İbrahim Halil Okuyan
7 Nisan 2009
www.İbrahimokuyan.com
4.4.2009 tarihli “VALİLİK PROJELERİ (1) ” başlıklı yazımızın devamı.
4- EDESSA KENT PROJESİ
Proje: Mülkiyeti Şanlıurfa İL Özel İdaresine ait eski Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü hizmet alanı olarak kullanılan 71.000 m2’lik Tugay bitişiğindeki alanda kentin gelişimine yönelik nitelikli konut ve yaşam alanı üretmek suretiyle Edessa Kent adıyla bir proje hazırlanmıştır. Bu proje ile hem kentte nitelikli konut ve yaşam alanı üretilecek hem de elde edilecek kamu kaynağı ile kentin tarihi mekanlarının restorasyonu ve il genelindeki bölünmüş yol çalışmaları finanse edilecektir.
Yorum: Gelecekte, uygun bir teklifle Tugay şehir içinden çıkabilecektir. .Türkiye’nin pek çok ilinde bu uygulamalar yapılmaktadır. O zaman bu alana büyük bir kültür park yapılabilecektir. O bakımdan bu alana şimdiden konut alanı yapmak son derece yanlıştır.
Muhtemelen askeriyede bu işe, Askeri karşı çıkacaktır (Yimpaş Binasına fazla kat çıkılmasını sakıncalı bulduğu gibi ) .
Mevcut alan, abide-Kara köprü yolunun solunda yer aldığından trafik acısından da sakıncalıdır.
Mevcut alan köy hizmetlerince kullanılmıyorsa yeşil olarak düzenlenebilir.
5- MEVCUT 11 NİSAN STADYUMU ALANINA ALIŞVERİŞ MERKEZİ (AVM) VE TİCARET MERKEZİ YAPILMASI ÇALIŞMASI:
Proje: Şanlıurfa kent merkezindeki 11 Nisan stadyumunun mülkiyeti Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne aittir. Yeni 30.000 kişilik stadın yapılmasıyla eski stadyum alanı ve çevresinin (Kapalı Spor Salonu, Yüzme Havuzu vs.) çevresinin Şanlıurfalı vatandaşlarımızın yararlanacağı bir yaşam alanı ve yanında da bir ticaret merkezi yapılmasına yönelik çalışmalar uzun süreden beri devam etmektedir.
Mülk sahibi olan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bu alanı Valiliğe devretmek karşılığında 1 adet olimpik yüzme havuzu, 5000 kişilik kapalı spor salonu, gençlik merkezi, yeşil semt sahaları ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü Hizmet Binasının yapılmasını ve bunların kendilerine devredilmesi talep etmektedir.
Şanlıurfa İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi bu edimleri yerine getirmek ve karşılığında 11 Nisan Stadyumunu alanında tasarruf hakkı elde etmek hususunda karar almıştır. Bu çalışma ile Şanlıurfa’ya hem bu yukarıda sayılan hizmetler kazandırılmış olacak hem de stadyumun yeri kamu yararına en uygun şekilde değerlendirilecektir.
Mevcut stadyum alanı yaklaşık
Yorum.29.Mart.2009 yerel seçimlerinde AKP Belediye Başkan adayı Sayın Mehmet Oymak’a ait proje sunumunda, Stadyumun arkasından Akçakale yolunu Abide Kavşağına bağlayacak bir yol önerilmektedir. Bu yol Vilayet Kavşağının rahatlatılması acısında da önemlidir.35 yıldır bu yol yapılamamıştır. Sebepleri malumdur ama konumuz değildir o konu.
Bu yolun stadyum arkasında kapalı olarak yapılarak (tek yönlü yol ) Stadyumum yerine yapılacak projede plancının önünü amcası önemlidir.
Şanlıurfa kent merkezindeki 11 Nisan stadyumunun mülkiyetini, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü; Devlet Su İşlerinin, Şanlıurfa da yaptığı gibi (Cumhuriyet Parkı alanı, Şanlıurfa belediyesine tahsis edile Ana İsale Kanalı üzerindeki yaklaşık 900 dönümlük alan vb yerler ) ve Askeriyenin Eski Kız Meslek Lisesini, Milli Eğitime koşulsuz olarak verdiği, bedelsiz olarak özel idareye devir etmelidir.
Öte yandan Şanlıurfa Belediyesi son 5 yılda bana göre yanlış yaparak bahçeli evlerin yoğunluğunu arttırmıştır. Trafigin felç olması araba koymak bir yana adım atılması mümkün değilken dükkân fiyatları astronomiktir. Cözüm eski stadyumun yerine yapılacak otoparkın yeraltından, bir geçitle Bahçelievler’e bağlanması ve Bahçeli evlerde bazı yolların trafiğe kapatılmasıyla olabilir.
Bu alana Alıveriş Merkezi (AVM) ni son derece yanlış bulurum. Artık Büyükşehirlerde bu tür alışveriş merkezleri şehir merkezinde yapılamasına izin verilmemektedir. Bunun yapılması Bahçelievler de büyük paralarla dükkân sahibi olan hemşerilerimizi zor durumda bırakacaktır.
Neticede AVM muhtemelen yabancı bir ülke firması olacaktır.
Şehrimizde yap-işlet devret metoduyla yeni acılan ve mülkiyeti özel idareye ait olan , MOZAİK Alış Veriş Merkezi yüklenicisi olan hemşerimiz ( Sayın Abuzer Taşçı )içinde , bu önceden tahmin edilemeyen bir durum olup etik değildir.
Şehir merkezinde; Abide park, Şanmar, Berta ve buna benzer yerli marketlerde zarar görecektir.
Son olarak 1.maddede bahsettiğim büyük yeşil alan projesini ve ulaşım sorununu planlayıp projelendirmeden, lokal (yerel ) olarak bu alan planlanamaz, projelendirse de ileride çok büyük sorunlara yol acar.
Tabiî ki, yapılan çalışmaların, iyi niyet sınırları içinde yapıladığını söyleyebilirim ancak sorun olayı daha dünya çapında düşünmek yerine lokal (yerel) olarak düşünülmesindendir.
Yalnız anlamadığım bir konu var. Yukarıda İl Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı, Sayın Abdulmuttalip AKDEMİR’in açıklamalarında bahse konu 5 projeyi öneren Şanlıurfa Valiliğinin, Şanlıurfa Ana İsale kanalı sonu ile Hidroelektrik Santralı arasındaki alanın ve kanal altında, Sayın Vali Muzaffer Dilek zamanında yapılan Cumhuriyet parkını da kapsayan mevcut alanı, yıllardır her platformda dillendirdiğimiz ve Şanlıurfa’da en çok ihtiyaç duyduğumuz;
Yürüyüş yolları, tenis sahaları, basketbol sahaları, yüzme havuzları, oyun alanları, spor alanları, yemek salonları, acık hava spor aletleri alanlar, cafeler, hobi alanları ve buna benzer yapıların olduğu(örneğin Adana’da ATOSEV tesisleri) bir projelendirme yapmasını beklerdik.
Fırsat ne yazık ki, kaçmıştır ( İl Özel İdaresi tarafından bahse konu alan,geçtiğimiz günlerde 25 yıllığına kiraya verilmiştir).
Saygılarımla.