Mahmut Çepoğlu
22 Aralık 2006
Bazı daireler var ki nice büyük hizmetleri yaparken, biz bu yapılanların farkında bile olmayız. Öteden beri şehir merkezinde yapılan tüm işlerin belediyenin yaptığını sanırız. Belediye yapıyorsa bile, koordinasyonlu bir şekilde diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürüttüğünün farkında değiliz.
Bu kurum ve kuruluşlar en büyük projelere mührünü basar, imzasını atar. şehrin hizmetine ve sağlığına yönelik kendi işi de olmasa katkıda bulunur. Hatta yapılan hizmetlerden dolayı, çeşitli kamu kuruluşlarının bu nedenle soruşturmalara muhatap olmalarına rağmen, kimi hizmetleri de bil fiil yürütmenin mutluluğu içindedirler. Çoğu kimseler bilmediği gibi bu resmi kuruluşların başında bulunanlar reklamdan kaçınır, mütevazı ve nazenindirler.
ışte bu dairelerden biri ilimizdeki DSı Bölge Müdürlüğüdür. Bir zamanlar Karakoyun Deresi’nden akan sağlığımızı tehdit eden ve bir çok hastalığı beraberinde getiren, kirli su ile yapılan sulamayla yetiştirilen sebze ve yeşillik, artık temiz suya kavuştu. Dizanteri, sarılık, tifo, bağırsak enfeksiyonu, parazite hastalıklar gibi birçok hastalığın ana kaynağıydı. şanlıurfa halkı hastalık yapan mikroorganizmalar ile yıllardır boğuşmakta idi. Tek alternatif Paşabağı Bahçe ve tarlalarının kirli sudan arındırılmasıydı. DSı Bölge Müdürlüğü’nün önderliğinde, halk sağlığına verilen değer ve halkın sağlığının korunmasına yönelik büyük bir adım atarak temiz su projesini gerçekleştirdi.
Elbette halka hizmet hakka hizmettir. Peki hizmet vermeyenlere ne yapabildik. O zaman o soruyu cevapsız bırakıp bize hizmet edenleri hiç olmazsa takdir edelim. Gelelim otogarın yanında belediyenin açtığı yola. O yol kısmen de olsa Urfa trafiğini rahatlattı. Bu yol Karakoyun Deresi üzerinde geçmesi gerekiyordu. DSı bu işe de el atıp şanlıurfa Taşkın Koruma Projesi içerisinde beton örme bir köprü yaptı. Bu köprünün paralelinde uzanan köprülerden farkı olmamalıydı.
şehrin antik ve otantik yapısını bilen, Bölge Müdürü Sn Mustafa Altundal, şehrin mimarisine uygun olarak bu köprünün de taş kaplanmasını istedi. Çağa ve tarihe mal olacak bir köprü. Urfa tarihinden soyut, Urfa mimarisinden ayrı düşünülmeyeceğini bu vesileyle betonu sanata dönüştürme gücünü gösterdi. Bu projenin sinyallerini kendisini şanlıurfa Vakıfı olarak ziyarete gittiğimizde vermiş idi. Ziyarette “Sn Bölge Müdürüm; köprüyü yapmanızı takdirle karşılıyoruz ama keşke tarihi dokuya uygun yapılsa” söylemime karşılık “hiç merak etmeyin şanlıurfa tarihine yakışır estetik bir köprü yapacağız” sözünü vermişti.
Elbette hizmetler yalnız bununla sınırlı değil. Balıklıgöl havzasında ki çalışmalar ilimizin tarihine, turizmine katkı sunan, alan kirli sulardan arındırılmış, mitolojisiyle yaşıyan balıklar hastalıklardan kurtarılmışlardır. Coğrafyamızda bir sel felaketi yaşandı. Tüm personeliyle teyakkuz durumuna geçti. Afet mağdurlarını yalnız bırakmadılar. DSı, ağaç yaprağıyla gürler misali, tüm birimleriyle, donanım ve makineleriyle anında müdahale ederek büyük bir başarı sergilemiştir.
Ülkemizin sulanabilir tarım arazilerinin onda biri şanlıurfa’da bulunmaktadır. Ovanın sulanması ile ilgili önemli projeler başarıyla devam etmekte olduğunu, ovaya indiğimizde gözlerimizle müşahade ediyoruz. Çeşitli nedenlerden meydana gelen ve kanayan yara gibi gözlerimizin önünde kıtlık kıranlara doğru giden, arazilerin çoraklaşmasına ve tuzlanması hadisesine eğilerek ovada tahliye ıslahı çalışmalarında bir nebze de olsa çiftçimizin feryatlarını dindirmiştir.
şehrimizin etrafında üç dere geçiyor bunlardan biri tarihten gelen adiyle Karakoyun Deresi, diğeri Cavsak Deresi, üçüncüsü ise Sırrın Çayı. Bu dereler halk tarafından çöplerini dökerek bir çöp merkezi haline getiriliyor. Her şeyden önce belediyenin böyle bir çalışmayı başlatıp bu derelerin doldurulmaması, çöplerin buraya dökülmemesi gerektiğini anlatmalı ve bunu sıkı korumalıdır. Derelerin ıslahı DSı tarafından zaman zaman yapıldığına şahit oluyoruz. Bunun sadece DSı nin görevi olmadığını belediyeye katkı anlamında halka hizmet sunduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle bu işbirliğinin devamının, halkın sağlığı açısından olduğu kadar çevreye verilen değer açısından da büyük bir önem arz etmektedir.
ılimizin arıtılmış içme suyuna kavuşmasına DSı sayesinde kavuşmuştur. Yıllarca yerel yönetimler çeşitli polemiklere çekmek istedilerse de, onlar; ağırlıklarını bilip böyle bir söz düellosuna girme gereği duymadılar. Onlar seslerini hizmetleri ile yükseltmektedirler. DSı Bölge müdürü Sayın Altundal’ın hizmetlerinden haberdar olmanız için bir başka yazıda buluşalım diyorum. Bu nedenle Bölge Müdürümüz Sn Mustafa ALTUNDAL’ı yaptıkları çok başarılı hizmetlerden dolayı ilimiz adına tebrik ediyorum. Hizmette sınır tanımayan ekibiyle birlikte önümüzdeki yıllarda da şanlıurfa’nın geleceğine yön vereceğinden kuşkum bulunmamaktadır.