Halit Güllüoğlu
19 Mart 2009
Dünya suyun peşinde gelecek için çareler arayıp duruyor. Biz kendimizi su zengini sayma hayalindeyiz. Ama işin gerçeği nedir. Bilimsel araştırmalara göre hayalimizin pekte doğru olmadığı merkezindedir. Bunda kaynakların yanlış kullanılması söz konusu olsa gerek. Ayrıca GAP’ın Harran Sulama Projesi Dünyada en ilkel ve en kötü bir sistem. Nasıl olmuşsa olmuş diyerek işin içinden sıyrılmak mümkün değildir. Bu sulama sisteminin yanlışlardan güzelim tarihi Harran Ovası büyük darbe yedi. Tuzlanma gözle görülür halde yaygın. Drenaj Sistemi yok denecek kadar yetersizdir. Verim düşüklüğü ile beraber uzun vadede kuraklık karşımızda. Ayrıca açık sulamanın süratiyle heba olan su toprak işin cabasıdır. Tahliye kanallarındaki sulardan yararlanılmayıp Suriye’ye akıtmak apayrı bir kayıptır.
Dünya Su Formu b u konularda hiçte iyimser bakmıyor. Türkiye’de toplantının yapılmış olması hem şans ve hem de uyarıcıdır.”Sularınızın kıymetini bilin” anlamında. Suların kullanımındaki hata ve israfın önlenmesini belki öğretirler bize. Dicle ve Fırat başta olmak üzere Mezopotamya adıyla asırların bereketine bereket kattı. Buna yataklık yapan Güneydoğu Anadolu Bölgemiz Harran kötü örneğinden ders almıştır. Devlet GAP sulamasını Baziki Ovasında değiştirdi. Surucu da feda etmeyecektir. Şanlıurfa sulamaları,”Sulama Birliklerine” terkedilmiştir. Birliklerde görev alanların mutlaka kurslarla eğitimden geçmeleri gerekir. Ortada “rant kavgası” varken ürün geliştirmeye eğilmek akla gelmiyor. Herhalde şimdi ve bundan böyle ne olacak GAP ın Harran sulaması nasıl düzeltilecek sorgulanmaktadır Su Formunda. Önerilerin dikkat çekeceği kanısındayım. Yani Devletin sistemin değiştirilmesine dair Banka kredisiyle işi çiftçiye bırakması yeterli değildir. Devlet bizzat ıslahatta aktif rol almalıdır…
Haranda yanlışların ortasında bocalarken Devletin teşvik adı altında çiftçiye ayrı bir yük sunması yarar sağlamaz. İster faizsiz isterse düşük ve uzun vadede faizli olsun. Fiilen Devlet DSİ el birliğiyle bu sistem değiştirmelidir. Yoksa suyun israfının önlenmesi de zaten mümkün değildir. Bu nedenlerle Dünya Su Formu Ülkemiz açısından önemli ve yararlı sonuçlar doğuracaktır. Projelerin hiç olmazsa gözden geçirilip ıslahı sağlanabilir. Çiftçinin üretken olması için alınacak önlemler şimdilik bu kadardır. Baştan beri izaha çalıştığımız gibi suyun israfının önlenmesi sistem değişikliğiyle olur.Bunun bilincini taşımadan bol su çok ürün demek hayali yanıltacaktır..
Hoşça kalın.