Ömer Elçi
30 Ocak 2013
Lıklıkı köfte Urfa yemeğimidir?
Sahiplenmiş il, ülke yoksa çiğköfte gibi lıklıkı köfte de Urfa yemeğidir.
Birçok alanda olduğu gibi Urfa’ya özgü birçok değeri başkaları başvuru yapıp tescilledikten sonra bazılarının “Gereğini yapacağı(z)m” havasına girmesi ise ayrı ve sonu sonuçsuz alışkanlıktır…
Koordinesizlik Urfa’yı birçok alanda yerinde saydırıp, koordinasyon oluşturanlar lıkır lıkır çay içmenin keyfini sürdürürken lıklıkı tarifi;
Lıklıkı köfte için öncelikle 1 Kg çekilmiş içyağı, İç yağının yarısı kadar kara et, 5 su bardağı köftelik bulgur, 5 adet yumruk büyüklüğünde soğan, iki yemek kaşığı (pul biber) isot, 2 tatlı kaşığı baharat,iki tatlı kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı (frenksuyu) salça ve 7 bardak suyu tedarik etmeniz gerek.
Bazıları lıklıkının önce iç harcını, bazılarıysa köftenin dış köftesini hazırlar. Bazıları da yazı tura atıp, yazı gelirse içi, tura gelirse dışı hazırlar. Dok yani dik durma durumunda ne yapması gerektiğini bilen yokmuş.
Haftanın üç günü daha çok kara et, diğer üç günüyse daha az kara et satan kasaptan aldığınız 1 kg iç yağını; tencereye koyup iyice erittikten sonra 3.5 Liraya aldığınız süzgeçte süzüm süzüm süzdüreceksiniz…
Beyaz veya kırmızı soğanları gözlerinizi yaşartmadan soyup doğradıktan sonra şansınız varsa GDO’suz yağda karıştırıp isot demeyenlerce tanımlanan kırmızı biberi,tuzu, salçayı eklediğiniz karışımı donmaya bırakacaksınız. Donan karışımı ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp süzekte bekleteceksiniz.
Yağsız kara et çiğköftelik et gibi makinede çekildikten sonra, kalaylı bakır veya çelik tepside; bulgur, tuz, baharatla yoğururken terinizi de sildirebilirsiniz.
Kıvama gelen köfte yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, içli köfte gibi oyulduktan sonra; süzekte bekletilen dili damağı kurumuş malzemeyi koyup kapatacaksınız.
Pencereden uzaktaki bir tencereye 7 bardak su konulduktan sonra birazcık da tuz katılır. Su kaynamaya başlayınca köfteler suyun içine atılır ve takriben 10 dakika kaynatıldıktan sonra hemen servise sunulur.
Servis tabağından elinizi yakmayacak kıvama gelen köfteyi sağ elinize alıp üst bölümünden hafifçe dişlerken,başınızı 45 derecelik açıyla yukarı kaldırıp köftenin sulu kısmını lıkır lıkır ağzınıza akıtmanız gerekir.
Lıklıkı yapmakta, yemekte hünerdir…
Köfteyi sallarken lıklık sesinden lıklıkının kıvamını anlamak da hünerdir…
Hüner çoktur, hangi hüner diğer hünerden daha üstündür görüşleri yaşamda her zaman tartışılırken yaşamdaki olumsuzlukların, olumlulukların, siyasetin, yerel yönetimlerin,doğanın doğalsızlaştırılmasının yenilen yemek çeşitlerinin insanoğlunda oluşturduğu davranımlarla paraleldir yaklaşımları ise ayrı bir değerlendirmedir…
“Lıklıkı yedikten sonra şıllık tatlısı olmazsa olmaz” diyenlerde var, demeyenlerde varken; yaşama gülümsemek…