Cüneyt Gökçe
30 Nisan 2010
23-25 Nisan 2010 tarihleri arasında, Şanlıurfa Türkiye’deki bütün Kelamcılara ev sahipliği yaptı. Mevcut tüm İlahiyat Fakültelerinin Kelam Anabilim Dalı mensupları Şanlıurfa’da Hz. İbrahim’i konuşmak üzere bir araya geldi. Evet; Yüz yetmiş civarında akademisyen ve akademisyen adayı Şanlıurfa’da Semavi dinlerde Hz. İbrahim Sempozyumunda buluştu.
Doğrusu, konu da, konuklar da ve belirlenen konuyu tartışmak için seçilen yer de son derece uyumlu, isabetli ve muvafık idi. Şanlıurfa Valimiz Sayın Nuri OKUTAN’ın olağanüstü bir şekilde bütün gayret, samimiyet ve içtenliğiyle maddi-manevi sahiplendiği bu güzelim etkinliğin yankıları hala devam ediyor.
Şanlıurfa’dan ayrılan değerli akademisyenler, memnuniyetlerini dile getirmek ve teşekkürlerini sunmak için üstün çaba sarf ediyorlar. Şanlıurfa’nın çok yoğun bir mevsimine denk gelmesine rağmen konaklama, barındırma ve iaşe-ibate hizmetleri valiliğimiz sayesinde çok rahat atlatıldı. Valiliğimizin delaletiyle Özel İdare, Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü misafirhaneleri maksimum düzeydeki imkanlarını bu güzel etkinliğe seferber ettiler. Kapılarını ve gönüllerini bu aziz misafirlere açtılar. Öğretmenevi de imkanları ölçüsünde bu hizmete destek vermeye çalıştı.
İlahiyat Fakültesinin ev sahipliğini yaptığı bu Sempozyumda başta Fakülte Dekanımız Sayın Prof. Dr. Abdurrahman ELMALI olmak üzere öğretim elemanlarının büyük çoğunluğu bu hizmetin her aşamasında canla başla çalıştı.
Belediyemiz, Rektörlüğümüz, İl Müftülüğümüz, Ticaret ve Sanayi Odamız ile Özel OSM Ortadoğu Hastanesi, Şanmar, NT, Elif Matbaası ve Elif Dijital gibi sivil kuruluşlarımız ve esnafımız bu sempozyumu imkanları ölçüsünde desteklediler.
23 Nisan 2010 Cuma günü saat 14.30’da Sayın Valimizin iştirakiyle açılışı gerçekleştirilen Sempozyumda ilk gün, Eğitim Problemleriyle ilgili Oturumdan sonra, “Yahudi ve Hıristiyan Kutsal Metinlerinde Hz. İbrahim” ile kısaca “İslam Şeairi” konulu tebliğler sunuldu ve müzakereleri yapıldı. Doğrusu tüm katılımcıların; hassaten Sayın Valimizin dikkatli ve sabırlı takibi görülmeye değerdi.
İkinci gün icra edilen oturumlarda “Hz. İbrahim’in imanı ve Tevhid Mücadelesi” ile “Hz. İbrahim’in Ahlakı” konulu tebliğler sunuldu ve müzakereleri yapıldı. Öğleye kadar devam eden bu oturumlardan sonra “Şanlıurfa’nın Kalbinde Gezelim” esprisiyle, Yrd. Doç. Dr. Cihat KÜRKÇÜOĞLU rehberliğinde Göbeklitepe ve yakın çevre Urfa gezisi düzenlendi. Son gün de Mehmet OYMAK rehberliğinde Harran, Han-ı Barur, Bazda Mağaraları, Şuayp (a.s) Şehri ve Suk-i Matar tarafına “Güneşin Doğduğu Yere Doğru” ifadesinde kendisini bulan mekanların tamamına gezi tertip edildi.
Gezi sonunda Osmanbey Kampusu, ziyaret edilerek bu muazzam organizasyona son nokta konuldu.
Memleketlerine dönen istisnasız tüm misafirlerin memnuniyeti Şanlıurfa’mız için güzel bir kazanım oldu. Müsterih olalım ki, Türkiye’nin hemen bütün vilayetlerinde gönlü bizimle beraber olan, kalbi bizimle çarpan gönüllü kültür ve tanıtım elçilerimiz bulunmaktadır.
Bir ev sahibi olarak en ufak katkısı olan herkese şükranlarımı sunuyorum.