Ömer Elçi
27 Ağustos 2012
Urfa yağı, Urfa peyniri, Urfa isotu, Urfa biberi, Urfa fıstığı…
Şanlıurfa’ya özgü, yurt içi ve yurt dışı piyasalarda ismi ile söylendiğinde hemen alıcı bulan bir kaç ürünümüzden bir kaçı.
Son yıllarda ilimizde dikimi yapılan on binlerce nar fidanı ve “nar pekmezi” ve “nar suyu” ise tüketicilerin tanıştıkları veya tanışacakları bir başka ürün.
Bazı sahtekârlar, üçkâğıtçılar, hırsızlar veya nasıl bir tanımlama tanımlasanız tanımlayın; ürünlere daha kalitesiz, ucuz ürünleri katarak piyasaya sürüyorlar…
Üretici ürününü katıksızca tüccarlara satıyor ama ürünü toplayan bazı kesimler güzel bir ambalajla söz konusu ürünlerin kalitesini düşürerek; fiyatını ise yükselterek insanları amiyane tabirle kazıklıyorlar…
Halkın sağlığı ve ekonomisiyle dalga geçenlere hiçbir kurum, kuruluş denetim yapma sorumluluğunu göstermiyor ve sahtekârlığını tespit ettiğine de kalıcı yaptırım yapmıyor…
*
Son 5 yıldır merdiven altı tabir edilen sektör bayram ediyor.
Fiş sistemi kaldırılıp denetlemeler yavaşlayınca vergisiz para kazananlara, sahtekârlara gün doğdu.
Haksızca kazanç elde edenler çok memnun…
Aldatılanların sesini duyuracakları merciler ise sessiz ve de kayıp…
Kurumlar birbirine topu atıp dururken, tüketiciyi aldatanlar kendilerine böylesine güzelim ortam hazırlayan hükümete her türlü desteği sağlıyor.
Kayıtsızlar veya bir başka anlatımla üçkâğıtçılar bir kuruş vergi ödemezken, görevlerini yapmaya çalışanlara” sana mı düştü devletin haklarını savunmak ve korumak “ diyerek tehditler savurmaktalar…
Hükümet enflasyonun düştüğünü söylerken haklı, çünkü kayıt dışılığa göz yumduğundan, kalitesiz ürünler ucuzca ama insan sağlığını tehdit edici şekilde ve profesyonelce piyasaya sürülüyor.
Türkiye genelinde ve bağlantılı olarak Şanlıurfa’da sahtekârlar, üçkâğıtçılar, hırsızlar her geçen gün çoğalırken, görevlerini yapması gerekenler sindikçe siniyor…
Urfa yağı diyerek özellikle batı illerine satılan yağ ve peynire başka illerin daha düşük fiyatlı yağ ve peyniri karıştırılıyor mu?
Urfa biberine hangi oranda tadı farklı, fiyatı ucuz biber vb katkı maddeleri katılıyor?
Ağaç sayısıyla, tonaj üretimiyle ve tadıyla Gaziantep ilinde üretilen fıstıktan daha kaliteli olan ama “Antepfıstığı” olarak tanıtılan fıstığa “puç” tabir edilen fıstık katılıyor mu?
Çekilmiş yeşil fıstık içinde ne oranda bakla veya başka katkı maddesi bulunuyor?
10–15 kg nardan ancak ve ancak 1 kilogram nar pekmezi(maliyeti 15–20 YTL) elde edilirken, 5 YTL satılan nar pekmezinde neler var?
Şanlıurfa’ya özgü, Şanlıurfa’nın ismini iç ve dış piyasada duyuran ürünleri denetleyecek kurum, kuruluş Şanlıurfa’da var mı?
Bilmiyorum…
Bildiğim şu ki bazı kesimler hem bizlerin hem de Türkiye genelindeki birçok tüketicinin cebiyle ve de sağlığıyla oynuyor…
Gözlemim ve duyumlarım ise bazı kesimlerin Şanlıurfa’nın ismini hijyenden uzak ve katkı maddeli ürünlerle olumsuzca lekelemeye devam ettikleri…
Aldatılan tüketici denetleme görevi ve sorumluluğu olanları göreve davet ediyor…Sizce birileri çıkıp ta “ bu bizim görevimizmiş” der mi?
Bilmiyorum ve umutsuzum…