Çiğdem Köksal Schmidt
4 Şubat 2011
Almanya’ nın başkenti Berlin’ de her yıl Mart ayında uluslararası bir turizm fuarı düzenleniyor. Her yıl seçilen bir ülke ana temayı oluşturuyor. Oldukça geniş kapsamlı bir organizasyona sahip fuarda geçtiğimiz yıl Türkiye partner ülke olarak başrolde idi.
Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay katılmış, 3000 metrekare genişliğindeki Türkiye standında çeşitli davet ve gösterilerle güzel bir tanıtım gerçekleştirilmişti. Folklor gösterileri, canlı müzik, Kapalıçarşı benzeri minyatür bir alış-veriş alanı, Türkiye yemeklerinin sunulduğu restoranların yer aldığı standlar büyük beğeni toplamış ve alman basınında konu ile ilgili haberler yer almıştı.
Özellikle güney şehirlerimiz tek tek stand açmışlar ve iyi hazırlanmış görsel malzemeler ile organizasyona katılmışlardı. Kızılırmak bölgesi illerinden birkaç tanesi biraraya gelerek ortak bir stand oluşturmuşlardı. Trabzon yöreye özgün gümüş takıların öne çıkarıldığı bir mizansen ile temsil ediliyordu. Adıyaman ve Nemrut dağı tabii ki bu tür organizasyonların kaçınılmazı olarak orada idiler ama güneydoğu Anadolu’ dan başka bir temsilci yoktu. Hatta turizm konusunda atak iller olarak öne çıkan Gaziantep ve Mardin dahi yoktu standlar arasında.
Şanlıurfa’ nın ise ITB olarak kısa adı ile bilinen fuara katılması Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından istenmiş ancak bildiğim kadarı ile bu kararda biraz geç kalınmıştı. Sonuçta Şanlıurfa için bir stand ayrılmamıştı. Ancak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay fuar açılışından bir hafta önce Şanlıurfa’ ya gelmiş, Göbekli Tepe kazı yerini kazı başkanı Klaus Schmidt ile gezmiş ve ilgisini göstermişti.
Türkiye Berlin Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Ataşesi Hüseyin Gazi Coşan’ da Göbekli Tepe kazı çalışmalarını takip eden, tanıyan biri idi. Göbekli Tepe kazı çalışmalarını yürüten ekibin ve kazı başkanının merkez üssü de ITB fuarının yapıldığı Berlin şehri olduğu için, ITB fuarında son anda Göbekli Tepe odaklı bir Şanlıurfa standı oluşturmak mümkün oldu. Bu konuda Şanlıurfa’ yı temsilen Berlin ‘ e gelen Ticaret Odası Başkan yardımcısı Cem Göncü’ nün de katkıları oldu.
Açılıştan önceki son akşam Alman Arkeoloji Enstitüsü Göbekli Tepe arşivinde bulunan maket ve görsellerle bir Göbekli Tepe köşesi oluşturuldu. Alacahöyük dev maketinin hemen yanında….
Bunlara katkı olarak, alman dilinde yayınlanmış olan Klaus Schmidt’ in Göbekli Tepe kitabı ve Göbekli Tepe kazı alanı broşürü de standda hazır bulunduruldu.
Bu yıl 45. düzenlenecek olan ITB turizm fuarı 9.- 13. Mart 2011 tarihleri arasında yapılıyor. Geçen yılın rakamlarına göre ITB-Berlin’ de 160.000 metrekare alanda 11.127 stand açılmış bunlardan 8490′ ı yabancı ülkelerden gelmiş. ITB-Berlin 2010 yılında 179.351 kişi tarafından ziyaret edilmiş. Bu yıl yapılacak olan organizasyona 180 den fazla ülkenin katılması bekleniyor. Bu yıl partner ülke Polonya.
ITB nin hedef ve amaçları arasında turizm uzmanları arasındaki iletişimi geliştirmek, koordinasyon oluşturmak da bulunuyor. Ziyaretçilere yönelik tanıtım stand ve gösterilerin yanı sıra turizm ile mesleki olarak uğraşanların katılacağı seminer ve tartışma platformları da düzenleniyor.
Seyahat sektöründe dünya çapında yapılan en büyük kongre olarak bilinen ITB Berlin’ de Urfa’ nın mutlaka yer almasının gerektiğini düşünüyorum. Sadece görsellerin izlemeye sunulduğu sergi bazında değil, otel ve acenta temsilcileri ile turizm branşında hizmet veren birçok kurumun katılımı ile Urfa burada kendini göstermelidir kanımca.
Urfa, özellikle Göbekli Tepe buluntuları ile birlikte uluslararası ilgiyi topladığı bu dönemde, turizm sektöründeki imkanlarını da tanıtmalıdır. Dünya medyası tarafından da dikkatle izlenen ITB-Berlin’ in dünyaya açılmaya kararlı Urfa turizmi için katılınması gereken önemli bir platform olduğunu düşünüyorum.