Deniz Güney
17 Eylül 2010
Biz bu güne kadar Urfa’da turistlerin şehri ve tarihi turistik yerleri gezerken ihtiyaç giderecek tuvalet bulamadıkları için cami tuvaletlerine gittiğini yazdık. Tuvalet ihtiyaçlarını böyle giderdiklerini de gördük. Ama ne acıdır ki bu sorun Urfa’mızdaki okullarda yaşanıyor. Yani anlayacağınız Urfa’da eğitim öğretim yine sancılı başlıyor. En büyük sorun hiç şüphesiz öğretmen açığı ve derslik açığı. Düşünebiliyor musunuz Urfa’da 8 bin öğretmen açığı bulunuyor. Buna bir de derslik açığımızı eklerseniz söyleyecek söz bulamazsınız.
Kızların liselere yönlendirilmesi çalışmaları da ayrı bir sıkıntı.
Çünkü 11 binin üzerinde kız öğrenci ilköğretimi bitirmiş. Bunların ne kadarı lise ye gider ne kadarı kocaya gider dersiniz? Ama hepsinin liselere kayıt edilmesi amaçlanıyordu.
Yeni yapılan okulların yolu da yok suyu da
Anlayacağınız Urfa’daki eğitim kurumlarında dert çok derman az.
Ama hiç olmazsa eğitime ve öğretime düşkün, ilgili bu konuda projeleri ve başarıları olan bir valimiz var.
Öyle değimli Vali bey.
Yada öyle değil mi sevgili halkım.
Ama dönüyor dolaşıyor eğitimdeki sorunların yıllardır çözemediğimize şahit olduğumun farkına farkınca paralıyorum yer yanımı
Eğitimdeki şu komediye bakar mısınız Allah aşkına …
Hatırladığım kadarıyla Viranşehir’de Öğretmen bulmak için ilginç bir yola başvuran Viranşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, merkez ve köylerde ilk ve orta dereceli okulların öğretmen ihtiyacını karşılamak için lisans ve ön lisans mezunu gençleri ek ders ücreti karşılığında çalıştırma kararı almıştı.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü imzası ile hazırlanan duyuru metni, belediye hoparlöründen gün boyu anons edilerek halka duyurulmuştu.
Hoparlörden ‘dikkat dikkat öğretmen aranıyor. İlgilenen lisans ve ön lisans mezunları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne müracaat edebilir’ anonsu yapılıyordu. Tam bir eğitim komedisi desek her halde haksız bir eleştiri de bulunmuş olmayız.
Öte yandan şöyle bir okullara göz attığımda ise yazımın başındaki TUVALETSİZ OKULDA ZİL ÇALARSA sözüne geri geldiğimi fark ediyorum.
Urfa’ya yalnızca 25 km uzaklıkta bulunan Gürpınar (Edene) Köyünde taşıma merkezli bir Köy Okulu bulunuyor. Bu okulda 22 farklı köyden yaklaşık 700 öğrenci eğitim ve öğretim görüyor. Söz konusu okulun 2010 2011 Eğitim Öğretim yılına başlarken maddi kaynakların yetersizliğinden dolayı çeşitli arayışlara geçtiğini öğrendim.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ne yapar diye düşünemeden edemedim.
Çocukların sağlıklı ve hijyenik bir ortamda eğitim görmeleri gerekirken tuvaletleri damlıyor, yosun tutmuş duvarları pis kokuları dersleri engelliyor.
Kaldı ki tuvaletler kullanılacak durumda bile değil.
Yaklaşık 700 öğrenci okulun 3 gözlü 4 adet tuvaletini bu haliyle kullanmaya çalışılıyor. Bazen bu tuvaletlerin tıkanması yada kullanılamaz hale gelmesini aklıma bile getirmek istemiyorum. Gerçi bu haliyle bile kullanılmaması gerekiyor. Okulun öğrencileri böyle bir durumda komşuların tuvaletine gidip ihtiyaç gidermesi kaçınılmaz oluyor.
Komşuya tuvalete giden öğrenciler derslere hiç şüphesiz yetişemeyecek ve dersleri aksayacak.
“Tuvalet yüzünden derslerimi aksatıyorum” diyen öğrenciye nasıl bir cevap verilir bilemiyorum.
Çünkü söz konusu okulun tuvalet duvarları su sızdırıyor, pis koku yayıyor. Durum böyle olunca eğitim ortamı olarak kabul edilemez bir hal alıyor.
Temizliği sağlanamayan WC’ lerin tamiratı için alaturka tuvalet taşları, seramik, çimento gibi inşaat malzemeleri en büyük eksiklik olarak görülen 22 farklı köyden yaklaşık 700 öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğü Gürpınar İlköğretim Okulunda da anlayacağınız eğitime sancılı başlıyor.
Bu okulun tuvaletlerinin kullanılır hale getirilmesi için yalnızca 4 bin liraya ihtiyaç duyuluyor. İl Milli Eğitim, valilik ya da sivil toplum kuruluşları veya iş adamlarımız bu okulun tuvalet sorununa el atar diye düşünüyorum. 700 öğrenciyi bu dertten kurtaracak Urfa’da duyarlı insanlarımızın bulunduğunu biliyorum.