Köşe Yazısı

NİSAN AYI VE URFA

Necla Cevheri Saatçi

Necla Cevheri Saatçi

Tüm Yazıları Gör

Nisan ayı uzun bir uyku döneminden sonraki uyanıştır.

Gökyüzündeki pırıl pırıl güneş, yeryüzünde renk renk açan çiçeklerin cümbüşü, toprağın her bir boşluğunu kaplayan yeşiller. Ölümden sonra ki dirilişin, dünya hayatındaki en iyi örneklerinden birisi.

Toprağa ekilen herbir tohumun boşa gitmediğinin kanıtı. Her güzelliğin başlangıcı, bir uyanıştır. Tarım şehri olmamız sebebiyle, çiftçinin mahsülünü görmesidir. Tarlasının başına geçip ekinlerine bakması, rızkını düşünmesi, isteklerini sıralamasıdır kafasında. Toprağın bereketliliğinin, anaç ruhunun bir ifadesidir.

Böyle bir aydadır, şehrimizin kurtuluş tarihi. 11 Nisan Urfa halkının esaretten kurtuluşunun nişanesidir. Her bireyin yardımıyla mutluluğa, özgürlüğe ermesidir.

Rabbim hiçbir ülke halkına esaret altında yaşamayı nasip etmesin. Kendi ülkende, şehrinde, evinde esir olmak. Kapının ne zaman, başka ülke askerleri tarafından açılıpta esir alınacağını bilememek. Aileni, namusunu, dinini koruma iradesinin elinde olamaması ne acı. şu an esaret altında bulunan tüm insanlara Yüce Yaradan yardım etsin ve sabır versin.

Bu zor şartlar altında kalmadan bugün refah içinde yaşayabiliyor isek bizim rahatımız için canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anmalı, onları unutmamalıyız.

Belediyenin 3 yıldır başlattığı hafta, şehrimiz için oldukça önemli bir adımdır. Yıllarca her türlü kültürel ve sanatsal faaliyetlerden yoksun kalan biz Urfalılar için çok anlamlı ve güzel.

Urfa’lı gençlerin, çocukların, sirkten, tiyatrodan, konserden, konferanstan bi haber yetişmemesi, gelecek için çok önemli.

Bu tür faaliyetler artıkça halkında talepleri artacaktır. Böylece çok zengin bir geçmişe sahip şehrimiz, yeniden bir kültür medeniyeti haline gelebilecektir.

Başlangıçlar önemlidir. ınsanlar bu tür etkinliklere katıldıkça, devamını isteyip daha fazla katılacaklardır. Bilinmeyen güzellikler talep edilmez.

Yarınlarımızın hep daha güzel ve hayırlı olması dileğiyle.

Haftanın sözü: Urfa’lı bir şair olan Naci ıpek’ten bir dörtlük

Ne kin, ne nefret;

Ne sevgisizlik, ne seviyesizlik

Ne de kan koksun bu çiçek…

Duruşu yüzündeki melâli,

Rengi gözlerindeki hüznü

Türkü türkü söylesin bana.

*”Sen ol bu çiçek” şiirinden alınmıştır.

Haftanın Kitabı: Urfa’lı Nâbi

                                           Hüseyin Yorulmaz

1.396 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazısı

NİSAN AYI ve URFA

Necla Cevheri Saatçi

Necla Cevheri Saatçi

Tüm Yazıları Gör

Nisan ayı Urfa’da bir başka güzeldir. Havasının, tabitanın güzelliği bu ayda doruk noktasına ulaşır. Bundan dolayıdır ki dışarıdan misafir gelecek ise hep bu ayda davet edilirler. Gelen herkeste çok memnun olur ve şehrimizden memnun ayrılır. Belki de kurtuluş gününün 11  Nisan’a denk gelmesi de bu yüzdendir. Zor ve çetin bir savaş veren Türk Ordusu 1. Dünya Savaşında oldukça ağır kayıplar vermiştir. Hem toprak hem de  can olarak. Avrupa’dan gelen milletlerin esareti altında yaşamamak için, imanlarının kuvveti altında canları pahasına  şahadet şerbeti içmek uğruna, vatanını, namusunu, bayrağını korumuşlardır. ınşallah dünyanın son gününe kadar Türkiye Cumhuriyeti bir daha ıstiklal Savaşı yaşamaz.

Bu zorlu savaş günlerinde ilk önce ıngilizler tarafından işgal edilen daha sonra Fransızlara bırakılan Urfa zor şartlar altında kendi imkanları ile düşmanını bölgelerinden uzaklaştırmışlardır. Kurtuluşa emeği geçen tüm kahraman insanlarımıza Allah’tan rahmet dilerim.

Kendi kendine kurtuluş savaşı veren ve kazanan Urfa’ya T.B.M.M. tarafından “şanlı” ünvanı verilmiştir. Bu zamandan sonra da  şehrimiz şanlıurfa olarak anılmaya başlanmıştır.

şanlıurfa’nın geçmişi oldukça eski tarihlere dayanmaktadır. Balıklıgöl ve Göbeklitepe bölgelerinde yapılan kazılardan elde edilen  bulgulara  göre bölgenin tarihi M.Ö. 13.500 tarihine kadar uzanmaktadır.

şanlıurfa’da Hz. ıbrahim, Hz. Eyup, Hz. şuayb peygamberlerinin yaşamasından dolayı şehrimiz peygamberler şehri olarak da adlandırılır.

Hem dini açılardan, hem kazılardan sonra geçmişe ait bulguların bulunmasından hem de tarihi  güzelliklerden dolayı şanlıurfa oldukça büyük bir turizm potansiyeline sahiptir.

şehrimizde meşhur bir söz vardır. “Urfaya gelen, giden ağlar” diye. Bu sözü yaşanmasına bizzat şahit oldum. Ortaokuldayken ıngilizce öğretmenim ılk geldiklerinde babasına geldikleri otobüsle tekrar dönmelerini söylemiş ağlayarak. Babasının telkinleriyle şehir merkezine inip okula gelmişler. Urfa’daki sıcaklığı, misafirperverliği ve içenliği gördükten sonra çok sevdi. Gitmeye yakın bize yemeğe gelmişti, çok üzüldüğünü, Urfa’yı çok sevdiğini söyledi annemde ıngilizce öğretmenime o meşhur  sözü söyledi.  O da anneme haklısınız Ayşe hanım bende ilk geldiğimde ağladım ama şimdi giderken de ağlıyorum.

şimdi sayın Belediye Başkanımız Ahmet Eşref Fakıbaba sayesinde şehrimizin çehresi oldukça değişti ve güzelleşti. Teşekkürlerimi sunmayı bir görev addediyorum ve içten sunuyorum. Umarım daha uzun yıllar ne siz Urfa’yı nede Urfalılar sizi bırakır. Bir daha  Kurtuluş Günleri olacak hiçbir savaş yaşamamamız dileğiyle. Kanıyla, canıyla bizlerin bugünlere gelmesini sağlayan tüm şehitlerimize Allah’tan gani gani rahmet diliyorum.

Haftanın Sözü: Zaferin büyüklüğü mücadelenin zorluğu ile ölçülür.

Haftanın Kitabı: Urfa’nın güzelliklerini gezmeniz ve görmeniz

1.330 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir