Ömer Elçi
15 Ocak 2009
Şanlıurfa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, geçen yıl ve bu yılki ağaçlandırma döneminde gerçekten güzel işler yapmaya başladı.
Ağaçlandırma alanları, dikilen fidan sayıları yerel basında yayınlandığı için burada tekrar paylaşmayacağım ama ilimizdeki çıplak alanların ağaçlandırılması ve toplum bireylerinin ağaçlandırma konusunda bilinçlendirilmesi yönünde özverili çabalar gösteren Sayın Fadıl Topdağ ve mesai arkadaşlarına teşekkürü borç bilirim.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne resmi kurumlardan ağaçlandırma talebi, destek çok az; halktan aynı şekilde çok çok daha az..
Bu yıl Taşlıca ağaçlandırıldı, gelecek yıl planlamasında ise Karacadağ var. Karacadağ’da işlemlerin hemen hemen son aşamasına gelinmiş ve gelecek yılki ağaçlandırma döneminde (Kasım-Şubat) inşallah yüzbinlerce çam-meşe-badem vb. Karacadağ’da yeşil örtünün ilk fidancıkları olacak.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü köy muhtarlıklarının kendilerine ağaçlandırma sahası göstermesini özellikle bekliyor.
Mera kanunu İl Çevre’nin önündeki en büyük engel.. Bununla beraber köy öğretmenleri, cami imamları, sağlık memurları, muhtarlıklar ne yazık ki duyarsız, ilgisiz.
* * *
Şanlıurfa Valiliği geçen yıl KÖYDES projesi kapsamında bazı köy yollarını güya ağaçlandırdı.
Ağaçlar sağlıklı şekilde belirlenmediği, fidan çukurları dört parmak kazıldığı ve dikim sonrası “Can suyu” ile sulanmadığı için hiç yeşermedi.
Kağıt üzerinde çok şey yapılmış oldu ama yollar ne yazık ki yine çırılçıplak..
Muhtarlıklar, öğretmenler destek olmak zorunda ama ne destek var, ne de istek…
Yıllardır defalarca gündeme taşımaya çaba harcadığımız ağaçlandırma konusunda insanlar bolca konuşuyor, icraata gelince ise yan çiziyor.
* * *
Küresel ısınma Dünyayı, Türkiye’yi, Şanlıurfa’yı her yıl daha fazla etkileyecek. Küresel ısınmanın en etkin yavaşlatıcısı ise Orman, yeşil örtü…
İl Çevre, son iki yıldır geçmişe göre çok daha etkin olmaya başladı. Cılızda olsa sivil toplum kuruluşları kendilerince katkıda bulunmaya çaba harcamaya başladı.
Peki ya bizler?