Konuk Yazar
30 Aralık 2013
Şanlıurfa eski tarihi kent dokusuyla yeni gelişen yerleşim alanlarıyla iç içe geçmiş Türkiye’nin ender şehirlerinden biridir. Bu kentte doğan, bu kentte yaşayan insanların kente dokunuşlarıyla kent var olmuştur.
Bu dokunuşlar bazen çok büyük bazen bir nokta kadar olmuşsa da şekillenmenin tarihi dokusunu oluşturmuş ve oluşturacaktır da.
Bizden önce gelen nesillerin bıraktığı bir Urfa’dan bizden sonra gelecek olan nesile bırakacağımız süreç içinde Urfa’ya katkılarımız neler olacak onun üzerine kafa yorulması gerekmektedir.
Yerelden öğrenerek şehrimize insanımıza hizmet vermeliyiz. ‘Daha iyi nasıl olur?’u düşünmeliyiz. Her hizmet sektörü ‘kenti yaşanılabilir hale nasıl getirmeliyiz?’ in derdiyle dertlenmelidir.
Bu yönüyle hanım bir mimarın gözüyle neler eksik, neler yapılmalı, kaygılarımız neler konuşulmalıdır tüm platformlarda.
Kentin kent olarak esas teşkil eden ihtiyaçlarını her noktadaki ince ayrıntıları bir hanım olarak daha çabuk fark ediyoruz. Bu ihtiyaçlar nüfusumuzun yoğunluğu, aynı hızla artan şehirleşme ve Büyükşehir olma yolundaki hızla ilerleme, eksiklerimizi daha bariz görünür hale getiriyor.
Aktif yeşil alanlar, soysal alanlar, ticari alanlar ulaşım yollarımız-gerek taşıt gerek yaya yolları- genel kapsamda ele alınıp diğer entegrelerin bu şehir bölgeleme çalışmalarının üzerine işlenmeleri gerekmektedir.
Şanlıurfada projendirme aşamasında olan, uygulama aşamasında olan bir çok kamu alanları düzenlemeleri daha hassas ele alınmalıdır. Şehrin nefes almaya ihtiyacı olan bölgeler vardır ki bunlar doğru konumlandırılmalı hatta bunların yeşil alanları meydanları halka açık kullanabilecekleri alanlar olarak tasarlanmalıdır. Şanlıurfa bazı STK’ların yürüttüğü kadınlar için sağlıklı yaşam kapsamındaki spor faaliyetlerine Belediye olarak en azından kadınların için mütesettir spor alanları yapılması görevleri arasında olmalıdır. Oturma alanları sadece mecburiyet burası olsun diye değil gerçekten insanların kullanım alanları üzerinde olmalıdır. Yol üzerindeki ölü yeşil alanlar değerlendirilmeli ve mantar gibi montajlanan spor aletleri hiçbir kullanıma hizmet etmemekle birlikte büyük bir israfın sebebidir. Sadece biraz daha düşünerek planlamalı çözüm üretmeliyiz.
Aktif kullanıma girecek bu alanlar ile birlikte şehir de daha aktif hale gelecektir. Kentsel hizmetler belediyelerce yürütülürken bunlar
-Eğlence/Dinlence Alanları
(Parklar, çay bahçeleri, semt evleri, spor alanları vb.)
– Sokaklar
– Ulaşım araçları
– Kamusal mekanlar (Devlet binaları, otoparklar, genel tuvaletler, camii, duraklar, köprü ve üst geçitler, tüneller ve alt geçitler, çeşme vb.)
– Çöpler (Sokaktaki çöp kutuları, evlerden çöp toplanması)
Kadınlar için üç önemli kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.
Bunlar :
– Temizlik (Hijyen)
– Güvenlik
– Erişebilirlik (Ekonomik açıdan ve mekanın yeri açısından)dir.
Şehrimiz için bisiklet yolu bisiklet park alanı yaya alt geçidi engellilerin kullanımına uygun bisiklet sürücüleri için alt geçidin detaylandırılması gerekir. Ki böyle bir girişimde alt geçit olarak harfedilen bölge içerisinde farklı fonksiyonlara yönelik kullanım alanları oluşturulabilir. Sehrimizde asli ihtiyaçlara yönelik bay bayan umumi helalar da yine önerdiğimiz alt geçitlerde yapılabilir. Kapsam genişetilerek bir çarşı oluşumuna dahi gidilebilir. Yol güzergahlarinda belirli aralıklarla büfeler mini kafeteryalar alanların atıl kalmasını önleyecek ve insan sürkülasyonunu artıracaktır.
Belli saatlerde durak aralarında duran otobüsler Kanada da hanımlara daha güvenliği sağlamak amaçlı belediyelerce yürütülmüş bir çalışmadır. Bunun gibi iyi örnekleri kentimizde de uygulamalıyız.
En önemli konularda biri de çocuk park alanlarıdır. Bu konuda daha hassas davranılmalı sadece bir parkın bölümü gibi düşünülmemeli çocukların güvenliği sağlığı ve ulaşım kolaylığı da göz önünde bulundurularak tasarlanmalıdır.
Bizim tüm bu söylemlerimiz istemlerimiz bakılıp da görülemeyen ihtiyaçların ifade etmeye yöneliktir. Sehrimize katkı sunmak bizim mimar olarak bir derece daha fazla görevimizdir. Bu uygulamaların yapılmasını, kentimizi daha yaşanabilir bir hale gelmesini amaçlayan bu önerilerimiz daha anlayışlı çalışmalar yapılmasını sağlamak içindir.
Belediye bir HİZMET GÖTÜRME alanıdır. Bu yuzden ORTAK KARARLARLA yönetilmelidir. KADINSIZ KENTLER İSTEMİYORUZ!