Ömer Elçi
29 Ocak 2010
Şanlıurfa’ya dışarıdan gelenler, son yıllardaki değişiklikleri takdir edip görüş sunarken, bazı Urfalıların “Ne yapıldı ki?” demesinde gözlerimi boşluğa çevirip; bir türlü öğrenemediğim ıslığı var gücümle çalmak isterim…
Eski köyün izansızı, Türkiye’nin şehirlerini bilmediğimden son beş yıldaki değişimleri çok şey sanıyorum. Bilmişler muhakkak ki 80 ili gezmiş, bense son 10 yılda ancak 70’i aşkın ili görmüşüm. Gezmişlerin, görmüşlerin hele ki bilmişlerin yanında ne haddime konuşmak; kime ne “Vatan millet Sakarya” diyenlerin yıllarda artan deve sayısı…
Deve hoştur, deveye binip deve üzerinde hava atmak daha hoştur; devenin yiyeceği alanlar çoğaldıkça hem develerin hem de deveye binenlerin keyfi çok daha hoştur…
*
“Urfa her şeyi hak ediyor ama belediye ne yapıyor ki? “ diyenler acaba Şanlıurfa’nın ve Şanlıurfa’dan daha az nüfusa sahip olan illerin aldığı ödeneği biliyor mu?
Eleştiri yapan zatlar Şanlıurfa’ya gelme lütfunda bulunan sayın siyasilere “Urfa’dan daha az nüfusa sahip iller Urfa’dan daha fazla hazine yardımı alıyor mu? Alıyorsa neden alıyor?”sorusunu sorabilirler mi?
Başbakan Erdoğan’ın Şanlıurfa’yı çokkkk sevdiğini söyleyen il siyasileri, “Sayın Başbakanım, Şanlıurfa’ya gittiğimizde sizin ve de bizlerin Urfa’ya çok ama çok değer verdiğimizi söylüyoruz ama bazı kılçıklar nıcırık gibi sesler çıkarırken; nüfusa göre hakkımız olan ödenek, nüfusu bizden daha az olan illerden neden daha az?” sorusunu soruyoruz” diyebilirler mi?
Başka illerin milletvekillerinin meclis kürsüsünde Urfa’nın sorunlarını dile getirmesini, ilimizin sayın siyasilerinin ise suskunsuzluğuna kimse anlamlandıramıyor. Vardır hikmeti, “Söz gümüşse, sükut altındır” atasözü esasen boş bir söz değildir…
Dışarıdan gelenlerin övdüğü, burada yaşayan bazılarının eleştirdiği Urfa için acaba eleştirenler birey olarak gelişim ve değişim için hangi alanlarda çaba harcıyorlar?
*
Haftalarca tartışma konusu olan Otogar bugün hizmete giriyor. Kutlamak gerek, gerçekten güzel bir Otogar yapılmış. Çevresel düzenlemelerde tamamlandığında ve işletmesi düzenli yapılabildiğinde Urfa’nın ayrı bir güzelliği olacak. Eksiklikler, eleştirilecekler muhakkak olacaktır ama ortak akıl ve sorunları siyasete sakız yapmadığımızda hepimizin çabasıyla her alanda daha güzel ve yaşanabilir bir Urfa oluşacaktır.
Fakıbaba; “Sorunları beraberce çözelim. Her kes yaptığı işin en iyisini yapsın. Yüzde 60’ı gecekondu olan bir kentte (geçmişin çözümlenemeyecek sorunlarını bilmek gerek) bizler bu kadar yapabiliyoruz” derken hep işbirliği ve önyargısız iletişimi diliyor.
Sayın Fakıbaba’nın dürüstlüğüne samimiyetine, azmine hep saygı duymuşumdur. İlimizin sayın siyasileri, söz ve yetki sahipleri; Urfa’ya çok değer verdiği belirtilen Başbakan sayın Erdoğan ve de bizler sorunları işbirliğiyle çözebiliriz, siyasetle değil…
İşbirliği, sabır ve samimiyet…
Objektiflik ve dürüstlük…
Eleştirilere, hak olan ödeneklerin kısılmasına, engellemelere rağmen; yemeyen, yedirmemenin mücadelesini yapanlardan ancak bu kadar…
Geçici açılışı bu gün yapılacak olan Otogarı kendi açımızdan değerlendirdiğimiz kadar Urfa’ya gelenlerden de dinlemek gerek.
Kutlamak gerek Urfa’nın değişim ve gelişiminde emeği geçenleri ve deveye binip hava atmayanları…