Mehmet Göncü
30 Nisan 2008
Efendim kendimi bildim bileli kaldırım sözcüğünden türemiş deyimleri yaşamın birçok alanında duymuşumdur.
Örneğin; “Kaldırım Mühendisi”. Nitekim son yıllarda bazı ülkelerde bu tür bir mühendislik dalının kurulmuş olduğunu da duydum. “Kaldırım işgali”, “Dar kaldırım”, “Geniş kaldırım”, “Kaldırımlar yürümekle aşınmaz”, “Kaldırım ağaçlandırması”, “Kaldırım ışıklandırması”, “Kaldırımlar yayalar içindir” ve “Kaldırımcılık” gibi konuşmalar arasında geçen sözcüklere rastlarız.
Urfa’da doğrusunu isterseniz yakın bir zamana kadar ihtiyaca uygun bir kaldırım olayı yoktu. Yayalar caddelerde yürür, iki kişi birbirine çarpmadan rahat yürüyüş yapamazlardı.
Ne zaman ki Ahmet Eşref Fakıbaba isminde bir Uzman Doktor Belediye Başkanı oldu. O vakit kaldırımlarında işlevi ve formatı değişti.
Pırıl, pırıl geniş kaldırımlar inşa edildi, çağdaş ve uygar görünümlü insanların rahat yürüyebildiği bulvarlar inşa edildi. Bu tür çalışmalar şehrin her noktasında hızla yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor.
şehrimiz birçok etkene bağlı olarak çok çabuk büyüyor. Yapılanlar kısa zaman sonra yetmiyor ve yahut dar ve küçük kalıyor. Bu konuda düzenlenen bilgilendirme toplantılarına katıldığım için Başkan ve Fen heyeti hayata geçirdikleri veya tasarladıkları projeleri 50 yıla hitap edecek şekilde planlıyorlar. Örneğin; günden güne hizmet alanı genişleyecek ve işlevi artacak olan ıki köprülü kavşağın inşaatı 180 günde tamamlandı. Trafiği rahatlatan ve kazaları azaltan bu iki eserin yapımında emeği geçenleri teşvik amacıyla da olsa takdir edip, teşekkür etmek gerekmez mi?
Keza; Yeşildirek kavşağında da bu tür bir köprünün yapılacağını geçen günlerde Belediye tarafından, basına ve sivil toplum kuruluşlarına tanıtım ve bilgilendirme toplantısında öğrendim. Slaytları izlerken, şehrim ve Urfalı olmak adına büyük bir sevinç duydum.
Öte yandan yeni kaldırımların ve eskilerin yeniden inşa edilmesi bir zorunluluktur. Zira; bu yerlerin büyük kısmına doğalgaz borusu döşenmektedir.. Bazı yerlerde elektrik kabloları yeraltına alınmaktadır. Su, doğalgaz, telefon ve elektrik şebekelerinin bina bağlantıları, keza kaldırımlardan geçmektedir. Bu ve buna benzer faaliyetler nedeni ile kaldırımlar zorunlu olarak kazılmakta ve yeniden inşası daha güzel bir malzeme ile yapılmaktadır. Eski malzeme de kentin başka alanlarında kullanılmaktadır. Yani eski malzemeden bir tek taş bile zayii edilmemektedir.
Kaldı ki; bildiğim kadarı ile doğalgaz gibi bazı şirketler zorunlu olarak bozdukları cadde ve kaldırımlar için bir miktar onarım bedeli de ödemektedirler.
Ben şahsen bu yazıyı kaleme almadan önce gidip semt, semt şanlıurfa’mızda yapılan kaldırım ve cadde onarımlarını yerinde gördüm, ondan sonra kaleme aldım.
Bana göre; Bütün bu yapılanlar uygar, çağdaş ve temiz görünümlü, rahat bir kent için mücadele eden, değerli Urfa sevdalılarının hayırlı bir uğraşıdır. Allah yardımcıları olsun. Ben kendilerini yürekten kutluyorum.
Dürüst ve şeffaf bir toplumda; lütufta geride, kahırda önde olan dostlarınızın çok olması dileğiyle kalın sağlıcakla…