Remzi Mızrah
4 Nisan 2012
Bu yıl 48.sini kutladık Kütüphane Haftasının.
İlkini 1964 yılında kutlamışız. Önceleri Kasım ayının son haftasında kutlanıyordu artık Mart ayının son haftasında anlatmaya tanıtmaya ve önemini belirtmeye çalışıyoruz kütüphanelerin.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Türk Kütüphaneciler Derneği işbirliğiyle hazırlanan haftanın açılışı bu yıl Antakya Meclis Kültür Sanat merkezinde uluslararası katılımla gerçekleştirildi.
Bu yıl ki kutlamaların ana teması “Bilgi, Toplumu Çoğullaştır” olarak belirlenmişti.
Bu çerçevede haftayla ilgili urfada da çeşitli etkinlikler yapıldı. Şanlıurfa İl Halk Kütüphanesi bahçesinde yapılan okuma etkinliğiyle toplumun kitap ve kütüphaneye ilgisini çekmek ve okuma alışkanlığı konusunda bir farkındalık yaratmak amaçlandı.
Hafta boyunca İl halk kütüphanesinde çizgi film gösterimi yapıldı. Şehrin önemli alışveriş merkezlerinden olan Urfa City AVM de bir karikatür sergisi düzenlendi. Gezici kütüphane aracı hafta boyunca kütüphaneyi tanıtım faaliyetlerinde bulundu.
Bütün bu etkinliklerin yanında önemli bir söyleşide gerçekleştirildi. Şair Nabi kültür merkezinde yapılan Kütüphaneci Mehmet Emin Ergin söyleşisine Cihat Kürkçüoğlu, A Naci İpek ve Adil Saraç konuşmacı olarak katıldılar Bana göre çok önemli bir faaliyetti bu söyleşi. Bu söyleşiyle Urfa kütüphanesinde uzun yıllar hizmet vermiş, urfa kültürüne çok önemli kitaplar kazandırmış bir insanı, bir araştırmacıyı, bir yazarı, bir şairi, bir kütüphaneciyi andık.
İl Halk Kütüphanemizin 40 yıllık bir geçmişi var. Bu süreçte birçok memur, yönetici, kütüphaneci geldi geçti. Bir kısmıyla tanışma imkânı bulduysam da birçoğunu tanıyamadım ama yaptıkları bıraktıkları izler hala kütüphanede. Bu anlamda izi en fazla belli olan biri Mehmet Emin Ergin.
Folklor derleyicisi, araştırmacı şair yazar, grafiker kimliğinin yanında en çok sevip sahiplendiği bir yeteneği de kütüphanecilik olmuştur. Kütüphaneci, 4 yıllık kütüphanecilik eğitimi görmüş insanlara verilen bir unvan Ama Mehmet Emin Ergin’in kitap sevgisi, Urfa kütüphanesine verdiği değer, bu anlamda yaptığı çalışmalar onu eğitim alan bir kütüphaneciden dahada ileri bir noktaya taşımıştır Bir taraftan kütüphanecilik hizmeti verirken diğer taraftan urfa kültürü ve folkloruyla ilgili çok önemli araştırmalar yapmıştır.
1972 yılında yayınladığı “Urfadan Derlenmiş Hoyratlar Maniler” kitabı yerel anlamda yapılan ilk folklorik çalışmadır. İkinci baskısı 1981 yılında gelmiştir.
1973 yılında çıkarttığı “Urfa Folklorunda Düğün” kitabı da yine kendi alanında çok önemli bir çalışma olarak urfa yayın tarihinde bir köşe taşıdır. Bu kitap ikinci baskısını 2007 yılında yapmıştır.
1982 tarihli “Urfa Ağzı Sözlüğü” ise Urfa folklorunu konu edinen üçlemenin son kitabıdır. Tüm bu kitapların sayfa düzeni ve kapak düzenlerini de kendisi tasarlamış, kitap kapaklarında kendi çizimlerini kullanmıştır.
Urfa yayın tarihi açısından çok önemli olan bu üçlemeden sonra Antalya Bibliyografyası ( Antalya 1985), A’dan Z’ye Şanlıurfa (Alanya 2007) , Şanlıurfa Hikâyeleri (Alanya 2007), Harran Ekolü-Okulu(Alanya 2007),. ). Şanlıurfa Müellifleri (Şanlıurfa 2008), İsot Medeniyeti (Şanlıurfa-2008), Şanlıurfa Halk Kültürü (Şanlıurfa 2009) Beslenme Kültürü sözlüğü (Şanlıurfa 2009), Şanlıurfa Bibliyografyası (Şanlıurfa 2010) adlı çalışmalarını Urfa kültürüne kazandırmıştır.
Bu yıl 48.si gerçekleştirilen kütüphane haftası etkinliklerinde onu bir kütüphaneci olarak bir nebze olsada andık.
Mehmet Emin Ergin her şeyden önce bir kütüphaneciydi.Urfa kütüphanesinde. yapamadıklarını ve isteyipte hayata geçiremediklerini bilemem ama mevcut kütüphanenin tasnifinde, kitap sırtlarında, koleksiyonunda, kütüphanenin teksi olarak iki sayı çıkardığı bülteninde velhasıl cümle işlerinde onun çabası, yaptıkları çok net olarak görülmekte.
M. Emin ERGİN Urfa üzerine kafa yoran bu anlamda kendini, şehrine karşı sorumlu sayan, kalemi kuvvetli siyaset üstü bir insandı. Bu değerli kütüphaneciyi 19 Mayıs 2010 tarihinde kaybettik.
Nur içinde yatsın…..
Yasal Uyarı: Yayınlanan haberin tüm hakları URFAHIZMET.COM’a aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın