcılığının verimini ulusu için kullanmıştır. “Suriye, Elifba Gazetesi”
Atatürk, kişilik ve yeteneğin simgesi idi. O, yirminci yüzyılın en büyük mucizesini yaratan adamdır. “Danimarka, National Tidence Gazetesi”
Yalnız devrimleri bile, Atatürk isminin modern zamanların en yürekli düzelticileri arasında yazılması için yeterlidir. “İtalya, Messaggero Gazetesi”
O’nun ismi, dünya tarihinin kahramanları arasında silinmez bir şekilde kalacaktır. Çünkü kişiliği kendi ülkesinin sınırlarını aşmıştır. O’nu hem düşman ve hem dost olarak tanımış olan Yunan Ulusu, kendisine düşman olarak ne kadar takdir etmişse, bir dost olarak da o kadar sevmiştir. “Yunanistan, Eleftron Vima Gazetesi”
Yüzyıllar nadir olarak dâhi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki, o büyük dâhi çağımızda Türk Milleti’ne nasip oldu. “İngiltere, David L’lyod GEORGE”
Savaşta Türkiye’yi kurtaran, savaştan sonra da Türk Ulusu’nu yeniden dirilten Atatürk’ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de büyük kayıptır. “İngiltere, Winston CHURCHILL”
Benim üzüntüm iki türlüdür. Önce büyük bir adamın kaybından dolayı bütün dünya gibi üzgünüm. İkinci üzüntüm ise, bu büyük adamla tanışmak konusundaki içten dileğimin gerçekleşmesine olanak kalmamış olmasıdır. “ABD Başkanı, Franklin D. ROOSEVELT”
İngiliz, Fransız ve İtalyan’ların Anadolu’dan uzaklaştırıp bizi de yenince karşımızda sıradan bir adam bulunmadığını ve gerçek yaratıcı kudretini kavramaktan uzak kalmış olduğumuzu kabul ettik. “Yunanistan Ekonomi Bakanı, Yorgi PEZMAZOĞLU”
Atatürk, tarih boyunca gelip geçmiş en büyük devlet adamlarından biridir. “İngiltere, Lord KINROSS”
Son sözümüz: Unutmadık, unutmayacağız ve Türkiye Cumhuriyeti’ni onun eserleriyle birlikte sonsuza dek yaşatacağız.