Konuk Yazar
26 Eylül 2017
Faruk ERDEM
Kamuda taşeron şirketlerin elemanı olarak görev yapan ama asıl işlerde çalışan personel için müjdeli haberler yakında. Yıl sonuna kadar sorun çözülecek. Masada ise üç ayrı formül duruyor. Bakanlar Kurlu bunlardan birisine karar verecek. İşte detaylar….
Türkiye uzun süredir ‘taşeron’ adını verdiğimiz ve kamu kurumlarında özel şirketlerin elemanı olarak çalışan arkadaşlarımızın sorunlarını konuşuyor. İki yıl kadar önce bu arkadaşlarımızın çalıştıkları kurumlarda devlet personeli olarak istihdam edilecekleri söylenmiş ve önemli bir süreç başlamıştı. Süreç yaşanan gelişmelerle biraz yavaş ilerlese de sona yaklaştı. Bundan yaklaşık 1 yıl önce (19.11.2016) bu köşede bir yazı yazmış, taşeron konusunun yeniden masaya geldiğini ve çözüm için çalışmaların başladığını anlatmıştım.
O yazımda çalışmalarla ilgili bazı detaylar da vermiştim. Önceki gün Başbakan Binali Yıldırım da bu çalışmaları anlatıp yılsonuna kadar sorunun çözüme kavuşturulacağı müjdesini verdi. İki bakanlık (Maliye ve Çalışma) değişik formülleri masaya yatırdılar ve bunlardan ikisi öne çıkmaya başladı. Bu üç formül Bakanlar Kurulu’na gelecek ve karar verilecek. Birkaç hafta içinde konu netleşmiş olacak.
Bu formüllerle ilgili edinebildiğimiz bilgilerin bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum.
ÖZEL STATÜLÜ SÖZLEŞME
Öncelikle taşeron adı altında çalışanların asıl işi yapmalarına ya da muvazaalı olmalarına bakılmadan yeni bir statüye kavuşturulmaları öngörülüyor. Bu şu anki devlet memuru kanununda bulunan 4A, 4B, 4C ve 4D statülerinin dışında ‘4E’ diyebileceğimiz özel sözleşme şeklinde düşünülüyor. Böylece taşeron çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre kamu personeli haline gelmiş olacak.
Burada sözleşme süresi 3’er yıllık olarak düşünülüyor. Sözleşme yapılan taşeron personel çalıştıkları kurumlarda aynı görevi yapmaya devam edecek. Sözleşmeler iş performansına, hizmetten beklenen faydanın sağlanıp sağlanmadığına göre yenilenecek. Performansı yüksek olan, emekliliğe kadar çalışacak.
Ücretleri eğer aynı işi yapan personelden daha az ise aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Yani bu durumda bazı taşeron çalışanların maaşları yükselmiş olacak. Sözleşme için müracaatlar çalışılan kuruma yapılacak. Başka bir kuruma geçiş yapılacaksa ihtiyaca göre ve sınav ile yapılabilecek.
Sözleşme için konulan 65 yaş sınırı ise korunuyor. 65 yaşın üzerinde olan personel düzenlemeden yararlanamayacak. Sözleşme yapılan personel çakılı olacak yani tayin isteyemeyecek. Emeklilikleri ise 4A yani eski adıyla SSK statüsünde hesaplanacak.
4C İMKANI GELİYOR
Seçeneklerden birisi de 4C’li formülü. Taşeronların 4C’li olarak istihdamı da düşünülüyor. Bu şekilde de kamu personeli haline gelecekler. Maliye Bakanlığı kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak çalışanların öğrenim seviyeleri ve aldıkları ücretlerini içeren bilgileri istedi. Şimdi burada maliyet hesabı yapılıyor.
MAAŞA VE TAZMİNATA GARANTİ
Bir başka formülde ise sözleşme yerine devlet garantisi getiriliyor. Burada da maaşlar ve kıdem tazminatlarına devlet garantisi getirilecek. Sağlık, enerji, eğitim gibi kritik alanlarda asıl işi yapanların kadroya alınması öngörülüyor. Bu kapsamda olanların bir devlet şirketi kurularak kadrolarının buraya alınması da seçenekler arasında bulunuyor. Kalan personel yine belli bir süre aynı statüde çalışacak ancak dediğimiz gibi iş, maaş ve tazminat garantisi korunacak. Burada performans öne çıkacak. 60’ın altında puan alanlar ikaz edilecek. İki yıl üst üste düşük puan alanların sözleşmeleri feshedilebilecek. 3 yıl sonunda performansa göre değerlendirme yapılacak.
GÜVENLİK SORUŞTURMALARI
Hangi formül uygulanırsa uygulansın güvenlik soruşturmaları mutlaka yapılacak. Öncelikle tüm taşeron işçiler güvenlik ve arşiv araştırmasına tabi tutulacak. Güvenlik ve arşiv araştırması olumlu olmayan personel düzenlemeden yararlanamayacak. Güvenlik araştırmasında başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak.
Araştırma sırasında 657 sayılı kanunun 48’inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Yani devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da aranacak.