Ebru Okutan Akalın
17 Ocak 2007
ılk kez 2003 yılında Hizmet Gazetesi tarafından gündeme getirilen, daha sonra şanlıurfa Vakfı ve milletvekilleri tarafından takip edilen Milli Park konusunda mutlu sona yaklaşıldı. Milli park konusunda 3 bakanlıktan olumlu görüş alan Çevre ve Orman Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı’ndan gelecek yanıtı bekliyor.
şanlıurfa Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karakuş, Tektek dağlarının Milli Park olması konusunda gelinen son noktayı Hizmet’e anlattı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin Nisan veya Mayıs ayında şanlıurfa’ya gelerek, Tektek dağlarını milli park olarak ilan edeceğini açıklayan Karakuş, şöyle dedi:
“Bilindiği üzere; 2873 Sayılı 260 Milli Parklar Kanunu 09.08.1983 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Aradan geçen 24 yıl gibi uzun bir süreye rağmen ülkemizde halen “Milli Parklar” kavramı, kent parkı ve benzeri dinlenme yerleri ile karıştırılmaktadır. Bu nedenle öncelikle “Milli Parklar” kavramının tanımlamasının yapılmasına ihtiyaç vardır.
Milli Park, bilimsel ve estetik bakımdan Milli ve Milletlerarası ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleriyle koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarını kapsar.
2873 Sayılı “Milli Parklar Kanu-nu” bu kriterlere sahip alanların, özellik ve karakterleri bozulmadan korunma-sına, gelişmesine ve yönetilmesine ilişkin esasları düzenlemektedir.
Ancak “Milli Park karakterine sahip olduğu tespit edilen bu ve benzeri alanlar; Milli Savunma, Bayındırlık ve ıskân, Kültür ve Turizm, Tarım ve Köy ışleri Bakanlıklarının olumlu görüşü, gereği halinde diğer ilgili bakanlıkların da görüşü alındıktan sonra, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile “Milli Park” olarak belirlenir. Bu bilgiler ışığında, bir alanın “Milli Park olarak ilân edilebilmesinin çok kolay bir iş olmadığı açıkça görülmektedir.”
şanlıurfa Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karakuş, 1996 yılında Ankara’da ikamet eden şanlıurfalıların katılımları ile kurulan ve asıl amacı, şanlıurfa ve şanlıurfalılara hizmet etmek olan Vakfın, “Tek tek dağları ve yakın çevresinin Milli Parklar kapsamında değerlendirilmesi” için başlattığı çalışmaları anlatırken, şöyle dedi:
“Açık yüreklilikle belirtmek gerekirse, önemli konulardan birisi de bu projenin başlangıcında yaptığımız araştırmalarda, yıllar önce ilimizin doğa sever basın kuruluşları ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin bu konuya duyarsız kalmadıkları, gerek gazete sayfalarındaki yazıları ile ve gerekse değişik yer ve zamanlardaki konuşmaları ile hiç çekinmeden hassasiyetlerini dile getirmiş olmalarına rağmen ilgililerden gerekli yaklaşımı ve ilgiyi sağlayamadıkları anlaşılmıştır.
Daha önce yapılan bu girişimler ve çalışmalar bu gün gelinen noktaya sağlam bir temel teşkil etmiş ve ışık tutmuştur.
Bu nedenle Yönetim Kurulumuz konuya duyduğu yakın ilgi ve hassasiyetten dolayı gerek Ankara ve gerekse şanlıurfa’da çeşitli zamanlarda bulunduğu her platformda söz konusu projeyi işlemeyi asla ihmal etmemiş ve büyük ölçüde kamuoyu oluşturmayı da başarmıştır.
Bu başarının verdiği heyecanla, 18.11.2004 tarih ve 102 karar sayılı aylık toplantısında Tek tek dağları ve yakın çevresinin “Milli Parklar kapsamında değerlendirilmesini gündem maddesi olarak masaya yatırmış, sahanın üzerindeki endemik bitki örtüsü, flora ve faunası ile içerisinde barındırdığı zengin yaban hayatı bakımından yakın çevresindeki kültürel ve tarihi mirası ile ilimiz için ne kadar büyük önem taşıdığı tüm katılımcıların oy birliği ile bir kez daha gözler önüne serilmiştir.
“Milli Parklar” kriteri açısından hiç bir eksiği olmayan bu sahanın bu güne kadar hak ettiği statüye kavuşmamış olması gerçeğinden hareketle, vakıf yönetim kurulumuz 04.01.2005 gün ve 104 karar sıra no ile aldığı karar gereği vakit geçirmeden şanlıurfa’ya giderek ilgili sahada uzman kişilerle birlikte çalışma yapmıştır.
Vakıf yönetim kurulumuz başkanlığında şubemiz yönetim kurulu üyeleri, basınımızın güzide temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinden kurulu bir heyet ile dönemin Valisi Sayın şemsettin Uzun makamında ziyaret edilmiş, konu ile ilgili toplanan bilgi ve belgeler bir kez de valilik nezdinde dile getirilmiştir.
