İbrahim Halil Okuyan
1 Ekim 2007
şanlıurfa ıli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (şURKAV) 25 Aralık 1990 tarihinde zamanın Valisi Sayın Ziyaaddin Akbulut tarafından kurulmuş ve o tarihten bu yana çok faydalı ve hayırlı işler yapmıştır.
Yönetim kurulu üyeleri yanında, Urfa’ya gelen Sayın Valilerin Başkanı olduğu bu Vakıfta öyle dönemler olmuştur ki ülkemizde meşhur Erozyonla Mücadele Vakfı, Türk Eğitim Vakfı gibi dünyaca tanınmış Vakıflar arasına girebilmiştir.
Tabii bu tanınmışlık boşuna olmamıştır. Urfa’da saray gibi evlerin, türbelerin, mescidlerin, çeşmelerin kurtarılması, Yönetim Kurulu kararlarıyla işlerin organize edilerek yapılacak işlerin saptanması, kültürel yayınların yapılması, Urfa’ya has müziğin canlandırılması, halk oyunlarının araştırılması gibi icraatlar zaman içerisinde dönem dönem ele alınmış ve çok başarılı işler yapılmıştır.
şURKAV’ın Urfa’nın tanınmasında önemli rolü olmuştur. Bilhassa gelen Sayın Vali ve Vali Muavinlerinin unutulmaz gayretleri ile devamlılık kazanan başarılar elde edilmiştir.
Bilhassa restorasyondan, bilimsel yayınlar, kültür ve sanatın kalıcı izleri elde edilmiştir. Çok kıymetli profesyonel derecede sanatçılar Urfa için bir varlık gösterme başarısı elde etmişlerdir. Gelen yerli ve yabancı misafirlere verilen konserler Urfa adına bir gurur vesilesi olmuştur. şURKAV bünyesinde kurulan 4-5 kişilik bir kadro sayesinde kültürel çalışmalar da bir “Hazır Kuvvet” ekibi oluşmuş, bunlar da gerekli hallerde göreve koşarak Urfa adına gerekli hizmeti vermişlerdir.
Milyonlarca lira ile elde edilemeyecek çalışmalar bu asgari ücretle hizmet veren 4-5 kişi sayesinde şerefle devam ettirilmiştir. Zaten önceki Valilerin bunlara ihtiyaç duyması da bu sayedendir.
şu mübarek Ramazanda Halkımız bir Tasavvuf müziği konseri veya bir Klâsik Türk Müziği dinlemek isterdi. Ama nerde o şURKAV’ın gönüllü çalışan ekipleri? 4-5 kişilik esas kadronun yanındaki nerede o 15-20 kişi?
Valiliğimiz tarafından “Mahmut Nedim Kürkçüoğlu” Konağının restore edileceğini duyunca, şURKAV’ın o eski günlerini hatırladım. Türkiye rekoruna ulaşan o eski restorasyonları ve kültüre gelenek-görenek sevgisini katan o eski çalışmaları andım. Urfa’ya yapılacak iyiliğin, eski idarecilerimizin düşündüğü gibi şURKAV’ın ihyasından geçtiğini hatırladım.
ınşallah “Mahmut Nedim Kürkçüoğlu” Konağı ihya edilir, amacına uygun bir şekilde boy verirken, bu kıymetli Vakfın fonksiyonları da unutulmaz. Ve gerekli çalışmaların yapılması için Vali Yusuf Yavaşcan’ın direktifleriyle başarıların devamı sağlanmış olur.
şURKAV çok faydalı hizmetler vermiş bir ekoldür. Bir çok ıl ve ılçe, Vali ve Kaymakamlar çalışmaları görüp takdir ettiklerinden kendileri de emsali çalışmalar yapmak için Vakfın Tüzüğünü elde ederek çeşitli yerlerde benzeri kuruluşlar kurmuşlar, çalışmalara girişmişlerdir.
Bu kadar benimsenmiş olan şURKAV canlandırılmalı, faaliyetlerinden istifade edilmelidir.
Sayın Valimizin Başkanı olduğu bu Vakfın Urfa’ya vereceği çok hizmetlerin olabileceği unutulmamalıdır