Mehmet Göncü
27 Mayıs 2008
Hemen, hemen Cumhuriyetimizin ilk yıllarından beri düşünülen, Fırat ve Dicle nehirlerinin sularından çok boyutlu olarak istifade, yani faydalanma düşüncesi, aşama, aşama bugüne geldi. Bazen çok erken umutlandırıldık. Bazen de gerçekten başarılı işler hayata geçirdik. “HES” Elektrik enerjisi elde edilmesi gibi.
Öte yandan sulanabilinir konumda olan milyonlarca hektar arazinin ise ancak yüzde onunu sulayabildik. Eğer arazilerin tümünü sulayabilse idik çok büyük bir tarımsal potansiyel üretime geçecek ve entegre bir şekilde bir çok alanda ekonomik potansiyel, dinamizme dönüşecekti. .
Dolayısıyla; güzel vatanımız Türkiye ve onun aziz bir parçası olan GAP güneydoğu Anadolu bölgesi bu proje ile her boyutta kalkınıp gelişecek ve bu mutluluk bölgeyle birlikte bütün ülkemizin zenginliğine zenginlik katacaktı. Hatta dünya gıda eksikliğine bile çözüm noktasında katkıda bulanacaktı.
Bana göre; bu abartılı bir anlatım değildir. ılimi, bilimi, teknolojiyi iyi akıl, mantık ve iş bilgeliğini, disiplin içinde kullanırsak, dünyayı besleyecek bir konumdayız. Dünyada en çok güneş enerjisinden istifade eden bölge GAP bölgesidir. Bu hususta Urfa ve Mardin illerimiz birinci konumdadır.
Öte yandan; Milyonlarca yıldan beri de sanki nadasta kalmış gibi olan bu topraklardan katbe kat çeşitli ürünler almak ta mümkündür. Size basit ve çarpıcı bir örnek vereyim: Hollanda’nın yüzölçümü bizim ancak Konya ili kadardır. Dikkat edin tarımsal ihraç üretimi 90 milyar dolardır. Bizim tarımsal ülke ihracatımız ise 38- 39 milyar dolar civarındadır. Bu farkı bir değerli Profesör hocanın ağzından dinleyince üzüntüden kahroldum. Ama hiçbir zaman da umutlarımı yitirmedim. Nitekim son yıllarda ülkemiz de ve ilimiz tarım faaliyetlerinde pozitif anlamda iyi gelişmeler var. Yeni teknolojiler ve yeni bilgiler artık tarım görevlilerince uygulamaya konuluyor. Bunları duyuyor, görüyor ve mutlu oluyoruz.
Bu manada; sevindirici ve çok önemli bir haberde, Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Diyarbakır’da GAP Eylem Planını açıklayacak olmasıdır.
Bu plana göre, bu yıl bölgeye 2,3 milyar dolar yatırım yapılacak. 2009 yılında ise 3.6 milyar dolar yatırım tahakkuk edecek. 5 yıl içerisinde tamamlanması gereken eylem planına göre toplam 12,5 milyar dolar yatırım yapılacak. Bu yatırımlar takriben 4 milyon insana istihdam sağlayacak. Bu harcamalarla, duble yollar, otoyollar, sağlık, modern bilinçli sulama, bilimsel, çok boyutlu tarımsal faaliyetler, ağaçlandırma ve çok boyutlu turizm gibi işlevleri kapsayacak şekilde olacak.
Bu güzel haberlere ne kadar sevinsek azdır.
Sayın Başbakanımız bu gibi 5 yıllık eylem planlarındaki başarısı ile biliniyor. Duble yollar, otobanlar, Milli Eğitim ve ağaçlandırma seferberlikleri gibi eylem planları hep başarılı bir şekilde yürüyor. Ben şahsen GAP’ın da 5 yıl içerisinde tamamlanacağına inanıyor ve Sayın Başbakanımızın sözüne yürekten güveniyorum. Nitekim 6 ay önce Başbakan Yardımcısı ve GAP’tan Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Nazım Ekren bey Urfa’ya geldiğinde, kentin ilgili resmi daireleri ile ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir toplantı yapmıştı, bu husustaki çağrıya şanlıurfa Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri olarak ta bizde katılmıştık, vakfımızın şube Başkanı Sayın Dr.Müslüm Sunay da konuyla ilgili bir dosya sayın Bakan’a takdim etmişti. O gün için benim izlenimim bu işe çok önem verildiği, şeklinde olmuştu. Toplantı sonunda Başkanla günün kritiğini yaparken umutlarımız yeşermiş, sevinç ve heyecan duymuştuk.
Umutlarımızın, mutluluk ve heyecanımızın yeniden yeşermesine neden olacak bu 5 yıllık eylem planının bölgemize, aziz ve güzel yurdumuza, insanlık alemine hayırlar getirmesi temennisi ile Sayın Başbakan’a hoş geldin diyor Urfa’dan, Diyarbakır halkına ve emeği geçen herkese selam, saygı ve sevgiler yolluyorum..