Deniz Güney
10 Ağustos 2012
Bu güne kadar terör sorunun çözümünü GAP projesinin bitirilmesine bağlayan hükümetlerden farklı bir yaklaşımla yola çıkmıştı bugünkü hükümet.
Ama onlarda açılımlarla bir yere varamadı.
Öyle değil mi?
Yıllarca Ankara’dakiler GAP biterse terör de biter, Kürt sorunu da çözülür sözünü ağızlarına sakız etmediler mi?
Yıllardır, Türkiye’de terör olayları ne zaman artsa, şehit cenazeleri ülkenin dört bir yanında toprağa verilse, terörü önleme ve Kürt sorunun çözümünde bir ezber olarak GAP öne çıkarılmıyor muydu?
Aslında Güneydoğu Anadolu Projesi’nin bu uygulama biçimiyle her sorunu çözebilecek sihirli bir formül olmadığını tartışma zamanı gelmiştir.
Çünkü büyü bozulmuştur.
Çünkü GAP, Türkiye’de etnik temele dayalı terör olaylarının henüz yaşanmadığı yıllarda başlamıştı.
Yani GAP projesinin fikri alt yapısı 1936’lara dayanıyor.
Hadi diyelim GAP projesi tamamlanırsa Terör sorununu da Kürt sorununu da bitirir.
O zaman şu soru akla gelmez mi?
Bugün projenin tamamlanma oranı önemli mesafe alınmasına rağmen terör eylemlerinin ve etnik kimlik tartışmalarının giderek yoğunlaşması, projenin tamamlanması ile dahi bu sorunların çözülemeyeceğini göstermez mi?
Dolayısıyla terör ve Kürt sorunun çözümü olarak GAP projesini göstermek soruna gerçek çözüm aramamaktan çok uzak geliyor bana.
Bölgedeki sorunlar, sadece GAP ile çözülmez.
Birçok boyutu olan bu sorun, bütün yönleriyle ele alınmazsa bölgede hiçbir çözüm kalıcı olmaz.
Bölgedeki aşiret yapısı, toprak mülkiyetindeki kutuplaşma, etnik kimlik gibi sorunlar, kapsamlı olarak düşünülüp akılcı çözümler üretilmediği taktirde sonuca varılmayacağı kanaatindeyim.
Bu günkü hükümet geçmiş hükümetlerden ilk kez bölgedeki terör ve Kürt sorununu çözme noktasında farklı bir yaklaşım içine girmişti. Bu arada GAP projesini de kısa sürede bitirmeyi taahhüt etmişti. Ama olmadı.
GAP Projesinde önemli mesafeler kat edilmesine rağmen terör olayları bitmedi.
Halen şehit cenazeleri geliyor. Her iki taraftan da analar ağlıyor. Demek ki hükümetin Kürt açılımı ya da milli birlik projesi de işe yaramadı. Terör olaylarıyla birlikte bölgede müthiş bir işsizliğe dayalı göç var.
Sadece son bir yılda, GAP bölgesi illeri net olarak 32 bin 167 kişilik göç verdi.
Geçen yıl net 10 bin 212 kişi ile Diyarbakır, 10 bin 66 kişi ile Adıyaman, 5 bin 855 kişi ile Mardin, 5 bin 682 kişi ile Şanlıurfa en fazla göç veren iller oldu.
Bu verileri ezbere söylemiyorum. İŞ-KUR’un verileri.
Şimdi tek çözüm yeni bir anayasada yatıyor. Bu hükümet bunu da yapamadı.
Halen bocalıyor, öteliyor.
Seçimlerin üzerinden ne kadar zaman geçti oysa.
Yeni bir anayasa için oysa bu ülkenin yüzde 50’si hükümete oy vermişti.
Hadi GAP projesinin bitmesi terörü bitiremiyor hiç olmazsa bu ülkeye yeni bir anayasa yaparak özgürlük alanlarını genişletin .