Mehmet Göncü
21 Haziran 2013
Kıymetli okuyucularım, tarihi kentimizin en eski üniversitesinin adını taşıyan Harran Üniversitesi’nde Urfa’mızın geleceğini doğrudan ilgilendiren çok güzel gelişmeler oluyor.
Bunlardan en önemlileri olarak Üniversite Hastanesi, GAP YENEV ve Raylı Sistemi sayabiliriz.
Sayın Rektör Mutlu tabiri caizse ustalık döneminde ilimizin mevcut potansiyelini nasıl dinamizme çeviririzin uğraşını verirken, öncelikle yukarıda saydığım projelere öncelik vermektedir.
Örneğin Hastane.. İlimiz yakın bir gelecekte GAP projesi hayata geçtiğinde çok büyük bir nüfusa sahip olacaktır.
Bildiğiniz gibi; sulanan araziler bir takım yeni hastalıkları ortaya çıkarabilir. Bu nedenle tam donanımlı bir Üniversite Uygulama ve Araştırma Hastanesi artık zorunluluk arz etmektedir. Edindiğim bilgilere göre, Rektörümüz Sayın Mutlu, bu Hastanenin hayata geçmesi için olağanüstü bir çaba sarf etmektedir. Geçmiş örneklerden de bildiğiniz gibi Hastanenin fiziki yapısı kadar içinin döşenmesi ve mefruşatı da önemlidir. Projenin 2015 yılı başlarında tamamlanması öngörülüyor. Dileriz Şanlıurfa halkı el ele vererek, örneklerini bazı illerde gördüğümüz işadamlarının da katkısını sağlarız.
Gelelim GAP YENEV Projesine… Bu proje yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Şanlıurfa ve Mardin güneşten elektrik elde etme bakımından Dünyada birinciyi sırayı almaktadır.
Güneş enerjisi konusunun ele alındığı bir toplantıda ilimizdeki nem oranı dünyada elektrik enerjisi elde etme bakımından en uygun konumda olduğunu öğrendim. Yoksa Ekvator gibi dünyamızın birçok bölgesinde güneş ışınları Şanlıurfa’dan çok fazladır. Ama oralardaki nem bunu engelliyor. Aslında ülkemiz güneş enerjisi potansiyeli bakımından çok şanslıdır. Zira yurdumuz dünyada İspanya’dan sonra güneş enerjisini değerlendirebilecek ülkeler arasında ikinci sırada yer almaktadır.
Bu projenin hayata geçirilmesi çok önem arz ediyor. Çünkü çok yakın bir gelecekte fosil yakıtlar tükenme aşamasına gelecektir. Ama güneş sınırsız bir enerjidir. Bu istihdamı doğrudan ve dolaylı şekilde etkileyecek projeyi desteklemek gerekmektedir.
Bir Fizik Profesörü olan Sayın Mutlu’nun güneşten enerji elde etmek uzmanlık alanına girmektedir.
Demiryolu, yani raylı sisteme gelince…
Artık dünyada toplu taşımalar karayolları yerine raylı ve metro sistemleriyle yürütülmektedir. Şu anda dünyamız 7 milyar nüfusa sahiptir. 2050 yılında bu nüfusun 9 milyara ulaşacağı varsayılmaktadır. Şanlıurfamızın ise Türkiye’nin dördüncü veya 5’inci büyük şehri olacağı varsayılmaktadır. Bu kadar yoğun bir nüfusun ulaşım ihtiyacını ancak raylı sistemlerle karşılayabiliriz. Nitekim; günümüz dünyasında ulaşım artık yavaş yavaş toplu taşımalar şeklinde olmaktadır. Bu nedenle ilimiz için raylı sistem ve metro çok önemlidir.
Bu aşamada hükümetimizin hızlı demiryolu ağını genişletme çabaları gerçekten takdire şayandır. Bundan Şanlıurfa da nasibini alacaktır. Bizler de belki görürüz ama yeni nesiller bu uygulamalardan istifade edecekleri için çok şanslıdırlar.
Bu projeleri hayata geçirmeyi amaçlamış olan Rektörümüze gerek seçilmiş, gerekse atanmış yöneticilerimiz de katılımcı yönetimin temsilcileri olan Sivil Toplum Kuruluşu yöneticilerinin de yardımcı olmasını gönülden temenni ederim.
Her konuda olduğu gibi bu hususta da yüce Allah büyük devletimize ve aziz milletimize zeval vermesin.
Dürüst ve şeffaf bir toplumda; lütufta geride, kahırda önde olan dostlarınızın çok olması dileğiyle kalın sağlıcakla…