Sayın Valimizin doğa severliği ve konuya olan duyarlılığı nedeniyle, söz konusu alan ile ilgili isteklerimiz ılin mülki amiri tarafından T.C. Çevre ve Orman Bakanı sayın Osman Pepe beyefendiye bağlı Genel Müdürlük olan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne beklenmedik bir süratle iletilmiş olması konunun ciddiyetini bir kat daha arttırmıştır.
Heyetimiz için ödül olan beklenmedik bu gelişme, başta vakıf yönetimimizi ve ilgili diğer kuruluşları harekete geçirmiştir. Sahada yapılan arazi çalışmalarından elde edilen bilgiler, çeşitli kaynaklardan temin edilen belgelerle birleştirilerek ekleri ile birlikte toplam 62 sayfalık bir dosya, merkezi Ankara’da bulunan vakfımızın koordinatörlüğünde, sayın parlamenterlerimizin de imzası ile 9.6.2006 tarihinde T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne resmen müracaat edilmiştir.
Gelişmelerin her aşaması titizlikle takip edilerek söz konusu alan ile ilgili çalışmalar Ön Etüt hariç, Çevre ve Orman Bakanlığı’nca ikişer ay arayla görevlendirilen teknik eleman heyetine gerek vakıf yönetim kurulumuz ve gerekse şube yönetim kurulu üyelerimiz hiç bir fedakârlıktan kaçınmayarak her türlü yardımı yapmış ve ilgilileri asla yalnız bırakmamıştır.
Olumsuz hava şartlarına rağmen, görevli teknik elemanlarca ilgili sahada yapılan arazi çalışmalarının büroda değerlendirilmesi aşamasında, ilgili saha hakkında yapmış oldukları bilimsel çalışmaları ile Harran Üniversitesi öğretim görevlilerinden Yrd.Doç.Dr.A.Cihat Kürkçüoğlu ve Yrd.Doç.Dr.Hasan Akan, şanlıurfa Çevre ve Orman ıl Müdürlüğü’nden (DKMP) şube Müdürü Fehmi Yüksel, Ziraat Mühendisi Dr.ıbrahim Dağdeviren, ilimiz Hizmet Gazetesi’nin değerli temsilcileri, Ankara şanlıurfa Vakfı ve şanlıurfa şubesi Yönetim Kurulu üyelerinin katılımı ile ortak görüşe varılarak 04.11.2006 tarihinde ilgililerce tutanak ile imza altına alınmıştır.
ORTAK GÖRÜş:
şanlıurfa il sınırları dahilinde yer alan Tektek dağları ve yakın çevresinin 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu çerçevesinde değerlendirilmesi amacıyla, sahanın Flora, Fauna ve Kültürel yapısı ile birlikte bir bütün olarak ele alınması prensip olarak benimsenmiş ve yapılan sonucunda böyle bir sahanın “Milli Park” olarak ilan edilmesinin yararlı olacağı hususunda görüş birliğine varılmıştır.
Ortak görüş sonrası varılan sonuç, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın görevli elemanlarınca rapor edilerek ilgi Genel Müdürlüğe sunulmuş ve uygun mütalaa edilerek Bakan onayından geçirilmiştir.
ışlem sırasına göre yapılması gereken bakanlıklar arası yazışmalar başlatılmış olup vakıf yönetim kurulumuz 10.1.2007 tarihinde “Doğa Koruma ve Milli Parklar” Genel Müdürü Prof.Dr.Mustafa Kemal Yalınkılıç beyi makamında ziyaret ederek Doğaya ve ilimize göstermiş olduğu yakın ilgi ve alakadan dolayı şükran duygularını bir plaket ve çeşitli kültürel yayınlarla dile getirmiştir.
Bu ziyaret sırasında Genel Müdür ve Turizm, Tarım ve Köy ışleri, Bayındırlık ve ıskân Bakanlıklarının uygun görüşle cevabi yazılarının gelmiş olduğunu, Milli Savunma Bakanlığının cevabi yazısının da en kısa zamanda geleceğini ve dolayısıyla Nisan veya Mayıs 2007’de Bakanımız Osman Pepe ve beraberindeki heyetle şanlıurfa’ya gelerek Tektek dağları ve yakın çevresini “Milli Park” olarak ilan edeceğini teyit etmesi artık işin sonuna geldiğimizin kanıtıdır.
ılimizin tarihi ve kültürel değerlerini, zengin bitki örtüsü ve yaban hayatını, doğal güzellikleriyle bünyesinde barındıran bu doğa parçasının ilimize hayırlı olmasını diliyor, şanlıurfa için yapılmasında yarar gördüğümüz her projede yer almayı hiçbir karşılık beklemeden hizmet vermeye hazır olduğumuzu ısrarla belirtmek istiyorum”