Fuat Rastgeldi
5 Aralık 2012
Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Ziraat Bankası binası tahminen 60 yıl önce yapıldı.
Yapıldığı yıllarda etrafında resmi yapılardan başka binalar yoktu. Mimarisi modern bir yapı olup, Urfa mimarisine uymuyordu. Birinci katı banka şubesi, ikinci katı da iki adet lojmandı. Müdür ve müdür muavini bu lojmanlarda otururdu. Sonraki yıllarda bu lojmanlar bankaya katıldı. Arka bahçeye ilave ek bina yapılarak banka büyütüldü. Emniyet caddesinde, Karayolları karşısında, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası binasının birinci katında ve Karaköprü’de Ziraat Bankası şubeleri açıldı. Şubelerin çoğalmasına rağmen Ziraat Bankası’nda her zaman yoğunluk var. Hele hele çiftçi desteklemeleri, sosyal ödemeler ve harç yatırıldığı dönemde yüzlerce kişi sıra kuyruklarında bekliyor. Bu ödeme günlerinde banka güvenlik görevlilerine ilaveten polis kuvvetleri de görev alıyor.
Benim anlatmak istediğim bunlar değil.
Yazımın konusu; bu binanın yıkılıp, yeni bir bina yapılması düşüncesi.
Bu bina yıkılırsa, yeni proje Kadri Eroğan caddesi Ziyaeddin Akbulut işhanı binası hizası hesap edilerek hayata geçirilecek. Yaklaşık arsanın 3’te 1’i caddeye terk edilecek. Atatürk Bulvarı yönünden de biraz çekilecek. İki cadde köşesi de yayalar için bina çeyrek daire şeklinde yapılacak. Büyük arsa kaybı olacaktır.
Yeni yapılacak binanın ön tarafı Kadri Eroğan caddesine bakarsa buraya 3194 sayılı İmar kanununa göre, bitişiğindeki Akbulut işhanının yüksekliğinde 7 kat izni verilmesi gerekir. Atatürk Bulvarına bakarsa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binası gibi 2 katlı olması kanunen mecburidir. (Kanuna göre yan binalar imsaldir)
BENİM GÖRÜŞÜM:
Ziraat Bankasını oradan kaldırmak arsasının da, yandaki İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesine katılmasıdır. Bu fikrim uygulanırsa Ziraat Bankası etrafındaki caddelerden en az bin adet araç trafiğinden ve iki bin kişi de yaya kaldırımlarından azalır. Ayrıca o mıntıkaya görüş güzelliği gelir.
EĞER YAPILACAKSA:
Yeni binanın arsası küçüldüğünden çok katlı inşaat yapılması zaruridir. Bu önlenmeli ve yüzü Atatürk Bulvarına bakan iki katlı yanındaki tarihi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binası mimarisine uygun bir proje uygulanmalı. Cephe az kaldığından dolayı Kültür Müdürlüğü bahçesinden belli bir miktar arsa Ziraat Bankası’na verilmelidir.
Urfa’nın bugünkü genel nüfusu 1 milyon 800 bine yaklaşmıştır. GAP idaresinin verilerine göre, 2020 yılında 3,5 milyon kişi olacaktır. Bu nüfusa hitap edebilecek çok büyük merkezi bir Ziraat Bankası binası yapılmalı. Bu bina Urfa’nın dışında bir yerde olmalı ki personeli, çiftçiler ve müşterilerin araç park yeri olsun.
Banka Şube yerleri insanların yoğun olduğu yerlerde tercih ediliyor. Bu nedenle şimdiki Ziraat Bankası yerini Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü bırakmaz. Burada yapılacak yeni bina Şube olarak kalabilir.
Yetkili kişi ve makamların zaman geçirmeden yapılacak projeye müdahale etmeleri ümidiyle.
Not: 4.12.2012 tarihli makalemde Halk Eğitim Merkezi için yazdığım için fikirler Ziraat Bankası yeri için de geçerlidir.