Mehmet Göncü
25 Mart 2010
Şanlıurfa Vakfı üyelerinin düzenlediği mutat gezilerden birini de geçenlerde Zeugma Mozaikleri ve Gaziantep Arkeoloji Müzesinde gerçekleştirmiştik.
Müzede gördüğümüz iki fosil gerçekten bizleri çok heyecanlandırdı. Fosillerden biri, fillerin atası olan “Mamut”tu, diğeri ise bir Timsah fosiliydi.
İşin bize göre en ilginç yanı ise, bu fosillerin Şanlıurfa ili Suruç ilçesi bataklıklarından çıkarılmış olmalarıydı.
Demek ki bir zamanlar ilimiz çok büyük ormanlık alanlarla kaplıymış. Bu düşüncemizi doğrulayacak birkaç örnek verecek olursak;
1. Milattan 1500 yıl önce yaşamış olan Asur Kralı Asur Banibal bir seferinde üç, bir seferinde de onbir fili Harran Ovasında avladığını belirtmektedir. Bu husus Ankara ve İngiltere Arkeoloji müzelerinde bulunan kil tabletlerde yazılıdır.
2. Haleplibahçe kazılarında bulunan mozaiklerdeki Aslan, Panter, Ayı ve Keklik gibi bir çok hayvan şekli mozaiklere işlenmiştir.
3. Günümüzden 11 bin 500 yıl önceye uzanan Göbeklitepe’deki steller üzerindeki yabani öküz, Ceylan, Sırtlan, Varanus Gıruseus gibi bölgemize ve ilimize özgü endemik tür hayvan motiflerini kapsayan rölyefler Şanlıurfa’nın geniş ormanlarla kaplı olduğunu işaret etmektedir.
4. Çok değil, üç yüz yıl önce yaşamış olan Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde; Urfa’dan Halep’e kadar ağaçların gölgesinden güneşi göremedik demektedir.
Geçmişin bu güzel yaşanmış örneklerini çoğaltmak mümkündür.
Ancak günümüze gelecek olursak, ağaç ve orman bakımından hiç de övünülecek bir durumda değiliz. Ne acı ki, çeşitli sebeplere bağlı olarak ilimizdeki ormanlarımızı kayıp ettik. Şu an itibarı ile ülkemizin en az ormanı olan kenti maalesef Şanlıurfa’dır.
Ancak hemen karamsarlığa kapılmadan, ilimiz ovalarına Fırat sularının akmasıyla beraber gelişen tarımdaki iyileştirmeler, üreticilerimizi meyve ağaçları yetiştirmeye yöneltti.
Ayrıca GAP Eylem Planı içerisinde bulunan ağaçlandırma projeleri bir bir gerçekleştiriliyor. Çevre, Orman ve Tarım İl Müdürlüğümüzün bu konudaki faydalı çalışmalarını duyuyor, görüyor ve seviniyoruz. Keza; Merkez, İlçe ve Belde Belediyelerimiz de birkaç yıl içinde milyonlara varan genç fidanı toprakla buluşturdular.
Bir başka sevindirici olay ise bu yıl seksen bine yakın Çam ve Okaliptos fidan dikimini gerçekleştiren DSİ Bölge Müdürümüz Sayın Sait Umucu’dur. Bu konuda TEMA Vakfı’nın teşekkür plaketini Vakıf temsilcimiz Sayın İlhami Günbeği ile birlikte takdim ederken, Sayın Umucu ağaçlandırma faaliyetlerinin devam edeceğini bildirince sevincimize sevinç katıldı. Gönül temennimiz ve en büyük umudumuz bir gün Urfa’nın dağlarının dumanlı değil de ormanlı dağlar olmasıdır.
21 Mart tarihi, Nevruz kutlamalarının yanında aynı zamanda da Dünya Ormancılık Günüdür. Her iki günün de insanlık alemine ve ülkemize hayırlar getirmesi en içten temennimizdir.
Dürüst ve şeffaf bir toplumda; lütufta geride, kahırda önde olan dostlarınızın çok olması dileğiyle kalın sağlıcakla…