Cüneyt Gökçe
17 Kasım 2006
Günümüzden on bir bin yıl öncesine dayanan tarihiyle Anadolu’nun en eski kentlerinden birisi olan şanlıurfa’mızda bulunan Harran Üniversitemiz; ismini, bir dönem Emeviler’e başkentlik de yapan tarihi Harran kentindeki “Harran Okulu”ndan aldığı bilinen bir husustur. şunu da hatırlatalım ki, Harran Okulu kendi döneminin çok önemli üniversitelerinden birisi sayılır. Söz konusu tarihi üniversitede din, astronomi, tıp, matematik ve felsefe alanlarında önemli çalışmalar yapıldığı bilinmektedir.
Daha birkaç ay evvel; 28-30 Nisan 2006 tarihleri arsında Harran Üniversitemize bağlı ılahiyat Fakültemiz, Uluslar arası bir sempozyuma ev sahip yapmış ve bu vesileyle Harran Okulu’nun Tarihi değeri ve bilim dünyasına katkısı bir kez daha vurgulanmıştı. Hatırlanacağı üzere adı geçen sempozyumda yurt içinden ve yurt pek çok bilim adamı Harran Okulunun çeşitli yönlerini konu edinen tebliğler sunmuşlardı.
Harran Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Uğur Büyükburç’un ifadeleriyle “On Yıl Kadar Genç Bin Yıl Kadar Köklü” olan üniversitemiz, bugün 7 fakülte, 1 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 9 araştırma ve uygulama merkezi ile faaliyetlerini sürdürmekte ve tarihi geçmiş ve misyonuna yakışır bir tarzda hızla yükselmektedir.
Bir yandan fiziki şartlarını düzelten üniversite, diğer yandan sahip olduğu imkânların çok üstünde bir performansla bilimsel üretim çıtasını da yükseltmektedir.
Fiziki ortam olarak değerlendirildiğinde ilçelerdeki meslek yüksek okulu binalarının yanı sıra; şanlıurfa merkezi’nde üç ayrı ana kampusta faaliyetlerini sürdürmektedir:
a)şehir merkezindeki Yenişehir Kampusu, 48.000 m2lik bir alanda kurulu olup, Rektörlük hizmet binası ile Tıp ve Veteriner Fakültelerini barındırmaktadır. Ayrıca, öğrenci ve personel yemekhanesi, açık ve kapalı spor tesisleri, Biyoloji Bölümü Uygulama Serası, kantin, kafeterya ve bahçeler yer almaktadır.
b)şanlıurfa-Akçakale Karayolu’nun 5. kilometresinde bulunan Eyyübiye Kampusu ise, 982.000 m2’lik alanı ile Ziraat Fakültesi, şanlıurfa Meslek Yüksekokulu, öğrenci yurdu, Fen-Edebiyat Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü, Üniversite Basımevi, açık ve kapalı spor tesisleri, öğrenci kafeteryası, sosyal tesisler, uygulama alanları, süt ve hayvancılık işletmeleri ile seralar ve lojmanları barındırmaktadır.
c) şanlıurfa- Mardin Karayolu’nun 18. Kilometresinde 27.000 dönümlük bir arazi üzerinde inşaatı devam eden ve merkez kampus hüviyetini taşıyan Osman bey Kampusunda ise şimdilik Mühendislik, ıktisadi ve idari Bilimler, ılahiyat ve Fen-Edebiyat Fakültelerini bulunmaktadır. Bu Kampusta ayrıca, büyük bir merkezi kafeterya, sosyal tesisler ve lojmanlar yer almaktadır.
şehir merkezinde kampusların dışında ayrıca, Üniversite’ye ait Araştırma ve Uygulama Hastanesi, şanlıurfa Sağlık Yüksekokulu, şanlıurfa Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Mediko-Sosyal Merkezi, Makine Fabrikası, kız öğrenci yurdu, öğrenci ve personel sosyal tesisleri ve Kültür Evi de bulunmaktadır.
Bilimsel faaliyetler alanında da çok önemli başarılara imza atan Harran Üniversitemiz, son olarak bilimsel yayınlarının çokluğuyla Türkiye’nin 78 üniversitesi arasında altıncı olmasıyla dikkatleri üzerine çekti. Bu güzel çıkışıyla hem mensuplarının hem de içinde bulunduğu kentin göğsünü kabarttı. “Harranlı olmak bir ayrıcalıktır” özdeyişini zihinlere yerleştirdi.
Bu ağır sorumluluğu omuzlarında hisseden öğretim elemanlarının, artık bayrağı daha da yükseklere çıkarma gayreti olacakları muhakkaktır. Tercih aşamasında tereddüt geçiren üniversite adayları artık “Harranlı” olabilmek için daha çok çaba sarf etmek durumunda kalacak ve bu rüyayı gerçekleştirmek adına daha fazla gayret harcamak zorunda kalacaklardır. ış adamları artık, eleman alımlarıyla ilgili ilanlarında belki de “Harranlı olmak” ön şartını vurgulayacaklardır.
şahlanan üniversitemize nice başarılar diliyoruz…