Mahmut Çepoğlu
12 Kasım 2007
2 Kasım 2007 de başlayan ıbrahim Yolu Girişimi Konferansı Dedeman Otelinde start aldı. Aslında bunun öncesinde 9 kişilik bir gurupla önce bir iftar yemeğinde buluşmuştuk. Birkaç gün sonrada toplantı yapıldı. Tabi bunun da daha öncesi vardı.2006 kasımında Urfa’da bir toplantı yapılmış ama benim haberim olmamıştı. Bu toplantıdan da ancak son gün haberim oldu.
Bu toplantıya ancak bir kasım günü haberim oldu. Tüm STK lara ve gazetelere açık olduğu için bende katıldım. Dedeman otelindeki programa ilin bürokrasisi ve çeşitli STK hazır bulunmaktaydılar. On yedi ülkeden yaklaşık yüz kişi katılmıştı.
Nedense ilimizde bir toplantı oldu mu hemen bir çapanoğlu aranır ve öylede oldu. Ben bu toplantıyı düzenleyenlerin kim olduğunu bilmediğim için herhangi bir kanaat taşımıyorum.ilin menfaatine olan hiçbir işe kuşkuyla bakmam. Bu konferansı ve etkinliği destekleyenler Hardward Üniversitesi, Kültür Turizm Bakanlığı, şanlıurfa Valiliği ve Belediyesi Urfa Ticaret ve Sanayi Odası, Dedeman Grup, Umut Vakfı sahiplenenler arasındaydılar. Karşımızda bir üniversite, ülkemizin ve ilimizin bürokrasisi olduğu için bizim söyleyecek bir şeyimiz yoktur.
Birinci gün Willim Ury adındaki Hardward Üniversitesi’nden “ıbrahim Yolu Girişimi” yönetim kurulu başkanın konuşmasıyla açıldı. Ardından bu girişime katkı sunan ve destekleyenler adına birer konuşma yapıldı. Harran Üniversitesinden Mehmet Oymak Hoca ıbrahim peygamber ve şanlıurfa konulu bir dia ve sunum yaptıktan sonra öğle yemeği arası verildi.
Öğleden sonrasındaki kısmın da iki panel yapıldı. Panelde Çekül Vakfını temsilen Moderatör Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu konuşmacılar Kültür Turizmi Bakanlığı Proje Koordinasyon Merkezi Fahri Atasoy, Göncü Turizm ve Tursab şanlıurfa temsilcisi Cem Göncü, Kaliru Turizm adına GAP Turizm Geliştirme Derneği Rahime Yaşar birer sunumda bulundular. Soru cevap faslından sonra çay molası verildi.
Ardından ikinci panele geçildi. Bu panelde ıngiltere gezi grubu temsilcisi, Kudüs Otel Temsilcisi, Hindistan ve Brezilyadan birer temsilci ıbrahim Yolu ile ilgili uluslar arası konferansın gerekliliğini, ıbrahim’in yolunda yürümenin güzelliğini anlatarak katılımda bulundular.
O günkü program sıra gecesi ile sürdürülerek insanların eğlendikleri kadar Urfa müziğinin tanımalarına neden olundu. Benim katılma fırsatım olmadığı için bir eksiklik olarak gördüm. Belki karınca kararınca Urfa sıra gecelerini anlatma fırsatımız olurdu.
Programın ikinci günü seçilen temsili güzergâha otobüslerle gidildi. Parapara Köyü’ne girişte köy halkı tarafından karşılama yapıldı. Misafirlere acı kahve (mırra) ikramından sonra temsili ıbrahim’in yolunda yürüme güzergâhına gidildi ve otobüslerden inerek yürüyüşe başlanıldı. Dört km. yürüyüşten sonra Dayanıklı Köyü’nde Kurulu bulunan türkülere konu olmuş Kara Çadır’ın gölgesinde dinlenme molası verildi. Bu dinlenme sırasında çay, kahve(mırra) ve ayran ikram edildi.
Köylülerle sohbetlerden sonra tekrar yürüyüşe geçildi. Urfa valisini temsilen Vali Yardımcısı Abdulmüttalip Akdemir ve Harran kaymakamı Hasan Yaman beyler yürüyüşe katılanlara eşlik ettiler. Urfa sorunları ve “ıbrahim’in Yolu” konuşuldu. Bu göle atılan maya gibi tutarsa, Urfa bir turizm cenneti olacak. Bacasız fabrikalar tütmeye başlayacak. Biz her yıl çoğalan yoksullara yemek vermekle övünüyoruz, işte övüneceğimize böyle fırsatları değerlendirmek lazım.
Altı km yürüyüşten sonra Buğdaytepe (Tılhuntada) köyünde yemek molası verildi. Ticaret Odası tarafından büyük bir özveri ile hazırlanan kumanyalar Genel Sekreter Hasan Hayırlı’nın koordinatörlüğü altında ayran kola ve sularıyla birlikte dağıtıldı.
Bu moladan sonra iki km. mesafedeki Harran’a yürüyüşe başlanıldı. ıki km. yoldan sonra Harran’a varıldı. Yolun bu bölümünden sonra katılmamakla beraber Harran Ulucami Bir Yakub ( Yakub’un Kuyusu) görülecek yerler arasındaydı. Program gereğince Hayati el Harrani’nin makamı ziyaret edilecek, Harran’ın konik evlerinde çay içildikten sonra Urfa’ya hareket edilecekti. Öylede oldu. Ve o günkü programda böylece sona erdirilmiş oldu.