Mahmut Çepoğlu
8 Kasım 2007
Dünyadaki her dokuz kadından birinin meme kanseri olduğunu okuduğum katalogdan öğrenince, kadınların nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarına üzülmemek elde mi? Dolaysıyla bu tıbbi terimi başlık olarak kullandım. Bu katalogu konuk olarak katıldığım uluslar arası Rotary toplantısında bana verdiler.
Öteden beri Rotary hakkında çok şey okumama rağmen, onlar için söylenenlerden haberdar olup olmadıklarını onlarla bölüştüm. Uluslar arası Rotary Kulübünün 2007-8 yılları 2430. Bölgenin dönem projesi olarak “meme kanseri” ele alınmış. Rotaryenları oluşturan eşlerinin sahip çıkmaları istenilen bir proje olarak hayata konulmuş. Bu iş için özel çalışmalarla birlikte bir kadın doğumcunun bulunması ve mümkün olduğu kadar bu çalışmayı halk kitlelerine yayma uğraşı verme çabasındadırlar.
Bu projenin hedefi bölgemizdeki kulüpleri kanalıyla “erken tanı hayat kurtarır” sloganıyla kendi kendilerini muayene ederek tedbir alma, kansere yakalanma riskini azaltma adına sunulan bir projedir. Bu projenin önemi inkâr edilemez. Çok önemli bir sağlık sorununu beraberinde getirmektedir. Dolaysıyla sahip çıkılması ve desteklenmesi elzem bir projedir.
şimdi bakınız bu proje hayati ve önemli. Bunu kim yapmış? Rotaryenler. Önemli olan sağlığımız mı? Yoksa kimin yaptığı mı önemli? Yapan Rotay ise bunların yaptıkları bu hizmetleri alkışlanır ve nedenleri niçinler üzerinde konuşulur.
Niçin bu yazıyı yazma gereksinim duydum, dersiniz. Bir dostumun vasıtasıyla onların sıra gecesine konuk olmamla başladı. Hiç bir şey kalmadı da bize Rotary’nin propagandasını yapmak mı kaldı? Bizde adettir. Yapamadığımız bir şeye “üzüm koruktur” misali kötülemeyi çok kolay yaparız. Onlar eğlenmesini bildiği kadar hayır yapmasını da seven insanlar. Birkaç kelimeyle anlatılacak konu değil ama kıssadan hisse adına yazıyorum.
Siz istediğiniz kadar altında çapanoğlu arayın. O zaman şöyle bir soru gelir akla. Bu kadar kurulan hayır kurumları ve hayır yapan gönüller bir yerlerden emir mi alıyor? Ya da bir yerlere bağlı mı çalışıyorlar? Mutlaka kazana bir kulp takmak mı lazım. ısterseniz halkımızın amiyane tabiriyle “öküzün altında buzağı aramayalım.” Bu kadar uluslar arası kuruluş var, hangi birine yakınlık gösterdiniz onu söyleyin.
Rotary nedir derseniz? Güçlü dostluk bağları olan, hizmetleri ve nitelikleri ile uluslar arası bir kuruluş. Çeşitli mesleklerin temsil edilişi iyi niyetin geliştirilmesi ve dünya anlayışı, yüksek ahlaki değerlerin önemsenmesi diğer insanlarla ilgilenme ve daha birçok belirgin özelliklerin tümünü içeren tanımlanması hayli güçtür.
“ınsanlığa hizmet vermek, her meslekte yüksek ahlaki standartları yüceltmek ve dünyada barış ve iyi niyetli yaymak amacı ile dünyadaki iş ve meslek insanlarının bir araya gelmelerinden oluşmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Ana teması “HıZMETTıR.” Bu anlamda Rotary; topluma hizmet etme sanatının okuludur” dersek referansları tamamlanmış olur.
Rotary paylaşılır sloganıyla bir bölüşüm, yardımlaşma ve dayanışma hareketi olarak uluslararasında ki yerini bulan bir sivil toplum kuruluşudur. Rotaryenler Rotery şemsiyesinin altında geleceğe umutlu adımlarla iftira ve karalamalara aldırmadan uzun bir yürüyüştedirler. ınsanlar onları tanımadıklarından dolayı “Zenginler Kulübü” yada “mason” gibi yakıştırmalarda bulunmaktadırlar. Ben derim ki kulaktan dolma laflara bakmayın. Okuyun, öğrenin, tanıyın öyle karar verin.
1905 yılında kurulan Rotary en büyük amacı önce meslekler arası diyalogu sağlamak. Bir bakıma mesleki ahlaka verdikleri değerden dolayı ahilikle benzeşmektedir. Kuruluşundan on iki yıl sonra ancak topluma hizmeti amaç edinmiş. Bu amacı artık yaptıkları hizmet ve toplumsal ilişkileri geliştirerek, çeşitli yardımlar yaparak halkın sağlığından ve eğitimine katkı sunarak kendini göstermektedir.
Bölgemizde 1999 yılında Nemrut Rotary kulübünü, Diyarbakır Dicle kulübü 2001 yılında kurularak takip etmiş. Birkaç yıl arayla 2005 yılında da Urfa Kulübü kurulabilmiş. Urfa’da her şey zordur. Sosyal aktivitelere kapalı olan şehirlerde Rotaryenler yoktur. Rotaryenler dayanışma olduğu kadar sosyal hayatı, eğlenmeyi becerebilen insanlardır.
“Rotary’nin amaçlarından biride önce yöresine sonra ülkesine ve insanlığa yardımcı olmak, topluma yönelik hizmetlerin gerçekleşmesinde etkin rol oynamaktadır. Bu amaçla ülkemizde hastane okul, sağlık ocağı, kültür merkezi, kütüphane ve toplumun faydalanabileceği sayısız tesisin gerçekleşmesini sağlamışlardır.” Biz onları bir şekilde sıfatlandırıyorsak onların okullarına çocuklarımızın gitmesine niçin izin veriyoruz. Yada sağlık ocaklarında tedavi olmayalım. Bazı şeyleri artık aşmamız lazım? ınsanlığın hizmetine kim ve nasıl hizmet sunarsa sunsun takdir edilmelidir.
Nedense bizler korkularımızı hep çoğaltıyoruz. ınancımızı sevgimizi pekiştirip bölüşmesini bilsek insanlığının temelinden hareketle evrenselleşmemiz, global dünyada insanca yaşamanın mutluluğunu yaşamamız kolaylaşır sanırım.