Remzi Mızrah
22 Ekim 2007
Eli kalem tutan, yazan, çizen insanlara sorulduğu zaman önemli bir kısmı okul döneminde okuldaki duvar gazetesinde veya okulun kısıtlı imkânlarıyla çıkarılan dergilerde ilk yazılarının yayınlandığını söylerler. Gerçekten de okul dergileri yazma eyleminin ilk basamağı gibidir çoğu zaman. Günümüzün büyük yazarlarının birçoğunun ilk yazma deneyimlerini yaşadıkları yerler, imece yöntemiyle oluşturulmuş, kâğıdının kalitesi okulun parasal kaynaklarıyla veya alınan reklâmlarla yakından ilgili baskısı çokta iyi olmayan çeşitli okul yayınlarıdır. Yazmaya karşı öğrencide bir ilginin uyandırılması ve bu konuda eğer varsa yeteneğinin geliştirilmesi konusunda önemli faydalar sağlarlar. Bunun yanında ilk yazı’ların yer aldığı ortamlar olduklarından dolayı önemli bir anı olarakta değerlidir bu yazı ve çizi ürünleri.
şanlıurfa’da birçok okulda bu tür dergiler hazırlanmaktadır. Osmangazi ılköğretim Okulunun dergisi “Özgün Sesimiz”, Gazi ılköğretim okulu kültür sanat edebiyat dergisi “Umutla”, Davut Zeki Akpınar Lisesi kültür edebiyat aktüalite dergisi “Akpınar”, Mithatpaşa ılköğretim Okulu tarafından hazırlanan eğitim kültür sanat dergisi “Mithatpaşa”, ıbrahim Tatlıses ılköğretim okulu tarafından çıkarılan “Tatlıses”, Esentepe ıMKB lisesi yayın organı “Esinti”, Yunus emre ıMKB ilköğretim okulu dergisi “Yunus”, şanlıurfa lisesi Edebiyat dergisi “şule”, Hilvan lisesi müdürlüğünce hazırlanan “ızdüşüm” dergisi, Hilvan Ülkü ilköğretim okulu tarafından çıkarılan “Ülküm” dergisi benim bildiğim dergilerden bir kaçı.
Buraya kadar her şey iyi olsa da bu konuda önemli bir sorun var. Öncelikle gerek öğrencilerin yazma konusunda motive edilmesi gerekse de dergi yoluyla okulun tanıtımının yapılması düşünüldüğü halde dergiler okulun dışına taşınamamaktadır. Hiçbiri arşivlenmemekte hatta geniş bir kitlenin faydalandığı halk kütüphanelerine bile bu dergiler ulaştırılmamaktadır. Örneğin Urfa lisesinin 1986 yılında çıkardığı “Tomurcuk” adlı dergiyi kaç kişi hatırlamakta. Bu dergi kaç sayı çıktı? Hangi konular işlendi?. Urfa’daki hangi kütüphanede mevcut hatta daha da ileri gidip sorayım Urfa lisesinin kendi kütüphanesinde bu dergi mevcut mu?
Umarım yanılırım ama sorunun cevabı büyük olasılıkla hayır olacaktır.
Aslında her yazı ve çizi ürünü bu şehrin belleğine az ya da çok katkı yapmakta, şehir hafızası bu tür ürünlerle oluşmakta gelişmektedir. Bu konuda maalesef bu şehir biraz şanssız. bırakalım okul dergilerini, yıllardır süregelen ihmal sonucu geçmişte üretilen yerel dergi ve gazetelerin arşivlerine bile bir kaçı dışında ulaşabilmek neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Bu gün, yıllarca yayınlanmış olan, Harran dergisinin tüm sayılarını bir araya getirip eksiksiz bir cildini elde etmek ve insanların faydasına sunmak için, en az bir düzine insana başvurmak gerekmektedir. Halihazırda yayınlanan “Eyvan”, “Güneydoğulife” ve yayınlanması birkaç yıl önce biten “Edessa” dergisinin tüm sayılarını eksiksiz olarak temin etmek bile önemli bir problem halindedir.
Arşivlemenin önemsenmediği hatta gereksiz gibi göründüğü şehirler, önemli bir hafıza kaybına uğramaktadırlar. Bu şehri, yazar Mehmet Kurtoğlu’nun tabiriyle hafızasını arayan bir şehir haline getirmek, hatta hafızasını bulan bir şehir olarak görmek çok uzağımızda değil. okul dergileri ve yerel gazete ve dergilerimizin elimizde olan sayılarını halk kütüphanesine vererek bunu bir anlamda başlatmış olacağız.
Unutmayın ki arşivler her zaman doğruyu söyler. Acaba doğruyu bilmemizi istemeyenler mi var?.