Mehmet Göncü
11 Ocak 2013
Kıymetli okuyucularım, ilimiz Şanlıurfa şu an itibarı ile dünyanın en eski yerleşim alanlarından biridir.
Elimdeki belgelere göre, 12 bin 500 yıllık bir süreç içerisinde kentimizde bir çok beşeri ve bir çok da Semavi inanç hayat bulmuş ve yaşamıştır.
Yazımızın konu başlığı itibarı ile bugün ben Urfa’da yaşamış olan Peygamberlerden bahs edeceğim.
1.Tektek dağlarında bulunan ve buğdayın atası olduğu kabul edilen yabani buğdaydan da anlaşılabileceği gibi Hazreti Adem’in (A.S.) Harran’da yaşadığı ve çift sürdüğü var sayılmaktadır.
2.Urfa birçok haklı ve gerçek nedenlerle Hazreti İbrahim’in (A.S.) doğduğu şehir olarak kabul edilmektedir.
3. Hazreti İbrahim’in kardeşi olan Harran’ın oğlu Lut Peygamber’in de (A.S.) Urfa’da Hazreti İbrahim’le birlikte hayvancılıkla uğraşmış olduğuna inanılmaktadır.
4.Hazreti Yakup Peygamber’in (A.S.) Harran’a geldiği ve dayısı Laban’ın kızları Lea ve Rahel ile burada evlendiğine inanılmaktadır. Şu an Harran ilçemizde bulunan Yakup’un kuyusu bu nedenle ziyaretçilere açık bir vaziyettedir.
5.Hazreti Eyüp Peygamber (A.S.) Şam’dan Urfa’ya tedavi amaçlı olarak eşi Rahime hatunla birlikte gelmiştir. Bu nedenle hastalık çektiği mağara ve suyu ile yıkanarak şifa bulduğu söz konusu mağara ve şifalı su kuyusu ilimiz Eyyübiye semtinde ziyarete açık bir vaziyettedir.
6.Hazreti Musa’nın (A.S.) Mısır’dan bir olay nedeni ile ayrılarak Urfa’ya geldiği, Soğmatar’da Hazreti Şuayb (A.S.) ile buluştuğu, ondan sihirli asasını aldığı ve o asa ile Soğmatar’da bir kuyunun açıldığına inanılmaktadır. Bildiğiniz gibi Hazreti Musa (A.S.) bu sihirli asa ile Kızıldeniz’den bir yol açmış, kendisini ve kavmini takip eden firavunun boğulup helak olmasına sebep olmuştur.
7.Ayrıca Şuayb Peygamber’in de (AS) Urfa mülhakatında bulunan Şuayb şehri harebelerindeki bir mağarada yaşadığı ve bu yerin Şuayb Peygamber’in makamı olduğu bilinmekte ve ziyaret edilmektedir.
8. Elyasa Peygamber’in (A.S) kabri de Viranşehir ilçemize bağlı Eyüp Nebi köyünde bulunmakta olup her gün ziyaret edilmektedir.
9.Urfa’da hüküm sürmüş Kral Abgar Ukkama hastalığı nedeniyle Hz.İsa’yı Urfa’ya davet etmiş ancak Urfa’ya gelemeyen Hz.İsa, Urfa’yı kutsadığına dair bir mektupla yüzünü sildiği mendile çıkan mucizevi portresini (Hagion Mandilion) havalarilerinden Addai ile Urfa’ya göndermiştir. Mektubu alan ve mendili yüzüne süren Kral Abgar Ukkama, şifa bulup sağlığına kavuşmuştur. Bu nedenle Hıristiyanlığı kabul etmiş ve Urfa’da ilk defa Hıristiyanlığı resmi devlet dini olarak ilan etmiştir.
Bu mendilin yüzlerce yıl Urfa iç kale kapısında asılı olarak kaldığı ve düşmanlara karşı Urfa’yı koruduğuna inanılmaktadır.
Bilahare bu mendilin İtalya’ya götürüldüğüne dair çeşitli rivayetler duymuşumdur.
Özetle; ilimizin Peygamberler şehri olması ile ilgili benim okuduğum ve duyduğum bilgiler sizlerin de malumu olduğu gibi bu şekildedir.
Bu hususta daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler, kitapçılarda ve kütüphanelerimizde mevcut konuyla ilgili yazılı eser ve belgelerden istifade edebilirler.
Dürüst ve şeffaf bir toplumda, lütufta geride, kahırda önde olan dostlarınızın çok olması dileği ile kalın sağlıcakla…