Fuat Rastgeldi
22 Şubat 2010
Arabama park cezası kesmişler. İyi etmişler. Bana trafik cezası kestiklerinde trafik memurlarına kızmıyorum. Kanunlara uymadığım için kendime kızıyorum. Eğer suç işlemişsem cezasına da katlanacağım. Ödediğim para da devlet hazinesine gidiyor, helal olsun.
Kızdığım taraf, ceza 24 Ocak 2009 tarihinde kesilmiş. Bu ceza 1 yıl 12 gün sonra 5 Şubat 2010 tarihinde Maliyenin bilgisayar kayıtlarına girmiş.
Devir teknoloji devri, hız devri, Bilgisayar devri olmasına rağmen, bu cezanın işlenmesi bir yıl sonra oluyor. Halbuki Trafik Şube Müdürlüğündeki bir görevli bu cezayı bir gün içerisinde Maliye kayıtlarına gönderebilir.
Ayrıca arabası olan bir kişinin herhalde bir de cep telefonu olur. Telefon numarasına SMS gönderebilir. Email adreslerine bildirilebilir. Yani gavur tatbik ettikten sonra mı kopya çekerek tatbik etmeliyiz? Bazı şeyleri biz onlardan önce başlatmalıyız.
Arabama ceza kesildiğinden haberim yoktu. 10 Şubat 2009 tarihinde bana ceza tebligatı yapılmış Ben bu tebligatı almadım. 2009 Temmuz ve 2010 Ocak aylarında Taşıt Vergisini yatırırken, ceza görülmüyordu. Tesadüfen haberim olmazsa 2010 Temmuzuna kadar faiz işlenecekti. 60 TL ceza kesilmiş. On gün içerisinde yatırsaydım, % 25’ten istifade ederek 45 lira yatıracaktım. Şimdi 95 TL yatırdım. Cezanın cezasını 50 TL fazla ödedim.
Ben bir kişiyim. Cezamı da çekerim. Önemli değil ama benim durumumda trafik cezasını bilmeyen belki binlerce kişi vardır. Devlet mekanizmasının geç işlemesi nedeniyle bu vatandaş mağdur olmaktadır. El değiştiren arabalarda kişiler arasında eski borçlardan dolayı anlaşmazlıklar çıkmaktadır. Bazen araba değeri kadar vergisi olan borçlar çıkmaktadır. Yetkili mercilerden bu mağduriyetin önlenmesi için gerekeni yapmalarını istiyorum.
PARK İLTİMASLARI
Vilayet binamızın hemen yan tarafında bulunan caddede (Cahit Kırtasiye önü) park yasağı olmasına rağmen senelerdir bir sıra araba park eder. İkinci sırada da bir-iki dakikalık kısa işleri olan dörtlü sinyal lambasını yakarak durur. Trafiğe ancak üçüncü şerit açık kalıyor. Bu caddenin başında bulunan sinyalizasyonun yeşil ışığı kısa müddet yandığı için trafiğin yoğun olduğu saatlerde sürücüler 3 defa ışığı bekleme mecburiyetinde kalıyor.
Yine Vilayetin karşısında (Yapı Kredi Bankası önü) araba durma yasağı olmasına rağmen, Bankalarda işi olan kişiler park yapmaktadır. Bazen trafik memuru durmaktadır. Fakat çoğu zamanlar yol araç ve yaya trafiği bakımından sıkışmaktadır.
Aynı durumu Vilayetin arka tarafında bulunan 6 nolu Bahçelievler Sağlık Ocağının kapı önündeki cadde içinde söyleyebiliriz. Bu örnekleri 12 Eylül caddesi, Bahçelievler ve Yenişehir gibi bir çok semtlerimiz için de söyleyerek çoğaltabiliriz.
Hiç olmazsa Vilayet binasının sağı-solu, karşısı, arkasındaki caddelere park yapılması önlenmelidir.
Ayrıca toplu taşımacılık yapan Halk Otobüsü duraklarının çok yakınına park eden araçlar da trafik tıkanmalarına neden oluyor.
Buralarda duran araçlara görevli ikaz dahi etmeden basacak cezayı. Devlete bundan daha güzel bir kazanç olamaz. Hem de park eden sürücünün aklı başına gelir, hem de trafik kaidelerine uyarlar..