İbrahim Halil Okuyan
1 Şubat 2008
Batı illerimizde okul, hastane gibi tesisler yaptırıp devlete bağışlayanları gördükçe imrenir, onlara bir hayranlık duyardım. Zaman değiştikçe bizde de bazı gelişmeler oldu ve Urfa’da da Devlete Sağlık Ocağı, okul gibi bağışlar yapılmağa başlandı. Tabi bunlar memnuniyet verici gelişmelerdi. Bunlar bu yerde kalmamalı, çok daha ilerilere gitmeliydi.
Urfa’da görev yapan Vali ve Kaymakamlarımızın bu gibi yardımların artışında çok müsbet tesirleri oldu. Başlangıçta, vefat etmiş bir merhumunun adına bir hayır yapmağı düşünen aileler, o merhumun adına bir tesis yaptıracağı zaman Valiliğe müracaat ederek fikrini açıklıyor, oradan aldığı bilgiler doğrultusunda hareket ederek gerekli okul veya sağlık ocağını yaptırıyordu. Böylece yapılacak hayırlar uygun semtlere yönlendiriliyor, en çok ihtiyacı olan bölge bundan yararlanmış oluyordu.
Geçmişte “Camii” yaptırmak isteyen hayır sahipleri de aynı yolu izlemişler, ihtiyacı olan mahalleye cami yaptırılmıştı. Gerçekten uygun olan yol da budur. Bir tesisin uygun mahalde bulunması beklenen yararı sağlar. Aksi tarafta yer alması yeterince fayda getiremediği gibi, tamamen “boşa zahmet edilmiş” intibaını da uydurulabilir. Toplum olarak hiçbir tesisisin yapılmasında henüz o noktaya gelmiş durumda değiliz ama ileride gelmiyeceğimizi de kimse iddia edemez. Yapılacak işlerin her zaman bir proje ve plan dahilinde yapılması, emeğin en iyi şekilde değerlendirilmesi lazımdır. Bu konunun da bölgenin idarecilerince ele alınması en çok arzu edilen bir husustur. Vatandaşı yönlendirmelere bakılınca bunun da yerli yerince yapıldığı kanaatini taşıyoruz.
Milli Eğitimde “Okul açığımız” çok fazla. Bu bakımdan kendi adına veya bir merhum-merhume akrabası adına okul yaptıracak olanların bu konuya öncelik vererek bu hayrı gerçekleştirmeleri beklenir. Allah Devlete zeval vermesin. Onlar herşeyi yaptırmağa çalışıyorlar ama “delik büyük, yama küçükse” işte bizimki gibi yolda kalınıyor, vatandaşların yardımı da bekleniyor. Yapılacak işler elbirliğiyle ele alınırsa altından kalkamayacağımız hiçbir mesele olmaz. Yeter ki, vatandaş olarak bu şuura erişmiş olalım. Kendi yağımızda kavrulmasını bilelim.
Arzettiğimiz gibi bu konuda Urfa’da bir hareket var. Okul ve sağlık ocağı yapımı eskiye nazaran hayli fazla. Dileriz ki, “Yeter!” denilene kadar yapılsın.
Bu konuda sayın Valimiz Yusuf Yavaşcan ile değerli kaymakamlarımızın çabaları inkâr edilemez. Hayır sahiplerinin gayretlerini de Allah (c.c) kabul eylesin. Birleri bin olsun.
Bu gibi hayırlara yönelen servetler, inanıyoruz ki, artacaktır. Yapılan tesislerde okuyan veya oralarda tedavi gören insanların duaları hiç zayi olur mu? Elbetteki beklenen karşılığını verecek ve o kişiler cennet ehli olacaklardır. Rabbim cümlesinin hayırlarını kabul etsin. Cümlesine kolaylıklar göstersin.
Bu gibi hayırlara sebep olanlar, araya girenler, yapılmasını sağlayanlar o hizmet devam ettiği ve baki kaldığı sürece hayrından yararlanırlar. Bunlar birer “Sadaka-i Cariye”dirler. Bu gibi işlerle uğraşabilen vatandaşlara ne mutlu.