Cüneyt Gökçe
30 Mayıs 2008
Temel amacı Güney Doğu Anadolu Bölgesi halkının hayat standardını yükseltmeye yönelik olarak planlanan GAP Projesi, çok sektörlü ve entegre bir anlayış çerçevesinde 1980 yılında doğmuş çok önemli bir bölgesel kalkınma kompleksidir. Ancak, sadece bölgenin değil; tüm ülkenin; hatta dünyanın refah ve huzuru bakımından ehemmiyetli bir hususiyeti vardır.
Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, şanlıurfa ve şırnak illerini kapsayan ve 75 bin 358 kilometrekarelik bir yüz ölçüme sahip olan bu proje, 3 milyon 800 bin istihdam kapasitesini hedeflemiş çok dev bir planlamadır.
22 baraj ve 19 hidroelektrik santrali ile muhteşem bir yapıyı içeren bu projenin sulamayı hedeflediği arazi 1 milyon 800 bin hektardır. Yıllık elektrik üretimi ise 27 milyar kilovat olarak tasarlanmıştır.
Kuşkusuz bu dev projeye ev sahipliği yapan GAP Bölgesi, tarih boyunca Anadolu ve Mezopotamya arasında bir köprü görevi üstlenmiş kaynaşma ve dayanışmanın sembolü olmuştur.
Toplumu sarsan ve perişan eden üç temel düşmanın cehalet, zaruret ve ihtilaf olduğu düşünülürse bu proje; söz konusu düşmanların panzehiri olan sanat, marifet ve ittifak reçetelerini temin etme bağlamında da önemli bir rol üstlenecektir.
Maddi ve manevi kalkınmanın birlikteliğinden doğan barış iklimi her tarafa egemen olduğu takdirde cehalet kacak delik arayacak; fakr u zaruret ilerleme sayesinde başını eğip saklanacak; ihtilaf edilecek her hangi bir sıkıntı kalmayacağından toplum bireyleri yekvücut bir şekilde pek çok başarıya imza atacaklardır.
ımkânsızlıklar içerisinde kıvranan ve manevi dinamiklerden yoksun bulunan bireyin sağa-sola saldırmaması ve huzuru bozmaması düşünülemez. Bu yüzden maddi ve manevi kalkınmanın birlikte eğitti fert, hem kendisine, hem komşusuna hem de toplumuna saygılı olacak; çalışıp kazanmanın önemini kavrayacak ve veren elin kıymetini tam anlamıyla kavrayacaktır.
Temelini bidat ve hurafenin oluşturduğu bireylerden meydana gelen toplumda cehalet ve bilgisizlik hâkimdir. Herkes, cahil dost yerine bilgili düşmanı tercih ettiğine göre cehaleti yenmiş insanlarla anlaşıp kaynaşmanın kolaylığı daha rahat anlaşılır.
Azami müşterekleri çoğalan insanların ihtilafa düşmesi son derece zordur. Bir araya gelecekleri noktaların sayısı çoğaldıkça ayrılık ve gayrilikler azalacak; hatta son bulacak ve topluma huzur gelecektir.
Hayırlı meşguliyetleri artan insanların sıkıntıları da o oranda azalır. ışsiz ve boş insanların doğurduğu potansiyel tehlike her zaman hesaba katılmalıdır. Bu yüzden risk taşıyan ve önemli projelerle hemhal olan insanın sıkıntı verici ve rahatsız edici işlere yönelmesi beklenemez.
ışte bütün bu noktalar göz önünde bulundurulduğunda huzur, sosyal barış ve maddi-manevi kalkınma alanında GAP Projesinin çok büyük önemi olduğu anlaşılacaktır. Başka bir deyimle:
GAP Projesi, kardeşlik, dayanışma ve kaynaşma bakımından önemsenmesi gereken çok önemli bir projedir.