Sabri Dişli
15 Mayıs 2008
Kabataş devri… Yontma ve cilalı taş devri…
Göbeklitepe’nin keşfiyle bütün cağ öğretilerinin tarihsel dizilimi altüst oldu…
ınsanoğlu ilk buğday ekiminin Ürdün’de olduğunu sanıyordu… Göbeklitepe sayesinde bu da değişti.
Artık Buğdayın 12.000 yıl önce Urfa topraklarında ve Karacadağ’da ekildiği biliniyor…
Göbeklitepe’deki buluntular belki mısır piramitleri kadar görkemli değil…
Ya da Heleplibahçe’de çıkan Amazon Kraliçeleri kadar estetik ve sanatsal değil…
Ama insanlık tarihini yeniden yazdıracak kadar önemli…
ıngiltere’nin Turizmdeki gözdesi, Salisbury Düzlüğü’nde yer alan Stonehenge’in büyük taşlar çemberini, turistik broşür ve afişlerde görmüşsünüzdür… Göbeklitepe ile benzeşiyor ama 6000 yaş daha küçük. ıngilizler Stonehenge’yi neredeyse ülkenin milli amblemi olarak kullanacaklar. Taş dikmeleri neolitik tepe diye dünyaya tanıtıyorlar… Milyonlarca turistin uğrak yeri haline getirmişler.
“Taş devrinde ıngiltere’den 6000 yıl ilerdeymişiz.(!)”
Eğer Göbeklitepe neolitik döneme aitse Stonehenge hangi döneme ait…
Der Spigel dergisi Adem ile Havanın Göbeklitepe de yaşadığı asparagas haberiyle bütün dünyanın dikkatini çekti. Her ne kadar haber asparagas olsa da; yörede Göbeklitepe’nin hemen eteğinden başlayan Edene köyü düzlüğü, Âdem ve Havva’nın cennetten kovulduktan sonra bir bahçe kurduğu efsanesi günümüze kadar gelmiştir.
Göbeklitepe’yi yeryüzüne çıkaran, bilim dünyasına ve şanlıurfa’ya kazandıran Prof.Klaus Schmitd, bununla yetinmedi Göbeklitepe’yi dünyaya tanıttı.
Kültür Bakanlığı gözetiminde Almanya’da sergi açtı… Son olarak GÖBEKLı TEPE “En Eski Tapınağı Yapanlar” adlı kitabı Almanca ve Türkçe yayımlandı… şu satırları yazdığım saatlerde Göbeklitepe’yi gezmekte olan bir dostum beni telefonla aradı. BBC Televizyonu çekim yapıyormuş…
Sayın Cihat Kürkçüoğlu hocamın “Klaus Schmidt’e hemşerilik beratı verilsin” önerisini bir kez daha gündeme taşımak, sanırım yanlış olmaz.
şanlıurfa’da tespit edilmiş 300’den fazla höyük var… Kazmakla bitmez… Harran höyüğü bir asırdır kazılıyor… Bir yüzyıl daha kazılacak gibi… Göbeklitepe de öyle… Yerin altına indikçe kim bilir daha ne sürprizlerle karşılaşacağız…
Sayın Schmidt’in, Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesine alınması yönünde girişimleri var.
ışte bu çok önemli!
Çoğu Turizm şirketleri bu listeye bakarak tur düzenler…
Tabi bir de ıl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün Göbeklitepe de Taş Devri dokusuna uygun her şey taştan yapıyı; masa, sandalye, taş bardak, taş tabak… Merakla bekliyoruz…
“Fred ve Wilma Çakmaktaşların Taş Devri çizgi filmi gibi…
Son olarak Göbeklitepe kazısının Kültür Bakanlığının temsilcisi bir Türk arkeologun gözetiminde yapıldığını önemle belirtmekte fayda var.
NOT: Stonehenge’in çemberi bölen ve yapının girişinden geçen ekseninin yaz dönencesindeki (21 Haziran) gündoğumuna doğru konumlandırılmış…