Ömer Elçi
4 Aralık 2012
Ak Parti hükümeti istediği alanda düzenleme yapıp, kimseleri de dikkate almıyor.
Meclisteki diğer partilerin görüşleri, Cumhur’un görüşleri boş, kıyafet serbestliliği hoş…
Siyahtan maviye, maviden de…. anlayışını eğitimde de iyice yaygınlaştırıp; etek, tayt vs şöyle böyle olacak denilip seçmeli derslerde olduğu gibi kıyafetinde ortamı oluşturuldu.
Düzenlemeyle ilgili Urfa’da onlarca kişiyle konuştum, konuştuğum hiç ama hiç kimse; hatta AKP’ye üye olanlar bile düzenlemeden memnun değil ve ”Serbest kıyafette amaç baş örtmeyi yaygınlaştırmak” diyorlar…
Düzenlemecilerin; ”Karar öğrencilerin” beyanatına gülünürken, düzenleme öncesinde öğrenciler ve velilerinden görüş alındı mı?
Anket yapıldı ise hangi illerde ve kaç kişiyle?
Düzenleyicilere istediğiniz kadar soru yöneltin, susuzluğunuza yutkunursunuz. Ortaokul, lisede yapılmak istenileni direkt düzenleme ile yapmak yerine, geçmişteki referandum taktiği siyaset kurnazlığı…
Eğitimi de siyasallaştıranlar gelecekli yıllarda toplumsal ayrışmanın, çatışmaların fitilini ateşleyicisi olurlarmış…
Milli Eğitim Bakanlığının düzenlemesiyle ilgili olarak sosyologların ve halkın görüşlerinden bazıları;
Dolabında doğru düzgün giyecek kıyafeti olmayan çocukların, maddi durumu iyi olan öğrencilerle aralarındaki farkın belirginleşmesi demek,
Öğrencilerin; “Acaba yarın okula giderken ne giysem?” diye sorup derslerini düşünmemeleri demek,
Çocukların anne babalarına; “Daha bunu dün giydim, aynı kıyafeti yarın da giymem “Arkadaşlarım hep farklı kıyafetler giyiyorlar, ben de istiyorum”, ” Bu eteğimin aynısı Ayşe’de de var, ben bunu istemem” demeleri demek,
Bin bir zorlukla evlerine bakmaya çalışan anne ve babaların çocuklarına güzel kıyafetler alamadıkları için kendilerini rahatsız hissetmeleri demek,
Öğrencinin pantolonunun kısa, kotunun yamalı, tişörtünün dikili olduğunu göstermemek için tahtadaki soruyu cevaplamaya çıkma korkusunun olması demek,
Çocukların “Kıyafeti güzel olanlar ve kötü olanlar” diye gruplaşmalar demek,
Çocukların sırf okula aynı kıyafetle gitmek istemediği için hasta numarası yapması demek,
Çocukların harçlıklarını yeni kıyafetler almak için biriktirip, gerekirse aç kalmayı göze almaları demek,
Öğrencilerin arasına öğrenci olmayanların çok rahat karışması demek,
Öğrencilerin okulu rahatlıkla asması demektir.
Kendi değerlendirmelerinizle örneklere onlarca örnek ekleyebilirsiniz…
ABD, İngiltere, Japonya, Hong Kong, Avustralya, Arjantin, İtalya gibi nice ülkede üniforma giyilirken; Almanya’da yıllardır üniformaya dönüş tartışılırken Türkiye ‘Herkes gider mersine, ben giderim tersine” deyimindeki gibi şu anki eğitimden çok daha olumsuzluklar oluşturacak düzenlemeyi yapmış oldu.
Hoş geldiniz sevgili öğrenciler, öğretmenler, veliler serbest kıyafetli eğitim öğretim sendromlarına…
Hoş geldiniz demeyi de ihmal etmeyin seçildikten sonra halkın görüşüne değer vermeyip, ideolojilerini pekiştirmeye çaba harcayanlara…