
Ömer Elçi
2 Mart 2012
Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2008 yılı Mayıs ayında Diyarbakır’da, GAP projeleri için 14.5 Milyar doların ayrıldığını ,5 yılda projeye 26 milyar 700 milyon doların gerektiğini, ayrıca kendi hükümetlerince DAP (Doğu Anadolu Projeleri)KOP (Konya Ovası Projeleri) ile Türkiye’nin tarımda çok büyük hamleler yapacağını vurgulamıştı.
“Bu projeler gerek bölge insanı, gerekse Türkiye’nin her tarafında bütün milletimiz için talih değiştirecek ve bunun yanında tarihe yeni bir dönemin başlangıcı olacak önemli oranda sonuçlar üretecektir. Devreye girecek projeler bölgeler arasında ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme farklarını ortadan kaldıracak, geri kalmışlığın getirdiği işsizlik ve göç gibi sorunlarda rahatlatacak kurtuluş projeleri. Artık uzun yıllardır konuşulan ama bir türlü potansiyeli hayata geçirilmeyen bu kurtuluş projelerini elle tutulur, gözle görülür bir hızla tamamlamak için düğmeye basıyoruz” diyen Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ı takdir ederken, 5 yılın sonunda 3 milyon 800 bin kişinin projeler ile iş sahibi olabilmesinden dolayı sevinç duymuştum…
Yıllar çabuk geçerken 2013e 9 ay kaldı.
Urfa çiftçisi DAP, KOP pek bilmese de GAP dendiğinde tarlaya suyun gelmesini anlıyor. Ak Partinin 1.dönemine göre bazı alanlara suyun akıtılmasına, suyun ulaştırılacağı bazı alanlara kanallar yapılmasına rağmen proje kapsamındaki bazı alanların projesinin bile halen net çizilemediği; proje ihalesinin neden yapılamadığı ister istemez merak konusu.
Çiftçi önce Allahın rahmetine sonra hükümete bakar, rahmet eksikliğinde Allah’a yalvarır fakat hizmet vaatlerini yerine getirmeyen hükümetlere ister istemez veryansın eder…
*
Ekim 2011den Mart ayına kadarki yağışların 388 olması tarımla uğraşanları Urfa genelinde umutlandırırken, Bozova ikinci etap sulama kapsamındaki İsaören, Kuzlık, Esemkulu, Tülmen, Kırkpınar , Güvercinlik gibi köylerin dâhil olduğu sulama projesinin halen netlik kazanmaması umutsuzlaştırmaktadır…
Urfa vekillerinin ve özellikle Bakan Sayın Faruk Çelik’in Urfa fıstığı üretiminde büyük paya sahip köylerin durumuna gereken hassasiyeti göstermesi özellikle isteniyor.
Küresel ısınma nedeniyle yıllar birbirinden çok farklı. Geçmiş birkaç yılda yaşanan kuraklık nedeniyle bu önemli havzada yüzbinlerce fıstık ağacından binlercesi kurumuştur.
Proje geciktirildiği takdirde, olası yeni bir kuraklıkta on binlerce ağacın kuruyacağı kesindir. Ki fıstık ağacının yıllık su ihtiyacı 800’dür…
Tahıl, mısır, pamuk, sebze vb ürünlerin bir yılda; normal bir fıstık ağacının 30 yılda oluştuğunu, söz konusu havzada 150-200 yıllık ağaçların olduğunu tarımla ilintili tüm birimlerin ve sayın siyasilerimizin bildiklerine inananlar; projenin geciktirilmesine anlam verememektedir.
*
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yürüttüğü “Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modelinde” fıstık üreticilerinin de desteklenecek olması Urfa’nın gelişimi için önemli ama Türkiye genelindeki fıstık üretiminin % 52sini karşılayan Urfa’daki fıstık üretiminin merkezlerinden sayılan bu alanların biran önce sulamaya açılması çok daha önemlidir.
Söz, yetki, sorumluluk GAP Urfa etabını projelendirenlerde, yani Urfa DSİ Müdürlüğü yaparken, Ankara DSİ Genel Müdürlüğüne atanan Sayın Umacı da; ilimize atanan DSİ Müdürü Sayın Numan Doğan da; İlimizin sayın milletvekillerinde ve özellikle Bakan Sayın Faruk Çelik’te…
Söz, yetki ve sorumluluk GAP, DAP, KOP ile Türkiye’nin dünya tarımında da söz sahibi olacağını, olması gerektiğini vurgulayan başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’da…
Çiftçiler elçiye zeval olmaz diyerek oluşumları şahsıma, şahsımda elçiye zeval olmaz diyerek Sayın Faruk Çelik’e ahvali iletmiş oluyorum…