Fuat Rastgeldi
11 Kasım 2009
Türkiye’nin bir çok iline ve Urfamıza doğalgaz şebekesi çekiliyor. Doğalgaz’ı kullanmanın temizliği yakma kolaylığı, hava kirliliği azlığı var.. Kalorifer tesisatı olmayan binalara, evlere çekilerek bu binalar da kaloriferli oluyor. Ayrıca mutfak ocaklarında tüpe nazaran daha ucuz bir yakıt. Banyoda da sıcak su kolaylığı var.
Ama Doğalgaz kullanmakla;
– Başka ülkelere bağımlı kalıyoruz
– Dışarıya dövizimiz gidiyor
– Doğalgaz’ın akibeti belli değil
– Riskli; Kışın ortasında gaz kesilebilir
– Büyük zamlar olabilir
– Gaz zehirlenmesi sonucu ölümler yaşanabilir.
– Faal kalorifer tesisatları sökülüyor, yeniden doğal tesisatları döşeniyor.
– Ömrü dolmamış kalorifer ocakları ve tesisatı hurdaya veriliyor. Demir borular sökülüp, yerine plastik borular bağlanıyor. Bunların hepsi milli servettir, heba oluyor.
– Doğalgaz’ın rezervleri kısıtlı. En fazla 50 yıl olduğu söyleniyor. Kısa zamanda biterse, yapılan yatırımlara yazık olacak.
– Doğalgaz kesildiği günler halk elektrik enerjisine yüklenecek. Elektrik sıkıntısı yaşanacak. Trafolar, tesisatlar kaldırmayacak.
– Türkiye’deki kömür ocakları randımanlı çalıştırılmayacak.
– Cadde, sokak kaldırımları kırılıyor, yeniden yapılıyor.
– İç ve dış borçların yüksek olduğu bu devirde doğalgaz Türkiye için bir lükstür.
Urfa’da kaloriferler kömür, fuel oil gibi yakıtla çalışan binalarda sağlam tesisatlar sökülüp, doğalgaza geçilmesinin bir sebebi de bir çok binada kırsal kesimden gelen vatandaşlarımızın bir kısmı yakıt parasını ödemediklerindendir.
Yönetici ve diğer daire sakinleri bu kişilerden kurtulmak için müstakil tesisat çektiriyorlar. Her daire bir kombi alıyor. Halbuki mevcut kalorifer ocağı yerine bir tek kombi konularak tüm apartmanı ısıtma imkânı var. Bu durumda tesisatlar da değişmiyor. Apartmanın bir tek kazanını değiştirmekle kurtuluyorlar. Fakat ille de müstakil olsun diyenler çoğunlukta. Bunun için de ortalama 5 bin TL tesisat yükü, 307 TL sözleşme ücreti, 246 TL abonman ve sayaç ücreti, tesisat yapılan dairelerde eski tesisat sökülüyor, pik döküm radyatörler yerine teneke radyatörler konuluyor. Dairenin tabanı kırılıyor, bir çok yeri delik-deşik oluyor. Ev yeniden (İçerisinde eşyalar varken) boya-badana yapılıyor. Bu masrafları toplayınca normal bir dairenin doğalgaza geçme masrafı yaklaşık 4 ile 8 bin lira arasında değişiyor. Binlerce daireyi hesaplarsak maliyet nereyi bulur.
Köylümüz eskiden çalı-çırpı odun toplardı. Şimdi bağ-bahçe fıstık ağacı budamından kesilen dalları bedava olduğu halde kimse toplamıyor.
Vatandaşlarımız kazandıkları ve imkânına göre değil de, daha fazlasını harcayarak, lüks yaşantıya götürülüyor. Bundan dolayı da kredi kartı mağdurları, iflaslar, aile içi geçimsizlikleri, suç oranının artması gibi bir çok toplumsal maddi ve manevi ahlak bozuklukları çoğalıyor.