Fuat Rastgeldi
30 Ocak 2012
Süleyman Ercan Gaziantepli bir ses sanatçısı. 16 yeni eser bulmuş, bir CD yapmış. Okuduğu türkülerin biri Urfalı hemşerimiz emekli öğretmen Abdülkadir Algın hocanın “İsot”u… Bu türküye klip çekilmesi için Abdülkadir hoca beni aradı. Süleyman Ercan’ın Urfa’yı tanımadığını, klip çekiminde yardımcı olmamı istedi. Laf Urfa tanıtımı olunca tüm işimizi gücümüzü bırakıp yardımcı olmaya çalıştık. 23 Ocak 2012 tarihinde Süleyman Ercan Urfa’ya geldi. Çekeceği klibin senaryosunu hazırladık. İsot tarlasından isot toplanıyor. Hanımlar evde isotu temizliyor, güneşe seriyor, kurutulan isot dövülerek ufaltılıyor. Sonra da çiğköfte lahmacunda kullanılıyor. Sıra gecesinde yeniliyor. Bu klipte ayrıca Urfa’nın tanıtımı için kamera Urfa tarihi yerleri, çarşıları, hanları dolaşıyor.
İsot mevsimi olmadığından bunun için isot mevsiminde çekilmiş görüntüler aradık. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde bulamadık. Belediye “Pul Biber Yarışmaları”nın görüntülerini almak için Süleyman Ercan Belediye Kültür Müdürlüğüne gitti. Saatlerce beklemesine rağmen Müdür beye ulaşamamış. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Çayır Mera birimi ve GAP İdaresi Bölge Müdürlüğüne uğradık. Asuman Cevahir Yazmacı’nın yanına gittik. Pul biber üretimi ile ilgili görüntü aradık, bulamadık.
Ayrıca sıra gecesini yapacak bir ekip gerekli. Urfalı Kazım Çiriş’i aradık. Urfa dışındaki bir programdan yeni döndüğünü, yorgun olduğunu, dışarı çıkamayacağını söyledi. “Görüşmek için biz evine gelelim” dedik, kabul etti. Evinde bizi ağırladı. “Konu Urfa olduğu için, her hususta emrinizdeyim” dedi.
25 Ocak 2012 günü Süleyman Ercan Gaziantep’ten yönetmen Erkan Korkmaz Almanya’dan geldi. Urfa’nın şansızlığından mı, yoksa Süleyman Ercan’ın şansızlığından mı bilinmez, hava bir gün evvel güneşli olmasına rağmen, çekim yapılacağı gün soğuk, yağmur, kar tipili bir güne rastladık.
Urfalı Kazım Çiriş “Sıra gecesi” çekimi için Pınarbaşı konukevini hazırlatmış. 8 kişilik ekibi ile geldi. Özel eski Urfa yöresel kıyafetlerini giydiler. Süleyman Ercan’a da giydirdiler. Işık ve ses cihazları eksikti. Hemen buldurdu. Süleyman Ercan’a destek olsun diye klip çekiminde yanında oturdu. Beraber “İsot” adlı parçayı okudu. Bu klip çekiminde en olumlu yardımı Urfalı Kazım Çiriş’ten gördük. Bir kuruş talep etmeden Urfa misafirperverliğini ve Urfalılığını gösterdi. Kendisine buradan teşekkür ederim.
Pınarbaşı Konukevindeki çekimden sonra Urfa’nın simgesi haline gelen Balıklıgöl’e gittik. Balıklıgöl’ün önünde Süleyman Ercan “İsot” parçasını okumaya başladı. Bu sırada hemen bir polis ekibi geldi. Çekimi durdurdu. Yazılı müsaademizi istedi. Bu çekimin bir film çekimi olmadığını, bir tek 6 dakikalık türkü klibi olduğunu, bunun için de izin alınması gerektiğini bilmediğimizi anlatmaya çalıştık. Telsizle amirlerle görüşüldü. Bir müddet sonra izin alındı. O yağmur altında “İsot” türküsü klibi çekimi yapıldı.
Senaryomuzda Göbeklitepe çekimi de vardı. Orası için de Valilik makamı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğünü dolarak izin belgesi almamız gerekiyormuş. İl Kültür ve Turizm Müdürünü ve Cihat Kürkçüoğlu hocamızı telefonla arayarak yardımlarını talep ettim. Bir müddet sonra Cihat hoca arayarak kazı alanı dışında çekime izin verileceğini söyledi. Fakat hava muhalefeti ve çekim için yeterli ışık sistemi olmadığından yönetmen Göbeklitepe çekimini iptal etti. İsotçu pazarından biraz görüntü çekerek günü kapattı. Diğer görüntüleri Gaziantep lokantalarından alarak “İsot” klibini tamamlayacağını söyledi. Yönetmen Erkan Korkmaz ve sanatçı Süleyman Ercan teşekkür ederek, “Güzel bir çekim yaptık” diyerek Urfa’dan ayrıldılar.
Onlar “Güzel çekim yaptık” demelerine rağmen, istedikleri gibi bir klip çekimi olmadı.
Urfa Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binlerce lira harcasa “Eşkıya” filmindeki ‘Urfa Sıra gecesi’ sahnesi veya İbrahim Tatlıses’in Televizyondaki bir programı kadar etkili tanıtım yapamaz.
Bu nedenle bu gibi film, belgesel ve klip çekimlerinde Belediye, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün destekleri çok önemli. Çekime gelen yönetmenler Urfa hakkında bilgi bulmakta zorlanıyor. Ya da yanlış, eksik bilgi ediniyor.
YAPILACAK İŞLER
Geçmişte de yazdığım gibi, yetkili makamlar bir komisyon kurmalı. Örneğin Urfa kurtuluşu hakkında Avukat Müslüm Akalın, Arkeoloji tarihi hakkında Yrd.Doç.Dr.Cihat Kürkçüoğlu, Urfa müziği ve folkloru hakkında Abuzer Akbıyık, Resim hakkında Ressam Remzi Kara, Ticaret hususunda Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasından yetkili bir kişi. Bu konuda uzman olanlara görev verilmeli.
Urfa Kent Hafıza Müzesi kurulmalı. İlimizin bilgi envanteri burada toplanmalı. Basınla, filmcilerle, yönetmenlerle ve misafirlerle bu kişiler muhatap olmalı. Urfa hakkında hazır, geniş, doğru bilgiler buradan alınmalı, gerekli izin belgeleri bu kişiler takip edip önceden çıkarmalı.
Kalın sağlıcakla.