İbrahim Dülger
27 Şubat 2007
şanlıurfa Hematolojik hastalıklar (Kan hastalıkları) açısından bir tedavi merkezi haline gelebilir, getirilebilir mi? Böyle bir merkez olma şanlıurfa’ya neler kazandırır?
Son birkaç yıldır Tıp fakültesinde rastladığımız hasta sahiplerine nereden geldiklerini sorduğumuzda, “Mardin, Diyarbakır, Siirt, Adıyaman,”gibi illerden, “Kan kanseri (Lösemi) Akdeniz Anemisi (Talasemi)” gibi kan hastalıklarının tedavisini yapmak için; Neden şanlıurfa’yı tercih ediyorsunuz sorusuna da Tıp Fakültesinde bu konuda büyük üniversiteleri ve kentleri aratmayacak nitelikte uzman doktorların olduğunu (Pediatrik hematolog Prof.Dr. Ahmet KOÇ, Pediatrik Onkolog Prof.Dr.Murat SÖKER) ve tedaviyi Urfa’da daha ucuz şartlarda yapabildiklerini belirttiler.
Urfa, Akdeniz Anemisi hastalığının (Talasemi) oldukça sık görüldüğü illerden biridir. Son yıllarda kan kanseri (Lösemi) ve diğer kan hastalıkları çocuklarda sıklıkla görülmeye başlamıştır.
Bu hastalıkların tedavisi ekonomik açıdan ailelere ciddi yük getirmekte, hatta bazı aileler tedavi giderlerini karşılayamamakta çaresizce tedaviden vazgeçmektedirler. Hekim ve donanım açısından desteklenecek Tıp Fakültesi Hastanesi veya kan hastalıkları konusunda donanımlı yeni bir hastanenin kurulması yararlı olacaktır.
Gerçekleşecek bu projenin ılimiz ve Bölgemiz insanına büyük yararlar sağlayacağı ortadadır.
Bilindiği üzere şanlıurfa özellikle bahar ve yaz aylarında turizm potansiyelinin oldukça yüksek olduğu bir kenttir, ancak; kente gelen turistler burada genel olarak konaklamamakta konaklama yeri olarak, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin gibi kentleri daha çok tercih etmektedirler. Bu durum kentin turizm gelirlerinin olması gerekenden daha az düzeyde kalmasına neden olmaktadır.
Turizm açısından, doğal, tarihi, dinsel, kültürel açıdan önemli bir cazibe merkezi niteliğinde olan kentin, turizm potansiyelinin arttırılmasında, sadece kan hastalıklarının teşhis ve tedavisinin yapıldığı, bu konuda uzmanların yetiştirildiği tam donanımlı bir hastanenin oluşturulması, son derece etkili olacaktır. Kaldı ki ılkçağlarda bile Urfa Akademisi ve cüzamlı hastaların tedavi edildiği Hastanesi ile önemli eğitim ve sağlık merkezidir
Kente daha yakın mevkilere getirilecek kaplıca sularının otellerde kullanılması, uzmanlaşmış bir hastanenin varlığı ilimize sağlık turizmi için gelecek insanların yatılı konaklamaları için önemli bir neden yaratacak, turizmin durgun olduğu kış aylarında bile işyerleri, oteller gelir sağlayacak,yapımı devam eden uluslar arası havaalanımız, özel hava yolları şirketlerinin de yolcu taşıdığı hava limanı haline gelecektir.
GAP Projesi kadar önemli ve sonuçlarını kısa sürede alabileceğimiz böyle gerçekçi proje için yerel, genel yönetim organları ile sivil toplum örgütleri işbirliği yapmalıdır. Seçim yılı nedeniylede Millet vekillerimizin yoğun bir kampanya ile çalışmaları hastane projesinin ilk adımlarının atılmasını sağlayabilir. Unutmayalım ki şanlıurfa: Çok umutlar bağlanan, yavaşlayan GAP projesi yatırımlarına rağmen kişi başına düşen gelir düzeyi açısından Türkiye ortalamasının altıda; işsizliğin, sağlık sorunlarının çokça olduğu ıldir. Urfa Halkı sağlık konusunda kendisine verilen nitelikli hizmeti unutmaz ona minnet duyar ve ödüllendirir. Örnek mi istersiniz? SSK Hastanesi Başhekimi iken, nitelikli hizmetleri ile aday olduğu Belediye Başkanlığına partili partisiz herkesin desteğini alarak oybirliği gibi oy sayısı ile seçilen Dr .Ahmet Eşref FAKIBABA
Tarih, kültür doğal güzellikleri, çiğköftesi ile marka olan şanlıurfa’ya Sağlık Kenti özelliğini de katarak ekonomi, turizm açısından çekim alanı haline getirelim. Gelir düzeyi yükselecek şanlıurfa’da alınyazısı haline gelen yoksulluk, işsizlik, eğitimsizlik ve bunların sonucu neden ile oluşan cehalet, feodal davranışlar, anlamsız töre kuralları ve uyduruk dizilerde de abartılarak, haksızca yaratılan kötü imaj sona erecektir.