Fuat Rastgeldi
4 Aralık 2012
Halk Eğitim Merkezi binası 28.7.2012 tarihinde satışa çıkarılmıştı.
Taliplisi olmayınca satılmadı. 3893 m2 alanı olan Halk Eğitim Merkezi proje değişikliği ile iki bina yerine tek büyük bir bina yapılmasına karar verildi. Bununla daha çok inşaat alanı elde edilmiş oldu. 19 milyon 663 bin TL muhammen bedelle satışa çıkarılacağını mahalli gazetelerden okuyoruz.
Niye satılsın?
Tabii olarak duyarlı Urfalılar bu satışa üzülüyor. “Niye satılsın” diye insan kendi kendine soru soruyor. Halk Eğitim Merkezinin bulunduğu yerde zaten büyük bir nüfus yoğunluğu var.
Halk Eğitimin etrafı şimdiden tıklım tıklım dolu. Adım atılmıyor. O arsaya yapılacak 9 katlı iş merkezine günde binlerce vatandaş gelip gidecek. Araç , yaya trafiği, elektriği, trafo hatları, suyu, kanalizasyonu, görüntü bozukluğu ve hava kirliliği sıkıntı yaratacaktır.
Belki bugün için tarihi bir yapı olmayabilir. 50-100 sene sonra tarihi yapı olmaya adaydır.
1927 yıllarında Vali Fuat Baturay Balıklıgöl’den Samsatkapısına gelen ince sokağı cadde haline getirirken, tarihi evleri yıkmış.
1958’lerde Vali Kadri Eroğan yol genişletmek için Haşimiye, Yıldız Meydanı, Karameydanı semtlerinde birçok ev ve hamamları yıktırdı.
Şimdiki adıyla Demokrasi caddesi açılırken, Samsatkapı’dan Arasa hamamına kadar olan saray gibi evler yıkıldı.
1983 yılında Vali Erdoğan Cebeci tarihi Vali konağını yıktırarak, yerine Cebeci işhanını yaptırdı..
Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Bu yıkımlarla tarihimizi de beraber yıkıyoruz. Sonra da ah vah ederek pişmanlık duyuyoruz, faydası olmuyor.
Sayın Urfalı hemşerilerim,
AK Parti hükümeti Urfa’ya yapacağı harcamaları bütçeden karşılamalıdır. Halk Eğitim Merkezi binası gibi 11 Nisan Stadyumu arsasından elde edeceği parayla yapacakları yatırımların Urfa’ya kardan çok zararı olacaktır.
Bu nedenle duyarlı Urfalılar, Belediye, Sivil Toplum Örgütleri, Esnaf Odaları, TMMO, basın ve konuyu etraflıca incelemeli ve teknik elemanların vereceği rapor doğrultusunda Valilik son kararı vermeliler.
Yapılacak işlem;
Ziraat Bankası yanından aşağıya inen Kadri Eroğan caddesi tek yönlu olunca karşı taraftan gelen araç trafiği Endüstri Meslek Lisesi yanından Atatürk Bulvarına çıkma mecburiyetinde kaldı. Halk Eğitim Merkezi önündeki kaldırımda otobüs durağı var. Bu durakta duran otobüsler Atatürk Bulvarı’nı mütemadiyen tıkamaktadır.
Bunun önlenmesi için Halk Eğitimin önündeki ihata duvarı kaldırılmalı. Kaldırım geri çekilmeli. Otobüsler için geniş bir cep yapılmalı. Halk Eğitimin arka ve yan bahçelerine banklar konularak halka açılmalı. Bu hususu geçenlerde yine yazmıştım.
Ana Fikir:
Caddelerimiz araç trafiğini, kaldırımlar da yaya trafiğini kaldırmıyor. Bu nedenle Urfa’yı dikine değil, enine genişletmeliyiz. Yalnız Halk Eğitim Merkezi için değil, insan yoğunluğu olan her yerde ana fikrimiz bu olmalıdır.