Fuat Rastgeldi
2 Şubat 2010
Adamın biri bilmeden bir fikir ortaya atıyor. Kendisi de neyin ne olduğunu bilmiyor Ama “Böyle olmalıdır” diyor. Delinin kuyuya taş atması gibi.
Bir çok konuda uzmanları susar, mesleği esnaflıktır. Urfa’nın imarını konuşur, sağlık konusunda ilaç tavsiye eder, araç tamirini anlatır. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.
Şimdide Divanyolu’nun araç trafiğine kapatılacağı söyleniyor. Her kafadan bir fikir beyan ediliyor. Liseyi zar-zor bitirmiş bir hemşerim, Paralı mühendislik tantanası zamanında Mühendislik diploması aldı. Mezuniyet sonrası mesleğinde kendisini geliştirmedi. Şimdi mühendislikle alakası yok. Ama etiketi var ya.. Oturduğu yerde atması tutması da yerinde.. Etiketini ikide birde hatırlatıp, “Divanyolu trafiğe kapatılmalıdır” diyor. Örnek veriyor: “İstanbul Beyoğlu’nda İstiklal Caddesinin trafiğe kapatılması ne güzel oldu?” Diyor. Ama Beyoğlu trafiğe kapatılmadan evvel havaalanı gibi geniş Tarlabaşı caddesinin açıldığını, trafik yükünün bu ana artele kaydırıldığını bilmiyor. Bir cadde kapatılırken, o caddenin yükünü kaldıracak diğer alternatifler olmalı. Mersin’de bir cadde kapatılmış ama paralelinde trafik yükünü fazlası ile kaldıran 2 büyük cadde var. Ankara’da İzmir caddesini trafiğe kapatmışlar. Yine paralelinde Atatürk Bulvarı ve Sümer sokak var. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Kapatılan caddelerin hepsinde ortak nokta o caddenin yükünü kaldıracak ikinci, üçüncü caddelerin bulunmasıdır. Divanyolu caddesinin böyle bir şansı olmadığı için kapatılması mahsurludur.
Şanlıurfa İl Trafik Komisyonu, aldığı kararla Divanyolu caddesi önümüzdeki aylarda araç trafiğine kapatılacakmış. Divanyolu’nun yükünü 12 Eylül caddesi ve Vali Fuat Bey Caddesi (Büyükyol) kaldıramaz. Kızılkoyun caddesi de çok uzak olur. 12 Eylül caddesinin genişletilmesi tarihi dokuyu daha da harap etmek anlamına gelir. Bu hatayı geçmişte bir defa yaşadık.
Divanyolu’nun kapatılması, insan, araç ve yük taşımacılığı ile esnafı büyük sıkıntıya sokar. Bazı röportajlarda esnaf kapatılmasını istiyor. Ama bilmediğinden söylüyor. Caddenin kapatılması, aşağı çarşı esnafının alış-verişinin kesilmesi demektir. Yenişehir’de oturan bir kişinin Attar İsa’dan Baharat almaması demektir. Bunu tüm Aşağı Çarşı esnafı için söyleyebiliriz. Aynı zamanda halk otobüsü esnafının kırılması demektir.
Kapaklı Pasajı karşısındaki caddenin (Asfaltyol) araç trafiği bakımından sıkışması demektir. Uzmanlara danışılmadan bu yolun kapatılması hatadır. Urfamızın coğrafik durumu ve çarpık gelişmesi nedeniyle bir tek ana cadde üzerine kurulmuştur. Yani ana arteli bir caddedir. Bu nedenle akşam saatlerinde, Ramazan’da toplu yürüyüş günlerinde, Milli bayramlarda ve Urfa’yı ziyarete gelen siyasi misafir günlerinde kent trafiği felç olmaktadır. Ambulans bile çalışmamaktadır. Bu soruna çare bulunmalıdır.
Ne zaman kapatılmalıdır?
Eski tarihi yerleşim yeri olan Urfa’nın tümünün trafiğe kapatılmasını en çok ben çok istiyorum. Ne zaman tarihi Urfa antik bir müze kent haline getirilirse o zaman cadde ve sokakları araç trafiğine kapatılmalıdır. Bu rüyanın gerçekleştiğini biz görmesek de şimdiden ilk adımını atabiliriz.
Yarın: Çare Nüfus yoğunluğunun azaltılması