Mehmet Göncü
5 Şubat 2013
Kıymetli okuyucularım, bildiğiniz gibi; Cumhuriyetle yönetilen ve demokrasi ile de taçlandırılmış ülkelerde, basın halkın gözü ve kulağı durumundadır.
İşte bu önemli konumu nedeniyle basın evrensel insan haklarına dayalı, hukukun üstünlüğü kurallarına göre hazırlanmış; “Basın Ahlak Yasası”na uymak zorundadır.
Bu yasanın maddelerini bugünkü yazımda belirtecek değilim. Çünkü hemen hemen tüm basınla uğrayan kimseler bu kanunu iyi bilirler.
Demem o ki medya yazarları bir konuyu kaleme alırken, çok hassas davranmak zorundadırlar. Çünkü yaşam olgusu içerisinde duyumlara dayalı olduğu için yüzlerce sonu hüsranla biten yaşanmış yanlış olaylar vardır.
Bu nedenle insan gözle gördüğünün bile ancak yarısına inanmalıdır. Bu hususa öneminden dolayı basın mensupları daha çok dikkat etmek zorundadır. Bir konuyu çok çok iyi araştırmadan yazmamak gerekiyor. Çünkü bir olayın “Şuuyu vukuundan önemlidir” Eleştiri bir haktır. Ancak hakka, hukuka ve ahlaka uygun olmak şartıyla; “Çamuru at, tutmasa da izi kalır” yanlışlığından ve çirkinliğinden Allah bizleri ve bütün insanları korusun.
Bu manada; sevindirici olan ise, ilimiz Şanlıurfa’da icra-i faaliyet gösteren yazılı ve görsel medya kuruluşlarının temsilcileri ve tüm mensupları basın ahlak yasasına uygun davranışlar içinde olmalarıdır.
Sevgili okuyucularım, gelelim esas konuya. Bugün Kurtuluş Matbaası ve Urfa Hizmet gazetesinin 55. kuruluş yılını kutlamaktayız.
Bu sebeple dürüst, şeffaf, cesur ve ilkeli haber gazeteciliğini ön planda tutan yayın kuruluşumuzun daha nice yıllarda halka hizmete devamını gönülden temenni ederken, kurucumuz İsa Okutan’ı da rahmetle anarım.
Ayrıca tüm mensuplarını da gazetenin sahibi Sayın Ömer Okutan’ın şahsında kutlarım.
Dürüst ve şeffaf bir toplumda, lütufta geride, kahırda önde olan dostlarınızın çok olması dileği ile kalın sağlıcakla…