İbrahim Halil Okuyan
15 Ekim 1972
şehrimizi yeşillendirmeğe ve temiz tutmaya adeta yeminli gibi haraket eden Belediyemiz geçen yıl dikmiş olduğu 30 bin’i aşkın fidanı yaşatmak için bütün imkânlarını seferber etmiştir. Bu senenin hedefi ise 100 bin olarak açıklanıyor. Bunun da gerçekleşeceğine inanıyoruz.
şüphesiz ağacı dikmek yeşilin ilk aşaması. Önemli olan Onun yaşaması, boy vermesi, meyve vermesi, gölge salması. Belediyemiz tabii diktiği ağaçları bu safhada bırakmıyor, yaşaması için de her türlü çabayı gösteriyor. Mevsimi geldikçe ağaçların sulanması, budanması, gereğinde ilâçlanması yapılıyor. Ekipler görevlerini ihmal etmeden çalışıyorlar. Geçtiğimiz dönemlerde aynı Teşkilâtta çalışan bir kısım insanların gece yağan karları ertesi gün silkelemedikleri için ağaçların devrildiğini hatırladıkça, “çok şükür o sorumsuzluk dönemlerinden sonra bugünkü hassasiyete kavuştuğumuzu” düşünüyor, hamd’ediyoruz.
Tabii, kar yağmışsa silkelemek işin en basit bir eylemi. Soğuğa karşı hassas olan ağaçların şehrin normal iklimine adapte edilerek korunması ayrı bir ilgi ve emek gerektiriyor. Diğer rutin işlerle beraber şehri yeşillendirmek, park ve bahçeleri arttırmaya ceht’etmiş olan Belediyemiz Başkan Yardımcısı Sayın ıbrahim Güllüoğlu’nun özel çabalarıyla hergün biraz daha ileriye giderek hedefe yaklaşıyor. Unutmayalım ki, ağaçlandırma konusunda hedef sonsuzdur. Buna yalnız Belediyenin gücü yetmez. Bütün hemşehrilerimiz ağaç dikimi ve bakımında kendini görevli saymadıkça, yeşille hemhal olmadıkça hedefe ulaşmış olamayız. Belediye mutlaka taşıdığı emeli gerçekleştirir ama sen, ben, bizler ne âlemdeyiz? Ağaçlandırma ve bunun yanında temizlik konusuna hassasiyet gösterebiliyor, ayak uydurabiliyor muyuz? Bu düşünceyi taşıyıp uygulamaya koyulduğumuz gün Urfa düşündüğümüz ve beklediğimiz Urfa olur. Gurur duyarız.
Bilindiği üzere ağaç ve su biribirini seven, tamamlayan faktörlerdir. Urfa’mıza ağacın ve suyun daha çok yanyana gelmesi ve Urfamızı ihya edebilmesi için şu meşhur üç deremizin islâhı çalışmalarının tamamlanması da gerekmektedir. Bilhassa Karakoyun deresinden suların aktığını görmek yeşilin ihyası için gerekli olduğu kadar Urfa’lının moral gücünü de arttıracaktır. Bu derenin yılda en az iki mevsim aktığını gören, yaşayan nesiller bundan büyük bir haz duyacak pikniğe çıktığı o bereketli günleri hatırlayacak, tabir caizse yeniden doğmuş gibi olacaktır. Projelendirilmiş olduğunu sandığımız bu derelerden suyun akıtılması himmetini de Sayın Başkandan ve kıymetli DSı Bölge Müdüründen bekliyoruz. Bu sular Urfamıza “can suyu” kıymetinde olacaktır.