Ömer Elçi
25 Aralık 2012
Urfa’da bazıları; “Orman Bölge Müdürlüğü, Orman Müdürlüğü dağlarımıza neden dikim yapmıyor, dağlarımız çıplak” der…
Bazıları da yıllardan beri devlete ait hazine arazilerini, meraları “Astığım astık, kestiğim kestik” diyerek traktörle sürüp haksızca arazi sahibi olurlar…
Hazine arazisi, mera ülkenin, ilin, ilçenin, köyün ortak alanıdır. Herkesin hakkı vardır, hakkı güçle, siyasetle gasp et sonra da Hacca git, cennet rüyasına yat…
Öldüğünde cenaze namazına gelenlerinden “Hakkımızı helal ediyoruz” u bekle…
Hani bir şehirde birisi, “Hakkımı helal etmiyorum” demişti ya; keşke yaygınlaşsa…
Devlet gereğini yap(a)mıyorsa, “Oy kaybederim” diye hükümetler yasaları ucu açık çıkartıyorsa, vatandaş hesap soramıyorsa da; Allah hesabını mutlaka soracaktır.
Vakıf, ortak kullanımları gasp edenlerin zamanda helak oldukları söylenti değildir…
Orman Bölge Müdürlüğü ve Orman Müdürlüğü yıllardır ki hazine arazilerinin gasp edilmesi, kösteklikler nedeniyle istediği halde ağaçlandırma yapamıyor…
Bakan Faruk Çelik’e, Urfa Valisine, “Buraları ağaçlandırın, bizlere düşen neyse yaparız” sözü verenler; Orman Müdürlüğünün araç ve personeli gittiğinde sözden cayıp, itiraz ediyorsa dağlarımız da, düşüncelerimiz de, gözlerimiz de çıplaklaşmaya mahkûmlaşır.
*
Yıllardan beri bazı sohbetlerde ”Tedavisi mümkün olmayacak hastalığım inşallah sizlere de bulaşır” derim. Karşımdaki “Vah vah Allah şifa versin, üzüldüm” der.
Gülümserken, elimi hafifçe karşımdakine değdirip ”İnşallahhh bulaşır” dediğimde karşımdaki ister istemez kendini geri çeker. (Bir gün birisi yumruk atabilir))). ) Gülümsemeyi sürdürüp; ”Benimki ağaç dikme hastalığı, imkanlar ölçüsünde her yıl köylerin ortak alanlarına (köy giriş yolu, mezarlık, cami,vb ortak alan) orada yaşayanlarla çam fidanı dikme hobisidir” derim…
Urfa’nın artılarını da, eksilerini de biliriz. Artıları söylerken de,halının altı doldukça dolar…
Orman Müdürlüğünü kimileri eleştirse de kutlarım. Eleştirenler 100 değil,10 değil, her yıl 1 fidan alıp(çam, zeytin, badem)köylerde ki ortak alana dikim yapmış olsaydı köylerin tümü yemyeşil olurdu,yeşil mendilcikler de süreçte birbirine kavuşur dağlarımızın çoğunluğu yemyeşil olurdu…
Dikimler süreçte başlayacak, geçmişi, geçmişteki yanlışlıkları unutarak 2013ten itibaren Urfa bunu gerçekleştiremez mi?
Neden olmasın…
Yeter ki isteyelim, istediğimiz an da Orman Müdürlüğü fidan temini konusunda inanıyorum ki gereğini yapacaktır…
Şimdiye kadar hazine, mera kaldıranın, sürenin yeri kendinin olsun; bundan sonra bari güzelim şehrimizin dağları kurumların, her kesimdeki insanlarımızın destek ve çabasıyla artık yeşille dans etsin…
*
Orman Müdürlüğü; Direkli Huzurevi mıntıkasında sel ve erozyon önleme amaçlı bir proje yaparak paletli eksvakatör ile 150 bin adet çukur kazıp fidan dikmişse, Harran Üniversitesi kampüs alanında yine 150 bin tüplü çam dikmişse, Karaköprü tüneli çıkış mıntıkasında paletli eksvakatör ile çukur kazıp 50 bin çam dikmişse,
Özel ağaçlandırma kapsamında Halfeti ve Bozova ilçelerinde 5000 dekar alanda 16 adet proje ile 400 bin aşılı badem, fıstık dikimini sürdürüyorsa, “Okullar hayat bulsun” projesiyle talep eden okullara çam vb fidan temin ediyorsa, Karaköprü Belediyesi ile yapılan protokolle Akpınar deresinin kenarları ağaçlandırılacaksa kutlamak gerek.
Orman Müdürlüklerinin de elini kolunu bağlayan yasalarda yeniden düzenlemeler yapılsa Türkiye ‘Orman ülkesi’ olur.
Urfa’da isteyen köyler Orman Müdürlüğüne istedikleri zaman müracaat edip dağlarının ağaçlandırılmasını talep edebilirler. Talepler sonucu da bir sonraki yılın planlaması ile dağları badem,fıstık, çam ile donatılmış olur. Badem, fıstık, çam hem gelir hem yeşillik, hem erozyona set…
İsteyen köy muhtarlıkları, köylü vatandaşlar köy girişlerini, camilerini, okullarını, sağlık ocaklarını, köy ortak kullanım alanlarını ağaçlandırmak istediklerinde Orman müdürlüğünden çam fidanı temin edebilirler…
Pınar varsa, su varsa; sen de elini daldırıp içemiyorsan susuz kalırsın…
Orman Müdürlüğünü, Müdürlüğün her kademesindeki çalışanlarını kutluyorum; Urfa’nın neresinde olursa olsun ister bir ister daha fazla çam vb fidanı dikerek yeşil Urfa için çaba harcayacakları kutluyorum…
2013 ve sonrası yıllarda bakalım kaç köyde yeşil mendil oluşturulacak…
Paylaşımımı okuyacaklara da tedavisi mümkün olmayan “Doğanın yeşille dansı” hastalığım inşallah bulaşır ve kalıcı olur…