Fuat Rastgeldi
13 Aralık 2011
Merhaba. Yaklaşık 6 aydır makale yazmıyorum. Sebebi uzun bir süre Mersin tatili, arkasından Tülmen köyündeki işlerim ve canım yazmak istemiyordu. Bu günden itibaren haftada en az bir makaleyle okuyucularımla beraber olmaya çalışacağım.
Eski Vilayet binamızın bulunduğu adadaki yapıların yıkılarak yerine zemin altı otopark üstünün de vatandaşların nefes alacağı bir alan olmasını şehir imarından anlayan yazarlar, kişiler tarafından söyleniyordu.
AK Parti hükümeti bu düşünceyi programına aldı ve söz konusu adadaki yapıları yıktı. Bence çok isabetli bir düşünceye imza atmış oldu. (Adliye binası ve Aile Sağlığı Merkezi duruyor).
Şimdi bu alana bir çok proje düşünülebilir. Bu düşünceler tatbik edilmeden evvel elzem olarak hemen yapılması gereken uygulamalar olmalı.
Şöyle ki;
1. Halk Eğitim binası yanından Cengiz Topel Caddesine çıkan yol genişletilerek iki şeritli ortasında refüjü olan bir cadde haline getirilmeli Bunun için hiçbir engel yok. Yolun ilerisindeki semt pazarından alınarak bu cadde kolaylıkla açılabilir.
2. Bahçelievler’e araç giriş-çıkışında çok büyük bir trafik sıkıntısı yaşanmaktadır. Bahçelievler’in 4’üncü sokağı (ESKİDEN OLDUĞU GİBİ). Hastaneye giden caddeye yine bağlanmalı. Bu cadde açıldığında Bahçelievler’in araç trafiği rahatlayacaktır. Bu caddenin hemen açılması gerekir. İleride alanın altına düşünülen Otoparka giriş-çıkış kapılarının yeri de bu caddeden olabilir.
3. Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Halk Eğitim Merkezi’nin önünde araç ve yaya trafiği sıkışıklığı had safhada. (Daha önce de bir makalemde yazmıştım) . Burada Halk Eğitim Merkezinin önündeki ihata duvarı boydan boya kaldırılmalı. Bahçesi ne geniş bir kaldırım yapılmalı ve mevcut kaldırımın da araç trafiği yoluna katılması gerekir. Yapılacak bu genişletme Belediye halk otobüsleri durağının rahatlamasını sağlayacaktır. Böylece Atatürk Bulvarının trafik akışı kolay olacaktır. (Halk Eğitim Merkezi’nin Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı olması mazeret değildir. Yetkililer bürokratik engelleri aşmalı. Milli Eğitim Müdürünün kararına kalırsa bu iş olmaz. Eğitimimiz gibi iyi yürümez. Müteahhit Mehmet Güneş’in dediği gibi; “Bu Müdürün hala niye tutulduğu”nu ben de anlamış değilim.
4. Atatürk heykelinin ön tarafında bulunan alanın da en az
5. Ada içerisinde bulunan tarihi taş bina (Aile Sağlığı Merkezi) yıkılacaksa binanın başka bir yere nakledilmesi gerekir. Örneğin arkeoloji müzemizin bulunduğu cadde üzerinde Şehitlik parkı alanından bir yer alınarak binanın buraya yeniden inşası mümkün olabilir. Aynı zamanda Sağlık Müdürlüğü binasının bulunduğu alan veya daha uygun bir yer düşünülebilir.
Eski Vilayet binasının bulunduğu alanda uygulanacak yeni projede saydığım bu alternatifler göz önüne alınmalıdır.
Hoşçakalın.