Remzi Mızrah
8 Kasım 2007
şanlıurfa, turizm potansiyeli, tarihsel ve kültürel mirasının derinliğiyle araştırmacıların. gezginlerin en çok ilgi gösterdiği ve üzerinde en çok yayın yapılan illerden biri. 2006 yılında gerek kurumsal bazda, gerekse kişisel olarak yapılan yayınlar bir hayli fazlaydı. Kültür ve turizm müdürlüğü şehir yayınları dizisi kurumsal bazda yapılan en önemli yayın faaliyetiydi. Bunun yanında yerel araştırmacılar tarafından yapılan yayınlarda bir hayli fazlaydı. Eyüp AZLAL’ın “Efsane Nehir Fırat”, Abuzer AKBIYIK’ın “şanlıurfa Sıra Geceleri”, Abdullah ekincinin “Ortaçağda Urfa”, şükrü ALGIN’IN “Düşüncelerim ve Özlü Sözlerim”, Abdülaziz KUTLUAY’ın “ıslam Tarihinde şanlıurfa” kitapları bu yayınlardan bazıları.
2007 yılında da bu gelenek bozulmadı, gerek yerel araştırmacılar gerekse de çeşitli kurumlar şanlıurfa kültür hayatına yeni araştırmalar sundular. 2007 yılında göze çarpan yayınlar ise Selahattin GÜLER’in “Hz ıbrahim: Hayatı Urfa ve Harran’la ılişkisi” ve Mehmet KURTOğLU’nun “Hafızasını Arayan şehir” ve Yaşar DURU’nun “Sıra Gecesi Yazıları” kitaplarıdır”.
Yerel araştırmacıların yaptığı yayınlara ulaşmak kolay olurken Urfa dışında yapılan yayınlardan haberdar olmak biraz zaman alıyor. ışte Urfa dışında 2007 yılında yayın yapan insanlardan biride Urfa folkloru üzerinde bir çok makale ve kitap çalışmasına imza atan değerli araştırmacı Mehmet Emin Ergin.
Mehmet Emin Ergin Urfa kültür hayatına 2007 yılında 3 tane birbirinden değerli kitap çalışması hediye etti. Bunlardan ilki, ilk baskısı 1973 yılında hazırlanan ve kendi alanında ilk olan “şanlıurfa Folklorunda Düğün” adlı kitabın ikinci basımıdır.şanlıurfa’daki düğün adetleriyle ilgili bilgilerin geniş olarak yer aldığı bu yayın gözden geçirilmiş haliyle tekrar yayınlandı.
ıkinci kitap Urfayla ilgili unutulmaya yüz tutmuş çeşitli taşınmaz kültür varlıkları, günlük hayatta kullandığımız araç ve gereçlerin, yemeklerin ve şanlıurfa’ya has çeşitli kelime ve deyimlerin tarif ve anlamlarının verildiği geçmişi hatırlamamız için aklımızın kıvrımlarına, unutulanlara dair not düşülen orijinal bir çalışma olan “A’dan Z’ye şanlıurfa” adlı kitap.
Mehmet Emin Erginin üçüncü yayını ise, bir bölümü halk arasında hikaye şeklinde anlatılan bir kısmını da kendi anıları ve duyduklarına dayanarak yazıya döktüğü anı- hikaye tarzında bir çalışma olan “şanlıurfa Hikayeleri “ adlı çalışmadır.
Urfalı yazarlar tarafından yapılan bu çalışmalar yanında, Kültür bakanlığınca Rehberlerin faydalanması amacıyla Hacettepe Üniversitesi ıletişim Fakültesi koordinatörlüğünde hazırlanan “Işığın Yükseldiği Yer :GAP” adlı çalışmada da tüm GAP bölgesiyle birlikte şanlıurfa da geniş bir şekilde yer almıştır.
Ve son kitap çeşitli yazarlardan gezi yazılarının derlendiği “Ankaralı Gezginler 2: Türkiye’den Gezi Yazıları” adlı toplu çalışmadır. Bu kitapta da ağırlık Harran’da olmak üzere Urfa ve Göbekli tepe’yle ilgili gezgin Seval YENEN’in 10 yıl önceki Harranla bugünkü Haranı karşılaştırdığı 10 sayfalık bir yazısına yer verilmiştir.
Urfayla ilgili yayınlar yerel ve ulusal anlamda son dönemlerde büyük bir ivme kazandı. Her yayın şehir belleğine yapılan önemli bir katkıdır. Bu katkının daha da artarak devam etmesi tek dileğimizdir.