Fuat Rastgeldi
6 Şubat 2012
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Şanlıurfa AK Parti Milletvekili Sayın Faruk Çelik, “Seçim Taahhütnamesi”nde yer alan 11 Nisan Stadyumu için harekete geçti” haberini Urfa basın ve Televizyonlarında izlemekteyiz.
Bu projenin uygulanması Urfamıza ne getirir, ne götürüsünü bilmeyen bir çok hemşerimiz uygun bulmaktadır. Ve Sayın Bakanımıza böyle lanse edilmiş ki Sayın Bakanımız da verdiği “Sözümüzün eriyiz” diyerek, haklı olarak uygulamaya koymak istiyor.
BU ALANDAKİ TESİSLERİN YIKILMASI
BÜYÜK HATADIR
Urfa’da uzun yıllar çok hızlı nüfus artışına paralel yerleşim alanları açılmamıştır. Bundan dolayıdır ki, en ufak alanlar dolmuş, eski binalar yıkılarak çok katlı daireli apartmanlara dönüşmüştür. Neticede de metrekareye düşen nüfus yoğunluğu had safhaya çıkmıştır.
Örnek olarak Bahçelievler semtimizi gösterebiliriz. 1957 şehir imar planında % 30 inşaat alanlı 2 katlı villa tipli evler, 1973 şehir imar planında 4 katlı binalar, 1990’dan sonra yapılan imar planında da 7-8 katlı apartmanlar, şimdi ise arsanın % 90’ını kaplayan 9-10 katlı inşaatlar yapılmaktadır.
Bahçelievler’in sokak ve caddeleri 3193 Sayılı İmar Kanununda 1957 yılı 2 katlı villa nüfus yoğunluğuna göre bırakılmıştı. Yeni yapılaşmada nüfus ikameti ve yoğunluğunda büyük artış olmuştur.
Ama cadde ve sokak genişlikleri ise aynı kalmıştır. Bugün açıkça görüldüğü gibi araç trafiği, yaya trafiği, su, elektrik, telefon, kanalizasyon gibi insan yaşamına gerekli altyapı ve hava kirliliği, şehir içi yolcu taşımacılığı, okul, cami, sağlık ocağı hizmetlerinde büyük sıkıntı yaşanmaktadır. Çözümler aranıp bulunmamaktadır.
Bu örneği Yenişehir ve diğer semtlerimiz için de söyleyebiliriz.
Şehir içerisindeki bu nüfus yoğunluğunu azaltmamız gerekir. Bunun için Urfa dışına yeni yerleşim alanları açılması ve eski yerleşim yerlerine ruhsat verilmemesi, kanunsuz yapıların yıkılması, sanayi, hastane, büyük otel, devlet dairelerinin, bankaların ve nüfus yoğunluğu yaratan yapılar şehir dışına taşınmalıdır.
Uygun olan yerlere yeşil alan, park yaparak şehir içindeki yoğunluğu azaltmalıyız. İnsan yaşamına uygun semtler oluşturmalıyız.
Yukarıdaki açıklamayı yapma sebebim, 11 Nisan Stadyumu ve çevresindeki tesislerin bu günkü durumu itibariyle kısmen de olsa bir nüfus yoğunluğunu azaltmaktadır. Açıklığı ve yüksek yapı olmayışından dolayı da etrafındaki semtlerin boş alandan nefes almalarını sağlamaktadır.
RANTLA BERABER
SORUN GETİRECEKTİR
Bu alanın devlet malı olmasından dolayı şanslıyız. Yapıların az olmasından dolayı açık alan kaldı. Yoksa etrafı gibi binalarla dolardı. Çok kıymetli bir yer. Satılsa elde edilen parayla Urfa’nın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne ve 10 ilçesine çok büyük ve modern tesisler yapılabilir. Ancak Urfa biraz daha yaşanılmayacak bir şehir durumuna düşer.
Bu şehir AK Parti’ye bir Bakan, 10 milletvekili oyu vermiştir. Eğer Urfa ve ilçelerinin spor tesislerine ihtiyacı varsa, Stadın yerini ranta dönüştürerek, karşılamamalı. Devletin yıllardır ihmal ettiği Urfa’ya hazineden ödenek ayrılarak, spor tesislerini yapmalı.
TARİHİ YAPIDIR
Eski yapıların hepsini yıktık. Örneğin Yenişehir evleri denilen 10 yılda inşaatı biten 100 adet güzelim taş binaları rant uğruna yıktık. Bir tane bile kalmadı. Halbuki bu villa gibi evler tarihe miras bırakacağımız çok güzel eserlerdi.
SPOR SAHALARIMIZ AZ
Türkiye’nin nüfus bakımından 9. büyük kenti olan ilimizin takımı Şanlıurfaspor bir defa bile 1. Lige çıkmamıştır. Bunun bir nedeni altyapının olmayışı ve spor sahalarımızın yetersiz oluşundandır.
Şanlıurfa ASKF Genel Sekreteri Mehmet Aktaşoğlu, 10 bin lisanslı sporcunun bulunduğunu, 11 Nisan Stadyumu, Atatürk Spor Salonu ve Yüzme havuzundan 15 bin kişinin yararlandığını, spor tesislerinin yıkımına karşı olduğunu gazetemize verdikleri beyanda söylemiştir. Ayrıca Beden Eğitimi öğretmenleri de aynı yönde görüş belirtmiştir.
Ayrıca bu tesislerden vatandaşlar da istifade etmektedirler. Bir çok vatandaş stadyumda yürüyüş yapmaktadır. Bana kalırsa şimdiki durumu ile daha fazla istifade edilmeli. Doğal çim sahası sentetik sahaya dönüştürülerek, daha fazla amatör maç oynanmasına imkan sağlanmalıdır.
RANT
Bir inşaat mühendisi olarak bu alanda “En büyük rant nasıl sağlanır?” sorusu yöneltilse ben Dubai’de gördüğüm 160 katlı,
Yeraltında 3 kat Otogaraj, zemin üstü 10 kat çarşı, salonlar, sinemalar. 20 katı işyerleri, bürolar, 50 rezidans daireler, 50 katı lüks otel, üst katları restoran, kafe, Urfa’ı seyir yerleri yapalım derim, Çok büyük rant kazanılır, çok da güzel olur.
Ama o zaman da Urfa’nın içine edilir.
Büyük tesisler kesinlikle Urfa’ın dışında inşa edilmelidir.
BU TESİSLER YIKILACAKSA
Yalnız 1947 yılında yapılan tarihi kapalı tribün spor müzesi olarak bırakılmalı ve diğer tesislerin tümü yıkılmalıdır. Arsanın zemin altı çok katlı Otogaraj, zemin seviyesi de yalnız vatandaşların oturacağı park, yeşil alan, yürüyüş kulvarları yapılmalıdır.
Zinhar ön tarafına dükkanlar, çarşı, işyeri ve vs. nüfus yoğunluğunu arttıran yapılar yapılmamalıdır.
Yıkım yine de aceleye getirilmemeli. İhtisası şehir plancısı olan kişilerden şehir plancılarından rapor alınarak gereği yapılmalıdır.
Kalın sağlıcakla..