Bülent Okutan
5 Şubat 2010
Bu gazete benden büyük biliyormusunuz?. O doğduğunda ben yoktum. Ama 52 yıllık geçmişinin çok büyük bir kısmını yaşadım. Kağıt ambarlarının içinde,pedallı makinelerinin arasında, üstübü kutularının, kurşun harf kasalarının önünde geçti, çocukluğum, gençliğim, olgunluğum.
Belki ondandır bazı sevmelerim…
Mürekkep ve benzinin kokusu hep daha baskındır burnumda, Pereja Kolonyasından da tütündende…
Ve gençlik yıllarımda merak etmişimdir emlakçılıkla uğraşan dedemin, rahmetli İsa Okutan’ın nereden, ne niyetle bu işe soyunduğunu? Ama hiç sorma şansım da olmamıştır sağlığında.
Üçüncü kuşak olan ben, üç ayrı dönemi yaşama şansına da, şanssızlığına da sahip oldum. Kumpaslarda hazırlanıp, çemberlere sıkıştırılarak basılan Hizmet’i , Intertype’den dökülen kurşun satırların arasına yerleştirilmiş demir klişe fotoğraflı sayfaları , bilgisayarlarda kulağından çekilip uzayıp kısaltılabilen, renk tonları ayarlanabilen, gazeteyi de gördüm.
Dedemin bunların tümünü görme şansı da, şanssızlığı da olmadı. Ama dedim ya hep merak etmişimdir, o neyi gördü de, bu yola çıktı, diye.
Oysa 1959 Türk basınının kara yıllarından biriydi. Gazete kurmak ticari anlamda hiç de hiç karlı bir iş değildi. Gazeteci demek hedef tahtasında on iki demekti.
Bir bakalım mı o günlerde yaşananların bir kısmına?
21 Ocak 1959
Ulus gazetesi yazı işleri müdürü Ülkü Arman ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu birer yıl hapse mahkum oldu; gazete bir ay süreyle kapatıldı. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Nalıncı Keseri” başlıklı yazısı dava konusu olmuştu.
26 Ocak 1959
Ankara Telgraf gazetesinin sahibi ve yazı işleri müdürü Fethi Giray Ankara Cezaevi’ne girdi Fethi Giray 17 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
20 Mart 1959
Akis dergisi yazı işleri müdürü Yusuf Ziya Ademhan, Ankara Toplu Basın Mahkemesi’nde 12 ay hapis cezasına mahkum edildi Dergi bir ay süreyle kapatıldı
23 Mart 1959
Ankara’da yayınlanan Öncü gazetesi süresiz olarak kapatıldı.
29 Nisan 1959
İzmir Toplu Basın Mahkemesi, Demokrat İzmir gazetesi yazı işleri müdürü Şeref Balçık’ı usulsüz tekzipten 14 gün hapse mahkum etti.İstanbul Toplu Basın Mahkemesi, Havadis gazetesi yazı işleri müdürü Hamdi Tezkan’a, aynı suçtan 12 gün hapis cezası verdi.
11 Mayıs 1959
Bursa’da yayımlanan Yeni Ant gazetesinden Derviş Sami Taşman ve Fethi Taşman da 1 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldılar.
20 Mayıs 1959
Vatan gazetesi yazarlarından Sadun Tanju, saldırıya uğradı.
Temmuz 1959
Yazar Musa Anter; Diyarbakır İleri Yurt gazetesinde çıkan “Yarasalar” yazısı nedeniyle tutuklandı. Anter’in devleti yok etmek amacı güttüğü iddia edildi.
8 Temmuz 1959
Ulus gazetesindeki “Kuklalar” yazısı nedeniyle Oktay Verel ve yazı işleri müdürü Beyhan Cenkçi birer buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ulus gazetesi bir ay süreyle kapatıldı.
29 Temmuz 1959
Vatan gazetesi sahibi ve başyazarı Ahmet Emin Yalman , Pulliam davasından 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı.
5 Ekim 1959
Türkiye Gazeteciler Sendikaları Federasyonu Başkanı Mesut Özdemir istifa etti. Özdemir, basına yönelik baskıları ve gazetecilerin güç çalışma koşullarını protesto ettiğini açıkladı.
14 Ekim 1959
İstanbul Basın Mahkemesi Tercüman gazetesine bir ay süreyle kapatma, sorumlu yazı işleri müdürü Kayhan Türkçü’ye de 10 ay hapis cezası verdi.
Ülke de tüm bunlar yaşanırken, o yıl bir de ne oldu biliyormusunuz? Güneydoğu’nun Urfa ilinde Hizmet Gazetesi her şeye inat, yayın hayatına başladı.
Ve o yıl satır aralarına sıkışmış bir başka haberde İstanbul’dan düştü telekslere;
4 Mayıs 1959
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı İsmet İnönü İstanbul Topkapı’da bir grup Demokrat Parti’linin saldırısına uğradı; olaya yayım yasağı kondu.
Yarım yüzyıl çoktaaan geride kaldı. Bugün hala bu gazetenin KÜNYEsinde kurucumuz İsa Okutan’ın adı, MANŞETinde de bir partinin görüşleri var. Yani hala yaşayan bir şeyler.
Tarih 5 Şubat 2010. Yani 52 Yaşına bastık.
Ve ben onu, bu gazetenin sayfaları, matbaada her gece rotatifde dönüp basılırken, bir kez daha anlıyor, saygıyla, minnetle anıyorum…