İbrahim Halil Okuyan
28 Ocak 2008
ıl Vilayet binasının artık ihtiyaca kâfi gelmediği biliniyordu. Adliye binasının yapıldığı bölge civarında yeni bir bina yapılarak Özel ıdare binasının da buraya taşındığı bilinmektedir. Buraları yapıldığında ıl Merkezinin daha uygun bir yere taşınacağı konuşuluyordu.
Hali hazırda kullanılmakta olan binanın ne yapılacağı fazla gecikilmeden aydınlanmağa başladı. Bu bina çevresi Urfa’nın ihtiyacı olan bir “Meydan” haline getirilecek. Burada bayram törenleri gerçekleştirilecek. Kutlamalar yapılacak. Alt tarafı da geniş bir “Otopark” olacak. Geniş bir alanda geniş bir meydan ve geniş bir otopark şehrin güzelliğine güzellik katacak bir proje olur. Meydanın da altı ve üstü değerlendirilince bundan daha iyisi “can sağlığı” olsa gerek…
Urfa’nın altı ve üstü tarihi eserlerle dolu. Daha önce bulunan mozaiklerle birlikte geniş bir alan “Mozaik Müzesi” haline getirilecek. Ayrıca burada bulunacak başka örneklerle birlikte müze alanı da genişleyecek ve “Müze”miz dünya çapında bir değer kazanmış olacak.
Memleketimiz bir yandan Bayındırlık eserleriyle süslenirken bir yandan da tarihi eserler kendini göstermeğe devam ederek güzel manzaralar oluşturacaktır. Bunların yan yana bulunuşu Urfa’mızın güzelliklerini tamamlayacaktır.
Urfa’nın turizm değerlerine katkı sağlayacağına kesin gözüyle bakılan mozaiklerin yeniden ele alınması ve bunlara yeni değerler katılması için çalışmaların hızlandırılmasını isteyen Kültür ve Turizm Bakanlığı 6 milyon YTL ile katkıda bulunarak bu alanda var olduğunu göstermeğe çalışmıştır. şüphesiz bu iş için daha çok kaynağın Urfa’ya aktarılması gerekmektedir. Milletvekilimiz Sayın Abdulkadir Emin Önen’in girişimleri ile “Mozaikler Bahçesi” daha çok gelişmeğe doğru ilerlemektedir.
Gerek Mozaikler için geniş bir Müze yapılması ve gerekse Vilayet’in yerinin geniş bir meydan haline getirilmesi, altında büyük bir otopark yapılması 2008 yılını doldurabilecek işlerdir. Bunların zamanında yapılarak bitirilmesi geçen yıllarda olduğu gibi sürüncemede kalmaması arzu edilir. Bunun için yapılacak işlerde beklenen ödeneklerin hazır bulundurulması, o işin bitmesi için gereklidir. Aksi takdirde yıldan yıla sarkacak işler bir türlü bitmez olur ve bir yılda bitecek iş10- 12 yıl sürer gider.
Geçmişte gözümüz korktuğu için böylesini temenni etmiyoruz. ışler kadar, onların zamanında bitirilmesi de önemlidir.