Ceylan Pala Karadağ
20 Haziran 2015
Yaz geldi. Gün geçmiyor ki seyahat acentalarından veya otellerden devre tatil kazandınız, hediye tatil kazandınız gibi SMS ler cep telefonumuza gelmesin! Böyle bir durumda lütfen gelen mesajın doğruluğunu araştıralım. Şirketlerin güvenilirliğini sorgulayalım. Hemen sevince kapılıp da bedava tatil kazandığımıza inanarak önümüze konan her sözleşmeyi okumadan imzalamayalım.
6502 Sayılı Kanun ve ona bağlı olarak çıkan Yönetmelikler uyarınca Tüketicilerimiz büyük oranda korunuyor. Ancak burada haklarını bilip bilmeme noktası hayati önem taşıyor. Haklarını bilen bir tüketici vatandaşımızın bu yasalar sayesinde mağdur olması çok zor. Nitekim, geçerlilik şartlarını bilmeyen ve bu sebeple aleyhine pek çok unsur taşıyan ve hatta geçersiz sayılan bir sözleşmeyi imzalayan tüketicilerimizin sayısı da hiç azımsanacak ölçüde değil!
Devre tatil sözleşmeleri, özetle, bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkânı veren sözleşmelerdir. Devre mülk, ön ödemeli devre mülk satışı gibi konular da devre tatil konusu kapsamına girmektedir.
Ön ödemeli devre mülk veya devre tatil alacaksanız size ilk önerim söz konusu arsanın yapı ruhsatının olup olmadığını sormanızdır. Hatta size sunulan şartlarla ilgili sözleşme öncesi bir ön bilgilendirme formu vermelerini talep edebilirsiniz, ki, bu satıcı açısından bir yasal yükümlülüktür. Hem ön bilgilendirme formunun hem de imzalayacağınız sözleşmenin 12 punto, açık ve anlaşılır bir dille yazılması da çok önemlidir.
Yeni yasa ile tüketicilerin cayma hakkının süresi 14 güne çıkarılmıştır. Hem de hiçbir ceza tazminatı ödemeksizin! Cayma bildiriminizi satıcıya yöneltirken, mutlaka yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile ayni hakka konu taşınmaza ilişkin sözleşmelerde ise noterlikler aracılığıyla yapmanız gerekmektedir. Zira, söz gelimi telefon ile belirttiğiniz cayma bildiriminin bu açıdan bir hükmü olmayacağı açıktır. Sözleşme yapıp da akabindeki 14 gün içinde caydığınızı bildirdiğinizde size yüzde 10, yüzde 20 ya da yüzde 30 ceza tazminatı ödemeniz gerektiği söylenirse biliniz ki bu durum yasalara aykırı olacaktır! 14 günlük süre dolmadan size bono, senet imzalatmak isterlerse lütfen kabul etmeyiniz. Böyle bir durumda hakkınızı aramayı unutmayınız!
Ayrıca özellikle ön ödemeli konut satışlarında ve devre mülk satışlarında yapılan sözleşmelerde devir ve teslim süresi 36 ayı geçemez. Şekli de sözleşmenin geçerliliği açısından kanuni zorunlu unsurları taşımak zorundadır. Bu sözleşmeleri mutlaka tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte yapılacak yazılı bir sözleşme yoluyla veya Noterliklerde düzenleme şeklinde yapılan satış vaadi sözleşmesi düzenlemesi yoluyla yaptırtmalısınız. Dikkat! Aksi halde, yapılan sözleşme ile mülkiyet hakkı kazanamayabilirsiniz.
Ön ödemeli devre tatil sözleşmelerinde, cayma süresini kaçıran tüketiciye kanun ayrıcalıklı olarak bir hak daha tanımıştır. Bu da devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkıdır. Ancak, sözleşmeden dönülmesi durumunda cayma hakkından farklı olarak sözleşmeden dönme tazminatı olarak satıcının tüketiciden bedel isteme hakkı bulunmaktadır. Tüketici sözleşmeden dönüp de yüzde ikilik bedeli ödediğinde, satıcının elindeki tüm borçlandırıcı belgelerin kendisine iade edilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Sözleşmelerde satıcı veya sağlayıcının yükümlülüklerini ortadan kaldırdığına dair yer alacak sorumsuzluk kayıtlarından da tüketicinin korkmasına gerek yoktur çünkü bunlar geçersizdir.
Sözün özü, en önemli dikkat edeceğiniz nokta, anlayıp dinlemeden ekonomik borç altına girmemeniz gerektiğidir. Unutmayın imza eşittir sorumluluktur. O yüzden neyin altında ne şartlarda imza atacağınızı okumadan ve bilmeden hareket etmeyiniz! Mağdur olduğunuzu düşündüğünüzde ise Tüketici Hakem Heyetlerine, Tüketici Mahkemelerine ve hatta Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz. Saygılarımla…