Çiğdem Köksal Schmidt
24 Temmuz 2009
Almanya’nın güneybatısında yer alan, Baden eyaletinin başkenti Karlsruhe, 300.000 nüfusu ile küçük ama kültürel alanda büyük işler başarabilen bir şehir.
Karlsruhe’ nin ismi 2007 yılından itibaren Urfa’ da da biraz bilinir hale geldi.
Karlsruhe’ de 2007 yılında 12 000 yıl önce Anadolu-İnsanlığın en eski anıtları adlı bir sergi açılmış, Türkiye’ den birçok müzeden olduğu gibi Şanlıurfa Müzesi’ nden de eserler sergiye katılmıştı. Serginin çıkış noktasını ve ana temasını Göbekli Tepe kazıları ile ortaya çıkarılan eserler oluşturuyordu. Oldukça başarılı geçen sergi, son yıllarda Göbekli Tepe’ ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında görülen artışta önemli bir etkendi. Sergiden bu yana ikibuçuk yıl geçmesine rağmen bugün dahi Göbekli Tepe’ ye gelen alman gruplar bu sergiden bahsetmekteler.
Sergi açılışına Türkiye iç ve dışişleri bakanlığından, ayrıca Şanlıurfa’dan resmi bir delegasyon katılmıştı. Misafirler için hazırlanan programlar doğrultusunda çeşitli kültürel enstitülerin yanında Karlsruhe belediyesi de ziyaret edilmiş ve bu ziyaret sırasında ilk defa sözlü olarak Türkiye’ den bir kardeş şehir arayışı dile getirilmişti.
Karlsruhe şehrinin resmi haber sitesinde açıklandığı üzere, şehrin belediye meclisi
15 .07.2009 tarihinde yaptığı toplantıda, kardeş-şehir projeleri oluşturmak için Türkiye’den üç şehir ile bağlantıya geçmeye karar verdi. Adaylar Adapazarı, Eskişehir ve ŞANLIURFA.
Adaylardan Adapazarı endüstriyel gelişmişliği, şehirde bulunan Goodyear, Toyoto, Chery gibi büyük firmaların varlığı ile puan topluyor. Ayrıca Karlsruhe’ de Adapazarı için oldukça aktif çalışan dernekler ilgiyi ve dikkati taze tutmayı başarıyorlar.
Eskişehir’in artı puanları arasında 70 000 öğrenciyi barındıran üniversitesi ve Karlsruhe ile halihazırda varolan kültürel bağlantısı bulunuyorki şimdiye kadar üç Karlsruheli sanatçı Eskişehir’ de sergi açmış.
Karlsruhe belediye meslisi oturumunda yapılan öntanıtımlarda Urfa’ ya sıra geldiğinde önce uzaklığndan ve yaz aylarında 45 dereceye varan sıcaklığından bahsedilmiş. Ulaşım için Stutgart-İstanbul-Urfa hattı önerilmiş ve doğru bir tespit ile konaklamasız direk uçuşun mümkün olmadığı belirtilmiş. (Burada hemen konuya bir ek bilgi katmak istiyorum. Göbekli Tepe ‘ de sürdürdüğümüz kazı çalışmalarımız için ekibimize ve misafirlerimize yönelik bir çeşit gönüllü seyahat acentası gibi çalıştığımızdan, sık sık karşılaştığımız; Urfa’ya yurtdışı bağlantılı geliş ve gidişlerde yaşanan bu konaklamasız uçuşun mümkünsüzlüğü durumunun, Urfa için ne yazık ki eksi bir puan olduğuna, Urfa’ ya ulaşmanın çok kolay olmadığı izlenimini verdiğine dikkat çekmek isterim.)
Karlsruhe meclisinde Urfa ile ilgili görüşme sırasında ayrıca şehirde bir üniversitenin ve özellikle müzik yüksek okulunun varlığına dikkat çekilmiş, görüşmenin devamında ise Göbekli Tepe ile Urfa nın dünya çapında bir kültürel varlığa sahip olduğu belirtilmiş ve 2007 yılında düzenlenen 12 000 yıl önce Anadolu-İnsanlığın en eski anıtları adlı sergi de Göbekli Tepe’ nin etkisine değinilmiş.
Karlsruhe ile oluşturulabilecek kültürel ve ekonomik partner şehir projelerinin Urfa’ ya mutlaka katkısı olacağını, Urfa’ nın sosyal ve kültürel hayatına yeni bir renk ve dinamik getireceğini düşünüyorum. Karlsruhe’nin de şimdiye kadar Türkiye’de böyle bir bağlantısı yok. Türkiye’ den göç etmiş çok sayıda insanın yaşadığı bir bölgede bulunmaları gözönüne alındığında, onlar için de gerekli ve neredeyse geç kalınmış bir girişim bu.
Karlsruhe-Şanlıurfa kardeş şehir projesi için Şanlıurfa’ dan 2008 yılında resmi bir başvuru yapıldığı ve ilk adımın atıldığı görünüyor. Göbekli Tepe kazıları ile Urfa bu yolda diğer adaylara oranla daha büyük bir şansa sahip. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesini ve beraberinde Urfa’ ya faydalı projeleri getirmesini umalım……